Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat

Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,Prosze o rade
anonim cytuj
04-06-2023
Bardzo mi przykro, że znalazłaś się w takiej sytuacji. Oto kilka istotnych aspektów do rozważenia:

Ubezpieczenie zdrowotne: Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniu społecznym z 13 października 1998 r. (art. 7, ust. 1, pkt. 2, lit. b), jeżeli osoba zatrudniona na podstawie umowy zlecenia zarabia mniej niż minimalne wynagrodzenie, nie jest automatycznie ubezpieczona w ZUS, chyba że złożyła oświadczenie, iż chce być ubezpieczona. W takim przypadku osoba taka odprowadza składki zdrowotne oraz emerytalno-rentowe. Jeśli nie byłaś ubezpieczona, nie będziesz miała praw do świadczeń z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego i macierzyńskiego.

Ubezpieczenie macierzyńskie: W przypadku ciąży, aby skorzystać z ubezpieczenia macierzyńskiego (tj. zasiłku macierzyńskiego), musisz spełnić określone warunki, zgodnie z art. 180 i nast. ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz. U. z 2018 r., poz. 2391 z późn. zm.). Warunki te obejmują okres ubezpieczenia, który wynosi co najmniej 365 dni w ciągu ostatnich dwóch lat przed porodem.

Zasiłek dla bezrobotnych: Jeżeli nie będziesz mogła dalej pracować i zostaniesz zwolniona, prawo do zasiłku dla bezrobotnych wynika z art. 69 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Zasiłek ten przysługuje osobom, które zgłoszą się do urzędu pracy jako osoby bezrobotne i spełnią określone warunki.

anonim cytuj
22-07-2023
Możesz również zwrócić się do lokalnego Centrum Pomocy Społecznej (CPS). W zależności od Twojej sytuacji, mogą Ci przysługiwać różnego rodzaju świadczenia. Przykładowo, na podstawie art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych, możesz ubiegać się o jednorazowe świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.

Innym możliwym świadczeniem jest zasiłek z funduszu alimentacyjnego. Zgodnie z art. 10 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów, możesz mieć prawo do świadczeń z tego funduszu.

Istotne jest również, żeby pamiętać o ochronie prawnej w miejscu pracy. Jeśli jesteś w ciąży, zgodnie z Kodeksem Pracy (art. 177 § 1), pracodawca nie może Cię zwolnić w czasie ciąży, chyba że istnieją powody uzasadniające natychmiastowe zwolnienie dyscyplinarne. Jeśli uważasz, że Twoje prawa jako pracownicy są naruszane, możesz zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy.

Ponadto, zgodnie z art. 71 ustawy o ubezpieczeniu społecznym, jeżeli jesteś ubezpieczona, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego w razie niezdolności do pracy spowodowanej ciążą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Dowody do sprawy rozwodowej.
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody? ...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...

Wyszukiwarka