Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.

Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak jesteście w stanie się dogadać to jak najbardziej. Jak nie to sąd.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli ojciec dziecka zmienił sytuację zawodową i wykazuje, że dotychczasowy grafik widzeń nie jest już możliwy do realizacji z powodu nowej pracy, konieczne może być dostosowanie zabezpieczenia do nowej sytuacji.

Zgodnie z art. 579[1] Kodeksu postępowania cywilnego, zabezpieczenie może zostać zmienione lub uchylone, jeżeli zmieniły się okoliczności. Jeśli strony nie mogą dojść do porozumienia w sprawie zmiany grafiku widzeń, konieczne może być zwrócenie się do sądu z wnioskiem o zmianę zabezpieczenia. W praktyce jednak sądy zachęcają strony do polubownego rozwiązania takich kwestii, biorąc pod uwagę dobro dziecka i możliwości życiowe rodziców.

W sytuacji, gdy nie jest możliwe porozumienie między rodzicami, ojciec może złożyć wniosek do sądu o zmianę zabezpieczenia, powołując się na zmienione okoliczności. Sąd dokona oceny, czy zmiana zabezpieczenia jest uzasadniona i nie zaszkodzi dobru dziecka.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Dozor a wyjazd
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?...
zwolnienie chorobowe
Dzień dobry, Sytuacja: Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej. Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu. Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc. Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne. Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....

Wyszukiwarka