Nieuzasadniony wpis w KW.

Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.
Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.
Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa sobie widnieje w KW a ja jestem "uziemiony" w kwestii starania się o kredyt pod zabezpieczenie. I cała "przygoda" trwa już 18 miesięcy od daty uregulowania zaległości wobec wierzyciela.
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie? A może sąd tu nie jest bez winy ze względu na swoją opieszałość?
Tak w ogóle to co byście zrobili na moim miejscu?
anonim cytuj
03-09-2023
Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to zwrócił się do wierzyciela o sporządzenie nowej zgody z poprawnie wpisaną kwotą, a następnie ponownie wystąpił do sądu o wykreślenie.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Pewnie. W wysokości poniesionej szkody z uwzględnieniem art. 6 kc.
Ale jak ja mogę im wskazać wysokość poniesionej szkody skoro:
- po pierwsze: dostałem odmowę w sprawie przydzielenia kredytu o który się starałem;
- po drugie: już później w ogóle nie starałem się o kredyt ze względu na przedmiotowy wpis.

Dokumentem. Najpierw zastanów się, czy szkodę w ogóle poniosłeś? Jeśli tak, to jaką i w jakiej wysokości.
Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Pewnie, że możesz. Pytanie tylko z jakim skutkiem? Przecież 50 tyś. w żaden sposób nie straciłeś, ponieważ ich nie miałeś.
Czyli generalnie lepiej sobie tym głowy nie zawracać? Dla Sądu byłoby to, "nie straciłem nic, to nic mi się nie należy".
Mama rację?

Tak

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...
Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...
Odkupienie działalności.
Kupuję z kumplem biznes od osoby trzeciej. Umowa którą nam zaproponowano to bubel i chcemy mieć inną, dobrze napisaną, więc będziemy musieli opłacić prawnika. Pytanie tutaj: Czy do umowy sprzedaży działalności wystarczy dowolny prawnik, potrzebny jest jakiś prawnik z konkretną specjalizacją, czy może po prostu marsz do notariusza?...

Wyszukiwarka