Czy można wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa?

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?
anonim cytuj
21-10-2021
Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

anonim cytuj
21-10-2021
Możliwość zmiany nazwiska po rozwodzie jest uregulowana w polskim prawie.

Czy mozna po drugim rozwodzie wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa ,które trwało 30 lat?

Zgodnie z art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, po rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód każdy z małżonków może przyjąć nazwisko, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, albo pozostawić dotychczasowe nazwisko, albo też przyjąć dwuczłonowe nazwisko, składające się z nazwiska, jakie nosił przed zawarciem małżeństwa, i nazwiska drugiego małżonka. Zatem osoba po rozwodzie ma prawo wrócić do nazwiska z pierwszego małżeństwa.

Może pani wrócić o ile umotywowanie tego fakty przekona kierownika USC iż jest to konieczne

Dodatkowo, w oparciu o art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, każda osoba może wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego z wnioskiem o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. Wniosek taki musi być odpowiednio umotywowany. Jeżeli chodzi o powrót do nazwiska z pierwszego małżeństwa po drugim rozwodzie, ważnym powodem mógłby być na przykład fakt, że małżeństwo trwało 30 lat i z tym nazwiskiem osoba była najbardziej identyfikowana w społeczności.

Podsumowując:

Możliwość powrotu do nazwiska z pierwszego małżeństwa po rozwodzie jest przewidziana w art. 63 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Jeśli chodzi o procedurę, ważne jest odpowiednie umotywowanie wniosku zgodnie z art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...
Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.
Sytuacja taka ? Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ? Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do od...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Spłata długu po zmarłym.
Witam mam pytanko jak to jest, moja mama zmarła, a wiem że ma kredyty nieubezpieczone, spłacała regularnie ale zostaje do spłaty jeszcze 20 tys. zł. Rata wynosi 850 zł, mnie nie stać żeby spłacać bo mam swoje kredyty, sama wychowuje córkę i nie jest mi za łatwo. Czy wystarczy jeśli pójdę do notariusza i zrzeknę się wszystkiego czy będą mnie ścigać? Czy mam iść do banku i doręczyć akt zgonu czy nie?...

Wyszukiwarka