Związek partnerski a kredyt hipoteczny.

Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
29-11-2022
Mogę podać Ci ogólne informacje na temat tego, jak może wyglądać sytuacja związana z dodaniem współwłaściciela do kredytu hipotecznego. Ostatecznie, najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem i bankiem, w którym zaciągnięty jest kredyt, aby uzyskać informacje dostosowane do konkretnej sytuacji.

W przypadku dodania współwłaściciela do kredytu hipotecznego może być kilka opcji do rozważenia:

Refinansowanie kredytu
W niektórych przypadkach może być konieczne refinansowanie kredytu hipotecznego, aby dodać drugą osobę jako współwłaściciela. Refinansowanie oznacza zaciągnięcie nowego kredytu, który spłaci istniejący kredyt hipoteczny. Nowy kredyt będzie zawierał dane obu partnerów. Procedura ta może wiązać się z dodatkowymi kosztami i wymagań kredytowych, dlatego warto zasięgnąć informacji u banku oraz prawnika.

Zmiana umowy kredytowej
W niektórych przypadkach bank może zgodzić się na zmianę umowy kredytowej bez konieczności refinansowania. W takiej sytuacji warto skontaktować się z bankiem i zapytać o możliwość dodania drugiej osoby jako współwłaściciela kredytu hipotecznego. Procedura ta może wiązać się z różnymi wymaganiami w zależności od banku, a także koniecznością oceny zdolności kredytowej drugiego partnera.

Akt notarialny
Niezależnie od wybranej opcji związanej z kredytem, będziesz musiał zmienić umowę przeniesienia własności mieszkania (np. umowę przeniesienia prawa własności) w formie aktu notarialnego, aby formalnie dodać drugą osobę jako współwłaściciela.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...

Wyszukiwarka