Związek partnerski a kredyt hipoteczny.

Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
29-11-2022
Mogę podać Ci ogólne informacje na temat tego, jak może wyglądać sytuacja związana z dodaniem współwłaściciela do kredytu hipotecznego. Ostatecznie, najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem i bankiem, w którym zaciągnięty jest kredyt, aby uzyskać informacje dostosowane do konkretnej sytuacji.

W przypadku dodania współwłaściciela do kredytu hipotecznego może być kilka opcji do rozważenia:

Refinansowanie kredytu
W niektórych przypadkach może być konieczne refinansowanie kredytu hipotecznego, aby dodać drugą osobę jako współwłaściciela. Refinansowanie oznacza zaciągnięcie nowego kredytu, który spłaci istniejący kredyt hipoteczny. Nowy kredyt będzie zawierał dane obu partnerów. Procedura ta może wiązać się z dodatkowymi kosztami i wymagań kredytowych, dlatego warto zasięgnąć informacji u banku oraz prawnika.

Zmiana umowy kredytowej
W niektórych przypadkach bank może zgodzić się na zmianę umowy kredytowej bez konieczności refinansowania. W takiej sytuacji warto skontaktować się z bankiem i zapytać o możliwość dodania drugiej osoby jako współwłaściciela kredytu hipotecznego. Procedura ta może wiązać się z różnymi wymaganiami w zależności od banku, a także koniecznością oceny zdolności kredytowej drugiego partnera.

Akt notarialny
Niezależnie od wybranej opcji związanej z kredytem, będziesz musiał zmienić umowę przeniesienia własności mieszkania (np. umowę przeniesienia prawa własności) w formie aktu notarialnego, aby formalnie dodać drugą osobę jako współwłaściciela.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem domu bez zgody współwłaściciela.
Witam, Mam problem, ponieważ mąż bez mojej zgody wynajął dom. Widziałam umowę i uważam, że jest ona nieważna, bo ja jestem współwłaścicielem, a nie wyraziłam zgody. Mamy rozdzielność majątkową, ale nie chcę współuczestniczyć w przestępstwie. Komu powinnam zgłosić?...
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....
Zwolnienie dyscyplinarne a L4.
Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach...
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....

Wyszukiwarka