Uznanie dostarczenia pisma

Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?
anonim cytuj
03-12-2020
Jest uznane za dostarczone po powtórnym awizo. Sąd nie wysyła go ponownie. Chyba, że pytasz o pozew, w tym przypadku przepisy się zmieniły.

anonim cytuj
03-12-2020
Jak wygląda więc sprawa jeśli wiem, że czekam na jakiś pozew? Np z postępowania cywilnego, lub rodzinnego?

anonim cytuj
03-12-2020
Zostanie ci doręczony przez Komornika. Jeśli przegrasz sprawę, to w efekcie poniesiesz dodatkowe koszty.
Generalnie zasada jest taka, że nie odbieranie przesyłek z pozwami rodzi negatywne konsekwencje.

anonim cytuj
03-12-2020
Jeśli pozew nie zostanie odebrany wówczas Sąd o tym fakcie powoda informuje i zobowiązuje do doręczenia przez Komornika. To samo tyczy się np nakazu zapłaty. Ale to tyczy się spraw rozpoznawanych we wszystkich Sądach za wyjątkiem e Sądu w Lublinie. Tam bowiem jeżeli doręczenie było na ostatni adres z systemu PESEL to się uznaje za doręczone.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Założenie kamer na posesji.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
praca w swieta w niemczech
Pracuje w Niemczech Jak to wygląda z pracą w niedzielę i święta?? Normalnie pracujesz bo musisz ?Czy należy się za to jakiś dodatek? I czy mozna zwolnić pracownika ma zwolnieniu lekarskim??? W razie czego proszę pytać jak coś nie jasne zaraz odpowiem...
Nienależne świadczenie.
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...

Wyszukiwarka