Uznanie dostarczenia pisma

Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?
anonim cytuj
03-12-2020
Jest uznane za dostarczone po powtórnym awizo. Sąd nie wysyła go ponownie. Chyba, że pytasz o pozew, w tym przypadku przepisy się zmieniły.

anonim cytuj
03-12-2020
Jak wygląda więc sprawa jeśli wiem, że czekam na jakiś pozew? Np z postępowania cywilnego, lub rodzinnego?

anonim cytuj
03-12-2020
Zostanie ci doręczony przez Komornika. Jeśli przegrasz sprawę, to w efekcie poniesiesz dodatkowe koszty.
Generalnie zasada jest taka, że nie odbieranie przesyłek z pozwami rodzi negatywne konsekwencje.

anonim cytuj
03-12-2020
Jeśli pozew nie zostanie odebrany wówczas Sąd o tym fakcie powoda informuje i zobowiązuje do doręczenia przez Komornika. To samo tyczy się np nakazu zapłaty. Ale to tyczy się spraw rozpoznawanych we wszystkich Sądach za wyjątkiem e Sądu w Lublinie. Tam bowiem jeżeli doręczenie było na ostatni adres z systemu PESEL to się uznaje za doręczone.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy?
Dzień dobry, Orientuje się ktoś jak wygląda pomiar temperatury pomieszczenia w miejscu pracy? Wykonuję pracę biurową, gdzie powinno być minimum 18 stopni. Temperatura mierzona na biurku spełnia ten wymóg. Niestety, pod biurkiem, gdzie trzymam nogi jest zimniej - bywa po 15 stopni, przez co po prostu marznę. I tu pojawia się spór z pracodawcą. On twierdzi, że skoro na biurku jest ok to sprawa załatwiona. Problem w tym, że jakby na to nie patrzeć...
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?...
Czy powinnam dostać odprawę?
Dnia 31 sierpnia otrzymałam wypowiedzenie z pracy, umowa na czas nieokreślony. Przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy. Następnego dnia dostałam l4 które mam do 16 października. 30 września formalnie zakończyłam pracę. Moje pytanie czy pracodawca nie powinien wypłacić mi z ostatnim dniem ekwiwalentu za niewykorzystany urlop ? Czy wgl nie powinien do tego dnia się ze mną rozliczyć? Powinnam dodatkowo otrzymać odprawę, mam rację?...

Wyszukiwarka