Związek partnerski a kredyt hipoteczny.

Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
29-11-2022
Mogę podać Ci ogólne informacje na temat tego, jak może wyglądać sytuacja związana z dodaniem współwłaściciela do kredytu hipotecznego. Ostatecznie, najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem i bankiem, w którym zaciągnięty jest kredyt, aby uzyskać informacje dostosowane do konkretnej sytuacji.

W przypadku dodania współwłaściciela do kredytu hipotecznego może być kilka opcji do rozważenia:

Refinansowanie kredytu
W niektórych przypadkach może być konieczne refinansowanie kredytu hipotecznego, aby dodać drugą osobę jako współwłaściciela. Refinansowanie oznacza zaciągnięcie nowego kredytu, który spłaci istniejący kredyt hipoteczny. Nowy kredyt będzie zawierał dane obu partnerów. Procedura ta może wiązać się z dodatkowymi kosztami i wymagań kredytowych, dlatego warto zasięgnąć informacji u banku oraz prawnika.

Zmiana umowy kredytowej
W niektórych przypadkach bank może zgodzić się na zmianę umowy kredytowej bez konieczności refinansowania. W takiej sytuacji warto skontaktować się z bankiem i zapytać o możliwość dodania drugiej osoby jako współwłaściciela kredytu hipotecznego. Procedura ta może wiązać się z różnymi wymaganiami w zależności od banku, a także koniecznością oceny zdolności kredytowej drugiego partnera.

Akt notarialny
Niezależnie od wybranej opcji związanej z kredytem, będziesz musiał zmienić umowę przeniesienia własności mieszkania (np. umowę przeniesienia prawa własności) w formie aktu notarialnego, aby formalnie dodać drugą osobę jako współwłaściciela.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca podał mnie jako osobę prowadzącą pojazd będę musiał przyjąć mandat mimo, ze nie ma jasnych dowodów na to, ze to ja jestem winien?
Witam. Przez około 3 tygodnie pracowałem za granicą na umówię zlecenie z Polskim pracodawca. Po około 6 miesiącach po powrocie otrzymałem od byłego już pracodawcy SMS z mandatem z radaru w Holandii. Pracodawca chciał aby ekipa licząca trzy osoby” złożyła” się na mandat, ponieważ nie ma na nim zdjęcia kierowcy i nie można ustalić kto kierował samochodem. Po mojej odmowie zapłaty ze względu na to, że jestem pewien iż to nie ja kierowałem pracodawca...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
czy muszę wysłać pracownika na badanie lekarskie?
Czy jako pracodawca musze wyslac przyszlego pracownika na badanie lekarskie? ...
Koniec umowy a L4.
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....

Wyszukiwarka