Związek partnerski a kredyt hipoteczny.

Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
29-11-2022
Mogę podać Ci ogólne informacje na temat tego, jak może wyglądać sytuacja związana z dodaniem współwłaściciela do kredytu hipotecznego. Ostatecznie, najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem i bankiem, w którym zaciągnięty jest kredyt, aby uzyskać informacje dostosowane do konkretnej sytuacji.

W przypadku dodania współwłaściciela do kredytu hipotecznego może być kilka opcji do rozważenia:

Refinansowanie kredytu
W niektórych przypadkach może być konieczne refinansowanie kredytu hipotecznego, aby dodać drugą osobę jako współwłaściciela. Refinansowanie oznacza zaciągnięcie nowego kredytu, który spłaci istniejący kredyt hipoteczny. Nowy kredyt będzie zawierał dane obu partnerów. Procedura ta może wiązać się z dodatkowymi kosztami i wymagań kredytowych, dlatego warto zasięgnąć informacji u banku oraz prawnika.

Zmiana umowy kredytowej
W niektórych przypadkach bank może zgodzić się na zmianę umowy kredytowej bez konieczności refinansowania. W takiej sytuacji warto skontaktować się z bankiem i zapytać o możliwość dodania drugiej osoby jako współwłaściciela kredytu hipotecznego. Procedura ta może wiązać się z różnymi wymaganiami w zależności od banku, a także koniecznością oceny zdolności kredytowej drugiego partnera.

Akt notarialny
Niezależnie od wybranej opcji związanej z kredytem, będziesz musiał zmienić umowę przeniesienia własności mieszkania (np. umowę przeniesienia prawa własności) w formie aktu notarialnego, aby formalnie dodać drugą osobę jako współwłaściciela.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...
Lekarz źle wystawił zwolnienie, jak to naprawić?
Kobieta w 8 miesiącu ciąży, lekarz wystawił zwolnienie od 13 stycznia do 13 stycznia, zamiast do 13 lutego, pracodawca grozi że nie wypłaci wynagrodzenia. Teraz pytanie, jak można to naprawić, dodam że lekarz wystawiający zwolnienie jest na L4....
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Ekwiwalent za urlop.
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? ....

Wyszukiwarka