Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat

Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,Prosze o rade
anonim cytuj
04-06-2023
Bardzo mi przykro, że znalazłaś się w takiej sytuacji. Oto kilka istotnych aspektów do rozważenia:

Ubezpieczenie zdrowotne: Zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniu społecznym z 13 października 1998 r. (art. 7, ust. 1, pkt. 2, lit. b), jeżeli osoba zatrudniona na podstawie umowy zlecenia zarabia mniej niż minimalne wynagrodzenie, nie jest automatycznie ubezpieczona w ZUS, chyba że złożyła oświadczenie, iż chce być ubezpieczona. W takim przypadku osoba taka odprowadza składki zdrowotne oraz emerytalno-rentowe. Jeśli nie byłaś ubezpieczona, nie będziesz miała praw do świadczeń z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego i macierzyńskiego.

Ubezpieczenie macierzyńskie: W przypadku ciąży, aby skorzystać z ubezpieczenia macierzyńskiego (tj. zasiłku macierzyńskiego), musisz spełnić określone warunki, zgodnie z art. 180 i nast. ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz. U. z 2018 r., poz. 2391 z późn. zm.). Warunki te obejmują okres ubezpieczenia, który wynosi co najmniej 365 dni w ciągu ostatnich dwóch lat przed porodem.

Zasiłek dla bezrobotnych: Jeżeli nie będziesz mogła dalej pracować i zostaniesz zwolniona, prawo do zasiłku dla bezrobotnych wynika z art. 69 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Zasiłek ten przysługuje osobom, które zgłoszą się do urzędu pracy jako osoby bezrobotne i spełnią określone warunki.

anonim cytuj
22-07-2023
Możesz również zwrócić się do lokalnego Centrum Pomocy Społecznej (CPS). W zależności od Twojej sytuacji, mogą Ci przysługiwać różnego rodzaju świadczenia. Przykładowo, na podstawie art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych, możesz ubiegać się o jednorazowe świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.

Innym możliwym świadczeniem jest zasiłek z funduszu alimentacyjnego. Zgodnie z art. 10 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, jeżeli ojciec dziecka nie płaci alimentów, możesz mieć prawo do świadczeń z tego funduszu.

Istotne jest również, żeby pamiętać o ochronie prawnej w miejscu pracy. Jeśli jesteś w ciąży, zgodnie z Kodeksem Pracy (art. 177 § 1), pracodawca nie może Cię zwolnić w czasie ciąży, chyba że istnieją powody uzasadniające natychmiastowe zwolnienie dyscyplinarne. Jeśli uważasz, że Twoje prawa jako pracownicy są naruszane, możesz zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy.

Ponadto, zgodnie z art. 71 ustawy o ubezpieczeniu społecznym, jeżeli jesteś ubezpieczona, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego w razie niezdolności do pracy spowodowanej ciążą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....
Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...

Wyszukiwarka