Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?
anonim cytuj
03-12-2020
Jest uznane za dostarczone po powtórnym awizo. Sąd nie wysyła go ponownie. Chyba, że pytasz o pozew, w tym przypadku przepisy się zmieniły.
anonim cytuj
03-12-2020
Jak wygląda więc sprawa jeśli wiem, że czekam na jakiś pozew? Np z postępowania cywilnego, lub rodzinnego?
anonim cytuj
03-12-2020
Zostanie ci doręczony przez Komornika. Jeśli przegrasz sprawę, to w efekcie poniesiesz dodatkowe koszty.
Generalnie zasada jest taka, że nie odbieranie przesyłek z pozwami rodzi negatywne konsekwencje.
anonim cytuj
03-12-2020
Jeśli pozew nie zostanie odebrany wówczas Sąd o tym fakcie powoda informuje i zobowiązuje do doręczenia przez Komornika. To samo tyczy się np nakazu zapłaty. Ale to tyczy się spraw rozpoznawanych we wszystkich Sądach za wyjątkiem e Sądu w Lublinie. Tam bowiem jeżeli doręczenie było na ostatni adres z systemu PESEL to się uznaje za doręczone.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...
W sobote sprzedalem panu x obiektyw do aparatu. Pan przyjechal,posprawdzal,stwierdzil ze wszystko jest ok,umowe spisalismy sprzedażową. Po dwoch dniach pan x dzwoni i twierdzi ze obiektyw jednak nie jest tak ostry jak myslal i chce zwrocic go. Ja juz tych pieniedzy nie mam. Prowadzę jednoosobawa dzialalnosc gospodarcza,natomiast obiektyw sprzedalem jako osoba fizyczna. W dwa dni moglo soe wiele stac,nie mam gwarancji ze pan x nie zepsul go lub ni...
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: