Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.

Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak jesteście w stanie się dogadać to jak najbardziej. Jak nie to sąd.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli ojciec dziecka zmienił sytuację zawodową i wykazuje, że dotychczasowy grafik widzeń nie jest już możliwy do realizacji z powodu nowej pracy, konieczne może być dostosowanie zabezpieczenia do nowej sytuacji.

Zgodnie z art. 579[1] Kodeksu postępowania cywilnego, zabezpieczenie może zostać zmienione lub uchylone, jeżeli zmieniły się okoliczności. Jeśli strony nie mogą dojść do porozumienia w sprawie zmiany grafiku widzeń, konieczne może być zwrócenie się do sądu z wnioskiem o zmianę zabezpieczenia. W praktyce jednak sądy zachęcają strony do polubownego rozwiązania takich kwestii, biorąc pod uwagę dobro dziecka i możliwości życiowe rodziców.

W sytuacji, gdy nie jest możliwe porozumienie między rodzicami, ojciec może złożyć wniosek do sądu o zmianę zabezpieczenia, powołując się na zmienione okoliczności. Sąd dokona oceny, czy zmiana zabezpieczenia jest uzasadniona i nie zaszkodzi dobru dziecka.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna? Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję....
Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...

Wyszukiwarka