Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?

Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i spłacać kredyt dlatego nie odpowiada mi to że prawo do mieszkania ma tylko on. Pytanie prawne brzmi więc czy można mnie dopisać do aktu notarialnego jeśli nie jesteśmy małżeństwem i ile by to kosztowało bo podejrzewam że w grę wchodzi podatek od darowizny jeśli się nie mylę. Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
12-07-2022
Darowizna jest rozwiązaniem, oczywiście należy pamiętać o podatku od spadków i darowizn oraz sprawdzić umowę kredytową - czy nie ma żadnych przeciwwskazań ze strony banku.

anonim cytuj
12-07-2022
A jaki byłby koszt takiej darowizny ?

anonim cytuj
12-07-2022
Zgodnie z ustawą o podatku od spadków i darowizn osoby „obce” należą do tzw. III grupy podatkowej, a więc kwota wolna od podatku wynosi zaledwie 4902 zł. Stawka podatku od nadwyżki tej kwoty wynosi 20%.

anonim cytuj
12-07-2022
Rozumiem że jeśli bylibyśmy po ślubie to można by uniknąć tego podatku przy dopisaniu mnie do aktu notarialnego?

anonim cytuj
12-07-2022
Po ślubie można rozszerzyć majątek wspólny o tę nieruchomość

anonim cytuj
12-07-2022
Wtedy przy darowiznie - 0 procent podatku.
Natomiast jeśli będziesz finansowo uczestniczyć w remoncie - mimo że nie jesteś właścicielem - sugeruję zakupy i usługi na faktury imienne i zachowanie ich.

anonim cytuj
12-07-2022
To nie jest żadne "dopisywanie do aktu notarialnego", tylko opcje są dwie - albo darowizna przed małżeństwem, albo darowizna w małżeństwie, albo rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej. W żadnym z tych przypadków nie dojdzie do dopisania pani do aktu notarialnego. Tamta umowa zostanie nietknięta i będzie w identycznym kształcie, jak pierwotnie.

anonim cytuj
12-07-2022
Gdzie trzeba załatwić taka darowiznę u notariusza?

anonim cytuj
12-07-2022
Nieruchomość wymaga formy aktu notarialnego do skutecznego przeniesienia własności. Ale to będzie nowy akt notarialny z umową darowizny, a nie dopisywanie do poprzedniej umowy sprzedaży.

anonim cytuj
12-07-2022
A mam jeszcze pytanie czy jeśli jest to mieszkanie na kredyt to jest wymagana zgoda banku na taki ruch?

anonim cytuj
12-07-2022
Zazwyczaj tak, ale należy tu przeanalizować umowę kredytową. Jeśli według umowy zgoda jest wymagana, jej brak skutkowałby tym, ze bank mógłby umowę rozwiązać i domagać się spłaty kredytu. A na przyszłość radzę porozmawiać również z prawnikiem, szczególnie podejmując ważne decyzje życiowe, bo potem koszty mogą być dużo wyższe niż kilka godzin pracy radcy lub adwokata. Taniej chyba wyjdzie jak partner „sprzeda” Pani 50 proc. udziałów w nieruchomości, bo zapłaci Pani tylko PCC ( 2 proc. )

anonim cytuj
12-07-2022
A jeśli będziemy już ok ślubie to unikniemy płacenia podatku tak?

anonim cytuj
12-07-2022
Tak, najlepiej po prostu zawrzeć wtedy intercyzę rozszerzająca wspólnotę majątkowa o mieszkanie. Koszt kilkuset złotych u notariusza i nie trzeba składać żadnych deklaracji podatkowych.

anonim cytuj
12-07-2022
Dziękuję bardzo za odpowiedź

anonim cytuj
12-07-2022
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie... Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i spłacać kredyt dlatego nie odpowiada mi to że prawo do mieszkania ma tylko on.

Jeśli chodzi o możliwość dopisania do aktu notarialnego, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów:

Istnieją dwie główne metody "dopisania" kogoś do nieruchomości: poprzez darowiznę lub sprzedaż udziału w nieruchomości. W obu przypadkach będzie konieczne sporządzenie nowego aktu notarialnego - pierwotny akt zakupu mieszkania pozostanie bez zmian.

Koszt takiej darowizny jest determinowany przez podatek od spadków i darowizn. Jeśli nie jesteście małżeństwem, partnerka będzie zaliczana do III grupy podatkowej, co oznacza, że kwota wolna od podatku wynosi 4902 zł, a stawka podatku od nadwyżki tej kwoty wynosi 20%.

Rozumiem że jeśli bylibyśmy po ślubie to można by uniknąć tego podatku przy dopisaniu mnie do aktu notarialnego?

Tak, jeśli zawrzecie małżeństwo, istnieje możliwość zawarcia intercyzy, która rozszerza wspólnotę majątkową o nieruchomość. Wtedy cała procedura odbywa się bez konieczności płacenia podatku.

Gdzie trzeba załatwić taka darowiznę u notariusza?

Darowiznę nieruchomości można dokonać u dowolnego notariusza. Warto jednak wcześniej umówić się na spotkanie i przedyskutować wszystkie szczegóły.

A mam jeszcze pytanie czy jeśli jest to mieszkanie na kredyt to jest wymagana zgoda banku na taki ruch?

Tak, zwykle banki wymagają zgody na przekazanie udziału w nieruchomości, która jest obciążona kredytem. Jeśli umowa kredytowa zawiera taki wymóg, a nie uzyskacie zgody, bank może uznać to za naruszenie warunków umowy.

A jeśli będziemy już ok ślubie to unikniemy płacenia podatku tak?

Tak, zawarcie małżeństwa i odpowiednie postępowanie (np. zawarcie intercyzy) pozwoli uniknąć płacenia podatku od spadków i darowizn w związku z przeniesieniem udziału w nieruchomości.

Mam nadzieję, że odpowiedź pomoże w zrozumieniu sytuacji. Jeśli są jeszcze jakieś pytania, proszę śmiało pytać.

anonim cytuj
07-08-2023
Nie ma możliwości „dopisania” osoby do aktu notarialnego sprzedaży nieruchomości już po jego zawarciu. Aby uzyskać udział we własności mieszkania, konieczne jest zawarcie nowej umowy przenoszącej własność — w formie aktu notarialnego — np. w drodze:

– darowizny udziału (art. 888 k.c. w zw. z art. 158 k.c. — wymóg formy aktu notarialnego),
– sprzedaży udziału (również art. 158 k.c. — forma aktu notarialnego).

Jeśli nie jesteście małżeństwem, nabycie udziału w drodze darowizny podlega opodatkowaniu na zasadach dla III grupy podatkowej zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn. Kwota wolna wynosi 4902 zł, a od nadwyżki stawka podatku to 20%.

W przypadku nabycia odpłatnego (np. zakup połowy udziału za cenę), nabywca zobowiązany jest do zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) w wysokości 2% wartości rynkowej udziału – art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 9 września 2000 r. o PCC.

Jeśli nieruchomość jest obciążona hipoteką z tytułu kredytu, zbycie udziału (czy to przez darowiznę, czy sprzedaż) może wymagać zgody banku, co wynika z postanowień umowy kredytowej i art. 95 ustawy Prawo bankowe. Brak zgody może skutkować wypowiedzeniem umowy kredytowej.

Jeśli zawrzecie małżeństwo, możliwe jest rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej na nieruchomość już należącą do jednego z małżonków na podstawie art. 47 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego – przez umowę majątkową małżeńską zawartą u notariusza. W takim przypadku nie występuje obowiązek podatkowy z tytułu darowizny.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Gdzie udzielą mi informacji na temat sprawy spadkowej.
W 2020 roku umiera moja babcia (mama taty), która mieszkała razem ze mną i mamą. W 2021 roku mama zostaje wezwana na świadka w sprawie ustalenia spadku po babci z zapytaniem, czy babcia zostawiła po sobie jakiś testament. Potem zostaje wezwana drugi raz, już na ogłoszenie, gdzie zostaje poinformowana, że mój tata (syn babci) ma w ciągu 1,5 roku spłacić mnie i mojego brata (podobno rozchodzi się o równowartość jednej z działek rolnych). To są sł...
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Wniesienie majątku osobistego do majątku wspólnego.
Czy jest możliwość, żeby majątek osobisty przenieść do wspólnego po zawarciu małżeństwa? Chodzi o nieruchomość, dom z działką. Chodzi o to żeby po śmierci jednego z współmałżonka odziedziczyła to druga osoba, a nie np. rodzice zmarłej/zmarłego....
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...

Wyszukiwarka