Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.

Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak jesteście w stanie się dogadać to jak najbardziej. Jak nie to sąd.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli ojciec dziecka zmienił sytuację zawodową i wykazuje, że dotychczasowy grafik widzeń nie jest już możliwy do realizacji z powodu nowej pracy, konieczne może być dostosowanie zabezpieczenia do nowej sytuacji.

Zgodnie z art. 579[1] Kodeksu postępowania cywilnego, zabezpieczenie może zostać zmienione lub uchylone, jeżeli zmieniły się okoliczności. Jeśli strony nie mogą dojść do porozumienia w sprawie zmiany grafiku widzeń, konieczne może być zwrócenie się do sądu z wnioskiem o zmianę zabezpieczenia. W praktyce jednak sądy zachęcają strony do polubownego rozwiązania takich kwestii, biorąc pod uwagę dobro dziecka i możliwości życiowe rodziców.

W sytuacji, gdy nie jest możliwe porozumienie między rodzicami, ojciec może złożyć wniosek do sądu o zmianę zabezpieczenia, powołując się na zmienione okoliczności. Sąd dokona oceny, czy zmiana zabezpieczenia jest uzasadniona i nie zaszkodzi dobru dziecka.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...
Kiedy można wystąpić o zakaz zbliżania się?
W jaki sposób mogę złożyć wniosek o zakaz zbliżania się do mnie przez mojego byłego męża?...
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...

Wyszukiwarka