Jestem na L4 od psychiatry.
30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy mam sam złożyć wniosek do ZUS-u o zasiłek, czy pójdzie to automatycznie? Co konkretnie mam zrobić.
Bardzo proszę o pomoc.
Po ustaniu zatrudnienia Ty do ZUS składasz druk:
- oświadczenie Z-10
- Wniosek ZAS-53
Twój pracodawca będzie musiał złożyć Z-3
anonim cytuj
05-04-2023
Dziękuje, nie jestem w dobrych stosunkach z pracodawcą, czy on musi złożyć go „odgórnie”? Raczej mi w niczym nie pomoże.
anonim cytuj
05-04-2023
Jeśli nie złoży sam zaraz po ustaniu zatrudnienia, to ZUS wyślą mu pismo, że ma złożyć.
anonim cytuj
05-04-2023
Czyli de facto nie muszę się martwić i mam złożyć dwa dokumenty, które mnie obowiązują, zgadza się?
anonim cytuj
05-04-2023
Tak
anonim cytuj
05-04-2023
Dziękuje i obiecuje już ostatnie pytanie — firma, w której pracuje, podzielona jest na dwie części — w jeden działalności mam 1/4 etatu a w drugiej 3/4 etatu i czy w takim razie mam wysłać dokumenty podwójnie odwołując się do obu „NIP-ów”?
anonim cytuj
05-04-2023
Tak
anonim cytuj
05-04-2023
O jeszcze widzę, że na obu dokumentach trzeba wpisywać daty za okres, jeśli kończy mi się stosunek pracy 30-04 i zwolnienie przedłużam co dwa tygodnie (przy kontrolach) to jakie daty trzeba wpisać.
Kolejne zwolnienie otrzymuje 26 kwietnia, stosunek pracy kończę cztery dni później. Zatem okres zwolnienia to 26.04 - 10.05 i teraz co mam w takim oświadczeniu do ZUS-u wpisać?
Zasiłek za okres
26-10 i za każdym razem kiedy dostaje nowe zwolnienie wysyłać wniosek?
anonim cytuj
05-04-2023
ZAS 53 każdorazowo przy zwolnieniu, można wysyłać przez PUE, ale dopiero jak będzie widoczne zwolnienie.
anonim cytuj
05-04-2023
Jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim w momencie zakończenia stosunku pracy, prawo do zasiłku chorobowego od ZUS-u przysługuje Ci również po zakończeniu tego stosunku. W przypadku zakończenia stosunku pracy pracodawca powinien przekazać ZUS-owi formularz Z-3a (potwierdzenie danych niezbędnych do ustalenia prawa do zasiłku chorobowego).
Ty natomiast musisz złożyć wniosek o zasiłek chorobowy (ZAS-53) oraz oświadczenie (Z-10). Wniosek i oświadczenie można złożyć osobiście w placówce ZUS, wysłać pocztą lub przez Platformę Usług Elektronicznych (PUE) ZUS.
Jeśli pracodawca nie złoży formularza Z-3a, ZUS wyśle do niego pismo z wezwaniem do złożenia tego dokumentu, więc nie musisz się tym martwić.
Jeśli pracujesz w dwóch oddzielnych jednostkach tej samej firmy, z różnymi NIP-ami, powinnaś złożyć wnioski osobno dla każdej z jednostek.
Co do dat, powinnaś wpisać daty związane z okresem twojego zwolnienia. Zasiłek jest przyznawany za okres zwolnienia lekarskiego, więc daty na wnioskach powinny odpowiadać temu okresowi. Jeśli przedłużasz zwolnienie, powinnaś złożyć kolejny wniosek za każdym razem, gdy otrzymasz nowe zwolnienie lekarskie.
anonim cytuj
24-07-2023
Czy zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia należy się jeżeli mamy prawo starać się o zasiłek dla bezrobotnych?
anonim cytuj
25-10-2023
zasiłek chorobowy oraz zasiłek dla bezrobotnych to dwie odrębne świadczenia, które są przysługują na innych zasadach. Możliwość skorzystania z jednego świadczenia nie wyklucza wprost możliwości korzystania z drugiego, jednak nie można otrzymywać obu zasiłków jednocześnie.
Po pierwsze, jeżeli spełniasz warunki do otrzymania zasiłku chorobowego (np. posiadasz wymagany staż ubezpieczenia), możesz go otrzymać nawet po zakończeniu stosunku pracy, jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim.
Po drugie, zasiłek dla bezrobotnych przysługuje osobom, które zarejestrują się w urzędzie pracy jako osoby bezrobotne i spełnią inne warunki do jego uzyskania. Jeżeli jesteś na zwolnieniu lekarskim, w praktyce nie możesz być jednocześnie uznany za osobę gotową do podjęcia pracy, co jest jednym z warunków do uzyskania zasiłku dla bezrobotnych.
W sytuacji, gdy twoje zwolnienie lekarskie dobiegnie końca, a nadal nie będziesz pracować, możesz zarejestrować się w urzędzie pracy i starać się o zasiłek dla bezrobotnych.
anonim cytuj
25-10-2023
Witam, czy zwolnienie w okresie wypowiedzenia i trwające po rozwiązaniu stosunku pracy to łącznie 91 dni ? Zwolnienie otrzymałam w ostatnich 3 dniach pracy, czy przysuguje mi prawo do zasiłku przez 91 czy 180 dni ?
anonim cytuj
08-12-2023
Witam, czy zwolnienie w okresie wypowiedzenia i trwające po rozwiązaniu stosunku pracy to łącznie 91 dni ? Zwolnienie otrzymałam w ostatnich 3 dniach pracy, czy przysuguje mi prawo do zasiłku przez 91 czy 180 dni ?
Czy udało się Tobie uzyskać informację na ten temat?
Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec.
1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania?
2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca?
3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje?
4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?...
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik.
Dlaczego?
Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 )
Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...