Czy można wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa?

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?
anonim cytuj
21-10-2021
Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

anonim cytuj
21-10-2021
Możliwość zmiany nazwiska po rozwodzie jest uregulowana w polskim prawie.

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?

Zgodnie z art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, po rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód każdy z małżonków może przyjąć nazwisko, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, albo pozostawić dotychczasowe nazwisko, albo też przyjąć dwuczłonowe nazwisko, składające się z nazwiska, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, i nazwiska drugiego małżonka. Zatem osoba po rozwodzie ma prawo wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa.

Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

Dodatkowo, w oparciu o art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, każda osoba może wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego z wnioskiem o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. Wniosek taki musi być odpowiednio umotywowany. Jeżeli chodzi o powrót do nazwiska z pierwszego małżeństwa po drugim rozwodzie, ważnym powodem mógłby być na przykład fakt, że małżeństwo trwało 30 lat i z tym nazwiskiem osoba była najbardziej identyfikowana w społeczności.

Podsumowując:

Możliwość powrotu do nazwiska z pierwszego małżeństwa po rozwodzie jest przewidziana w art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Jeśli chodzi o procedurę, ważne jest odpowiednie umotywowanie wniosku zgodnie z art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
Darowizna dla sąsiada.
W trójkę jesteśmy spadkobiercami działki o pow.95m2 .chcemy ta działkę podarować sąsiadowi żeby mógł powiększyć swoją działkę. Działka nasza jest nam nieprzydatna na co wskazuje jej powierzchnia. Moje pytanie korzystniej sprzedać za symboliczne pieniądze czy przekazać jako darowiznę .Chodzi mi o opłaty w US....
Czy pracodawca może wymagać odrobienia godzin wynikających ze szkolenia?
Sytuacja wygląda następująco: w dzień wolny od pracy dostałem informacje o szkoleniu, które trwało 4h, dzisiaj w pracy kierownik powiedział, że muszę odrobić 8h w kolejny dzień wolny, bo szkolenie trwało tylko 4h a moje zmiany wynoszą po 12h. Czy może on tego wymagać, żebym stawił się w pracy w moje wolne, już na samo szkolenie musiałem zrezygnować z mojego dnia wolnego? ...
Niekompetencja sędziny
Witam Złożyłam pozew rozwodowy 27.06.2023. Do dzisiaj nic się nie dzieje ze strony sędziny, w pozwie złożyłam o zabezpieczenie alimentów na dzieci i zabezpieczenie opieki nad nimi do rozprawy ponieważ chcę się w spokoju wynieść od męża który ma założoną Niebieską kartę o znecanie się psychiczne nade mną. O tym też poinformowana została sędzina którą prowadzi moją sprawę. Do dzisiaj zero odzewu dalej nie ma zabezpieczenia alimentów, opieki nad ...

Wyszukiwarka