Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.

Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak jesteście w stanie się dogadać to jak najbardziej. Jak nie to sąd.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli ojciec dziecka zmienił sytuację zawodową i wykazuje, że dotychczasowy grafik widzeń nie jest już możliwy do realizacji z powodu nowej pracy, konieczne może być dostosowanie zabezpieczenia do nowej sytuacji.

Zgodnie z art. 579[1] Kodeksu postępowania cywilnego, zabezpieczenie może zostać zmienione lub uchylone, jeżeli zmieniły się okoliczności. Jeśli strony nie mogą dojść do porozumienia w sprawie zmiany grafiku widzeń, konieczne może być zwrócenie się do sądu z wnioskiem o zmianę zabezpieczenia. W praktyce jednak sądy zachęcają strony do polubownego rozwiązania takich kwestii, biorąc pod uwagę dobro dziecka i możliwości życiowe rodziców.

W sytuacji, gdy nie jest możliwe porozumienie między rodzicami, ojciec może złożyć wniosek do sądu o zmianę zabezpieczenia, powołując się na zmienione okoliczności. Sąd dokona oceny, czy zmiana zabezpieczenia jest uzasadniona i nie zaszkodzi dobru dziecka.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?
Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu? Ojciec zmarł w 2018r., nie wnoszono dotychczas o nabycie spadku. Ojciec nigdy nie płacił zasądzonych alimentów....
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...

Wyszukiwarka