Uznanie dostarczenia pisma

Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?
anonim cytuj
03-12-2020
Jest uznane za dostarczone po powtórnym awizo. Sąd nie wysyła go ponownie. Chyba, że pytasz o pozew, w tym przypadku przepisy się zmieniły.

anonim cytuj
03-12-2020
Jak wygląda więc sprawa jeśli wiem, że czekam na jakiś pozew? Np z postępowania cywilnego, lub rodzinnego?

anonim cytuj
03-12-2020
Zostanie ci doręczony przez Komornika. Jeśli przegrasz sprawę, to w efekcie poniesiesz dodatkowe koszty.
Generalnie zasada jest taka, że nie odbieranie przesyłek z pozwami rodzi negatywne konsekwencje.

anonim cytuj
03-12-2020
Jeśli pozew nie zostanie odebrany wówczas Sąd o tym fakcie powoda informuje i zobowiązuje do doręczenia przez Komornika. To samo tyczy się np nakazu zapłaty. Ale to tyczy się spraw rozpoznawanych we wszystkich Sądach za wyjątkiem e Sądu w Lublinie. Tam bowiem jeżeli doręczenie było na ostatni adres z systemu PESEL to się uznaje za doręczone.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Darowizna
Witam. Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Jestem rozwiedziona, chcę wyprowadzić się z dziećmi. Co powinnam zrobić?
Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną. Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie). Co powinnam zrobić? - wystąpić o alimenty - wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału? - na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...

Wyszukiwarka