Związek partnerski a kredyt hipoteczny.

Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
29-11-2022
Mogę podać Ci ogólne informacje na temat tego, jak może wyglądać sytuacja związana z dodaniem współwłaściciela do kredytu hipotecznego. Ostatecznie, najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem i bankiem, w którym zaciągnięty jest kredyt, aby uzyskać informacje dostosowane do konkretnej sytuacji.

W przypadku dodania współwłaściciela do kredytu hipotecznego może być kilka opcji do rozważenia:

Refinansowanie kredytu
W niektórych przypadkach może być konieczne refinansowanie kredytu hipotecznego, aby dodać drugą osobę jako współwłaściciela. Refinansowanie oznacza zaciągnięcie nowego kredytu, który spłaci istniejący kredyt hipoteczny. Nowy kredyt będzie zawierał dane obu partnerów. Procedura ta może wiązać się z dodatkowymi kosztami i wymagań kredytowych, dlatego warto zasięgnąć informacji u banku oraz prawnika.

Zmiana umowy kredytowej
W niektórych przypadkach bank może zgodzić się na zmianę umowy kredytowej bez konieczności refinansowania. W takiej sytuacji warto skontaktować się z bankiem i zapytać o możliwość dodania drugiej osoby jako współwłaściciela kredytu hipotecznego. Procedura ta może wiązać się z różnymi wymaganiami w zależności od banku, a także koniecznością oceny zdolności kredytowej drugiego partnera.

Akt notarialny
Niezależnie od wybranej opcji związanej z kredytem, będziesz musiał zmienić umowę przeniesienia własności mieszkania (np. umowę przeniesienia prawa własności) w formie aktu notarialnego, aby formalnie dodać drugą osobę jako współwłaściciela.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wady ukryte samochodu.
Dzień dobry, kupiłam używany samochód. Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku. Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...
Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk. Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów
Dzień dobry, Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...

Wyszukiwarka