Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat

Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,Prosze o rade
anonim cytuj
04-06-2023
Bardzo mi przykro, że znalazłaś się w takiej sytuacji. Oto kilka istotnych aspektów do rozważenia:

Ubezpieczenie zdrowotne: Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniu społecznym z 13 października 1998 r. (art. 7, ust. 1, pkt. 2, lit. b), jeżeli osoba zatrudniona na podstawie umowy zlecenia zarabia mniej niż minimalne wynagrodzenie, nie jest automatycznie ubezpieczona w ZUS, chyba że złożyła oświadczenie, iż chce być ubezpieczona. W takim przypadku osoba taka odprowadza składki zdrowotne oraz emerytalno-rentowe. Jeśli nie byłaś ubezpieczona, nie będziesz miała praw do świadczeń z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego i macierzyńskiego.

Ubezpieczenie macierzyńskie: W przypadku ciąży, aby skorzystać z ubezpieczenia macierzyńskiego (tj. zasiłku macierzyńskiego), musisz spełnić określone warunki, zgodnie z art. 180 i nast. ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz. U. z 2018 r., poz. 2391 z późn. zm.). Warunki te obejmują okres ubezpieczenia, który wynosi co najmniej 365 dni w ciągu ostatnich dwóch lat przed porodem.

Zasiłek dla bezrobotnych: Jeżeli nie będziesz mogła dalej pracować i zostaniesz zwolniona, prawo do zasiłku dla bezrobotnych wynika z art. 69 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Zasiłek ten przysługuje osobom, które zgłoszą się do urzędu pracy jako osoby bezrobotne i spełnią określone warunki.

anonim cytuj
22-07-2023
Możesz również zwrócić się do lokalnego Centrum Pomocy Społecznej (CPS). W zależności od Twojej sytuacji, mogą Ci przysługiwać różnego rodzaju świadczenia. Przykładowo, na podstawie art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych, możesz ubiegać się o jednorazowe świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.

Innym możliwym świadczeniem jest zasiłek z funduszu alimentacyjnego. Zgodnie z art. 10 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów, możesz mieć prawo do świadczeń z tego funduszu.

Istotne jest również, żeby pamiętać o ochronie prawnej w miejscu pracy. Jeśli jesteś w ciąży, zgodnie z Kodeksem Pracy (art. 177 § 1), pracodawca nie może Cię zwolnić w czasie ciąży, chyba że istnieją powody uzasadniające natychmiastowe zwolnienie dyscyplinarne. Jeśli uważasz, że Twoje prawa jako pracownicy są naruszane, możesz zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy.

Ponadto, zgodnie z art. 71 ustawy o ubezpieczeniu społecznym, jeżeli jesteś ubezpieczona, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego w razie niezdolności do pracy spowodowanej ciążą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...

Wyszukiwarka