Nieuzasadniony wpis w KW.

Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel.
Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości.
Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa sobie widnieje w KW a ja jestem "uziemiony" w kwestii starania się o kredyt pod zabezpieczenie. I cała "przygoda" trwa już 18 miesięcy od daty uregulowania zaległości wobec wierzyciela.
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie? A może sąd tu nie jest bez winy ze względu na swoją opieszałość?
Tak w ogóle to co byście zrobili na moim miejscu?
anonim cytuj
03-09-2023
Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to zwrócił się do wierzyciela o sporządzenie nowej zgody z poprawnie wpisaną kwotą, a następnie ponownie wystąpił do sądu o wykreślenie.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy mogę rościć do wierzyciela np. o jakieś odszkodowanie?

Pewnie. W wysokości poniesionej szkody z uwzględnieniem art. 6 kc.
Ale jak ja mogę im wskazać wysokość poniesionej szkody skoro:
- po pierwsze: dostałem odmowę w sprawie przydzielenia kredytu o który się starałem;
- po drugie: już później w ogóle nie starałem się o kredyt ze względu na przedmiotowy wpis.

Dokumentem. Najpierw zastanów się, czy szkodę w ogóle poniosłeś? Jeśli tak, to jaką i w jakiej wysokości.
Czyli załóżmy, starałem się o kredyt w wysokości 50 tys. zł, dostałem odmowę ze względu na wpis...to mogę rościć do nich o te 50 tys. zł odszkodowania?

Pewnie, że możesz. Pytanie tylko z jakim skutkiem? Przecież 50 tyś. w żaden sposób nie straciłeś, ponieważ ich nie miałeś.
Czyli generalnie lepiej sobie tym głowy nie zawracać? Dla Sądu byłoby to, "nie straciłem nic, to nic mi się nie należy".
Mama rację?

Tak

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Reklamacja obuwia.
Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponown...
Problem z komornikiem.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie. W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika. W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...
Sprzedaż działki rekreacyjnej.
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...

Wyszukiwarka