Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.

Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak jesteście w stanie się dogadać to jak najbardziej. Jak nie to sąd.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli ojciec dziecka zmienił sytuację zawodową i wykazuje, że dotychczasowy grafik widzeń nie jest już możliwy do realizacji z powodu nowej pracy, konieczne może być dostosowanie zabezpieczenia do nowej sytuacji.

Zgodnie z art. 579[1] Kodeksu postępowania cywilnego, zabezpieczenie może zostać zmienione lub uchylone, jeżeli zmieniły się okoliczności. Jeśli strony nie mogą dojść do porozumienia w sprawie zmiany grafiku widzeń, konieczne może być zwrócenie się do sądu z wnioskiem o zmianę zabezpieczenia. W praktyce jednak sądy zachęcają strony do polubownego rozwiązania takich kwestii, biorąc pod uwagę dobro dziecka i możliwości życiowe rodziców.

W sytuacji, gdy nie jest możliwe porozumienie między rodzicami, ojciec może złożyć wniosek do sądu o zmianę zabezpieczenia, powołując się na zmienione okoliczności. Sąd dokona oceny, czy zmiana zabezpieczenia jest uzasadniona i nie zaszkodzi dobru dziecka.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....
Telefon od pracodawcy na zwolnieniu lekarskim
Hej, Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd. Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Może ktoś z was, użytkowników f...
Nieopłacony mandat
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...

Wyszukiwarka