Nienależne świadczenie.

Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi od niej przelewy. Jak to wygląda ze strony prawnej? Czy faktycznie mam jakiś określony czas na odesłanie tych pieniędzy? Czy może mi wysłać przedsądowe wezwanie do uregulowania całego długu?
anonim cytuj
20-11-2023
Od strony prawnej nienależne świadczenie należy zwrócić. Od razu i w całości.

anonim cytuj
20-11-2023
Miałam kiedyś podobna sytuacje, wykonałam przelew na błędny numer konta bankowego. Niestety nie odzyskałam pieniędzy, nie było czasu ani na tyle potrzeby aby biegać za nimi. Właściciel rachunku nie zamierzał oddać pieniędzy. Ale wiem, ze prawnie zobowiązani jesteśmy oddać w trybie pilnym nienależne środki.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana terminu wynagrodzenia.
Zawsze swoje wynagrodzenie otrzymywałem do tej pory ostatniego dnia każdego miesiąca. 2 tygodnie temu podpisałem aneks, w którym pracodawca zmienił mój termin wypłaty wynagrodzenia na 10tego każdego miesiąca. Ostatnia wypłatę otrzymałem 31 października, była to wypłata za m-c wrzesień. Czy pracodawca ma prawo wypłacić wypłatę za sierpień dopiero w grudniu?...
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić po...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...
kupiłem telefon od osoby prywatnej.
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca . Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi . Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...

Wyszukiwarka