Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?
anonim cytuj
03-12-2020
Jest uznane za dostarczone po powtórnym awizo. Sąd nie wysyła go ponownie. Chyba, że pytasz o pozew, w tym przypadku przepisy się zmieniły.
anonim cytuj
03-12-2020
Jak wygląda więc sprawa jeśli wiem, że czekam na jakiś pozew? Np z postępowania cywilnego, lub rodzinnego?
anonim cytuj
03-12-2020
Zostanie ci doręczony przez Komornika. Jeśli przegrasz sprawę, to w efekcie poniesiesz dodatkowe koszty.
Generalnie zasada jest taka, że nie odbieranie przesyłek z pozwami rodzi negatywne konsekwencje.
anonim cytuj
03-12-2020
Jeśli pozew nie zostanie odebrany wówczas Sąd o tym fakcie powoda informuje i zobowiązuje do doręczenia przez Komornika. To samo tyczy się np nakazu zapłaty. Ale to tyczy się spraw rozpoznawanych we wszystkich Sądach za wyjątkiem e Sądu w Lublinie. Tam bowiem jeżeli doręczenie było na ostatni adres z systemu PESEL to się uznaje za doręczone.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
Witam serdecznie.
W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną.
Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie).
Co powinnam zrobić?
- wystąpić o alimenty
- wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału?
- na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: