Czy można wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa?

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?
anonim cytuj
21-10-2021
Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

anonim cytuj
21-10-2021
Możliwość zmiany nazwiska po rozwodzie jest uregulowana w polskim prawie.

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?

Zgodnie z art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, po rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód każdy z małżonków może przyjąć nazwisko, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, albo pozostawić dotychczasowe nazwisko, albo też przyjąć dwuczłonowe nazwisko, składające się z nazwiska, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, i nazwiska drugiego małżonka. Zatem osoba po rozwodzie ma prawo wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa.

Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

Dodatkowo, w oparciu o art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, każda osoba może wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego z wnioskiem o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. Wniosek taki musi być odpowiednio umotywowany. Jeżeli chodzi o powrót do nazwiska z pierwszego małżeństwa po drugim rozwodzie, ważnym powodem mógłby być na przykład fakt, że małżeństwo trwało 30 lat i z tym nazwiskiem osoba była najbardziej identyfikowana w społeczności.

Podsumowując:

Możliwość powrotu do nazwiska z pierwszego małżeństwa po rozwodzie jest przewidziana w art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Jeśli chodzi o procedurę, ważne jest odpowiednie umotywowanie wniosku zgodnie z art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Eksmisja i brak lokalu socjalnego.
Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Proszę mnie nie osądzać bo, wiem że to moja wina że tak się stało ale każdy popełnia błędy. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić. Nie jesteśmy żadna patologi...
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...

Wyszukiwarka