Czy można wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa?

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?
anonim cytuj
21-10-2021
Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

anonim cytuj
21-10-2021
Możliwość zmiany nazwiska po rozwodzie jest uregulowana w polskim prawie.

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?

Zgodnie z art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, po rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód każdy z małżonków może przyjąć nazwisko, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, albo pozostawić dotychczasowe nazwisko, albo też przyjąć dwuczłonowe nazwisko, składające się z nazwiska, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, i nazwiska drugiego małżonka. Zatem osoba po rozwodzie ma prawo wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa.

Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

Dodatkowo, w oparciu o art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, każda osoba może wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego z wnioskiem o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. Wniosek taki musi być odpowiednio umotywowany. Jeżeli chodzi o powrót do nazwiska z pierwszego małżeństwa po drugim rozwodzie, ważnym powodem mógłby być na przykład fakt, że małżeństwo trwało 30 lat i z tym nazwiskiem osoba była najbardziej identyfikowana w społeczności.

Podsumowując:

Możliwość powrotu do nazwiska z pierwszego małżeństwa po rozwodzie jest przewidziana w art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Jeśli chodzi o procedurę, ważne jest odpowiednie umotywowanie wniosku zgodnie z art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Witam mam następujące pytanie: Dziś otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace która rozwiąże się 28 grudnia, w wypowiedzeniu pracodawca udziela mi urlopu w wymiarze 10 dni oraz 2 na poszukiwanie pracy. Z reszty dni pracujących zwalnia mnie z obowiązku wykonywania pracy. Wypisałem wniosek urlopowy. Moje pytanie: Czy idąc na l4 na okres całego miesiąca lutego, łącznie z dniami na które wypisałem urlop, pracodawca będzie musiał mi wypłacić ekwiwalen...
Rozwiązanie umowy o pracę
Dzień dobry. Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu....
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Gwarancja na wymienione części w urządzeniu.
Witam, Oddałem urządzenie elektryczne na gwarancje , została uznana i podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałem się,ze praktycznie wszystko zostało wymienione co jest w środku, „ze starych rzeczy została tylko obudowa” . Produkt kupiony w tym roku w marcu i podlega 2 letniej gwarancji. Po naprawie Pan z serwisu powiedział, ze na nowe części zostaje udzielona tylko 6 miesięczna gwarancja. Czy jest to uregulowane jakos prawnie ? Na wszystkich str...

Wyszukiwarka