Czy można wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa?

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?
anonim cytuj
21-10-2021
Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

anonim cytuj
21-10-2021
Możliwość zmiany nazwiska po rozwodzie jest uregulowana w polskim prawie.

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?

Zgodnie z art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, po rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód każdy z małżonków może przyjąć nazwisko, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, albo pozostawić dotychczasowe nazwisko, albo też przyjąć dwuczłonowe nazwisko, składające się z nazwiska, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, i nazwiska drugiego małżonka. Zatem osoba po rozwodzie ma prawo wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa.

Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

Dodatkowo, w oparciu o art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, każda osoba może wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego z wnioskiem o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. Wniosek taki musi być odpowiednio umotywowany. Jeżeli chodzi o powrót do nazwiska z pierwszego małżeństwa po drugim rozwodzie, ważnym powodem mógłby być na przykład fakt, że małżeństwo trwało 30 lat i z tym nazwiskiem osoba była najbardziej identyfikowana w społeczności.

Podsumowując:

Możliwość powrotu do nazwiska z pierwszego małżeństwa po rozwodzie jest przewidziana w art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Jeśli chodzi o procedurę, ważne jest odpowiednie umotywowanie wniosku zgodnie z art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z OC.
Dzień dobry, byłem poszkodowanym w kolizji (nietrzeźwy kierowca wymusił pierwszeństwo i uciekł z miejsca zdarzenia), sprawa zgłoszona na policję, finalnie wracając z komisariatu znalazłem sprawcę i wezwałem policję i do wszystkiego się przyznał. Ubezpieczyciel chce aby dosłać notatkę policyjną (koszt opłaty skarbowej 17 zł) i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu dodatkowe koszty, też można doliczyć do kwoty odszkodowania?...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Niewywiązanie się z umowy.
Usługobiorca nie wywiązał się z umowy, nie wykonał mebli w terminie, długo zbywał tłumacząc opóźnieniami w transporcie. Pobrał zaliczki i nie chce oddać pieniędzy (oczywiście obiecuje, ale nic z tego nie wynika). Czy w takiej sytuacji przedsądowe wezwanie do zapłaty do niego, a później pozew do sądu? Czy trzeba coś na policję zgłosić lub jeszcze inna procedura?...
Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ? ...

Wyszukiwarka