Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie... Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i spłacać kredyt dlatego nie odpowiada mi to że prawo do mieszkania ma tylko on.
Jeśli chodzi o możliwość dopisania do aktu notarialnego, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów:
Istnieją dwie główne metody "dopisania" kogoś do nieruchomości: poprzez darowiznę lub sprzedaż udziału w nieruchomości. W obu przypadkach będzie konieczne sporządzenie nowego aktu notarialnego - pierwotny akt zakupu mieszkania pozostanie bez zmian.
Koszt takiej darowizny jest determinowany przez podatek od spadków i darowizn. Jeśli nie jesteście małżeństwem, partnerka będzie zaliczana do III grupy podatkowej, co oznacza, że kwota wolna od podatku wynosi 4902 zł, a stawka podatku od nadwyżki tej kwoty wynosi 20%.
Rozumiem że jeśli bylibyśmy po ślubie to można by uniknąć tego podatku przy dopisaniu mnie do aktu notarialnego?
Tak, jeśli zawrzecie małżeństwo, istnieje możliwość zawarcia intercyzy, która rozszerza wspólnotę majątkową o nieruchomość. Wtedy cała procedura odbywa się bez konieczności płacenia podatku.
Gdzie trzeba załatwić taka darowiznę u notariusza?
Darowiznę nieruchomości można dokonać u dowolnego notariusza. Warto jednak wcześniej umówić się na spotkanie i przedyskutować wszystkie szczegóły.
A mam jeszcze pytanie czy jeśli jest to mieszkanie na kredyt to jest wymagana zgoda banku na taki ruch?
Tak, zwykle banki wymagają zgody na przekazanie udziału w nieruchomości, która jest obciążona kredytem. Jeśli umowa kredytowa zawiera taki wymóg, a nie uzyskacie zgody, bank może uznać to za naruszenie warunków umowy.
A jeśli będziemy już ok ślubie to unikniemy płacenia podatku tak?
Tak, zawarcie małżeństwa i odpowiednie postępowanie (np. zawarcie intercyzy) pozwoli uniknąć płacenia podatku od spadków i darowizn w związku z przeniesieniem udziału w nieruchomości.
Mam nadzieję, że odpowiedź pomoże w zrozumieniu sytuacji. Jeśli są jeszcze jakieś pytania, proszę śmiało pytać.