Wypadek w pracy.

Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala nie był posypany (solą, piaskiem itp.). Przewróciła się i przez to nabawiła się "kontuzji". Czy można ten wypadek uznać jako wypadek z winy pracownika? Jak tak to co powinna moja znajoma zrobić? W autopsji wiem, że służby BHP zawsze bronią pracodawcy a nie pracownika.
anonim cytuj
07-11-2023
A po co to gdybanie? Komisja może uznać różne bzdury a co zrobi to się zobaczy. Jak będzie wiadomo co i jak to wróć i doradzimy.

anonim cytuj
07-11-2023
Jaka komisja? (kto powinien "wchodzić" w skład komisji?) Pracodawca powinien powołać komisję czy o wszystkim zadecyduje pracownik BHP? U mnie w pracy jak koleżance spadło całe okno na głowę to BHP stwierdziło, że to jej wina bo otwierała okno jak były otwarte drzwi i był przeciąg.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy można ten wypadek uznać jako wypadek z winy pracownika?

Na podstawie tylko tego, co wiemy z opisu - najprawdopodobniej NIE można będzie uznać, ze do wypadku doszło z wyłącznej winy pracownika. Przeciwnie - ja tutaj widzę nawet przyczynę po stronie pracodawcy.
Z autopsji wiem, że służby BHP zawsze bronią pracodawcy a nie pracownika.

Przykre, że masz takie złe doświadczenia. Ja natomiast - też z autopsji wiem, że tak nie jest.
Jeśli pracodawca dotychczas nie działa w związku z tym wypadkiem, to poszkodowana powinna zgłosić wypadek pracodawcy i napisać tam, że prosi o ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku i uznanie go za wypadek przy pracy (najlepiej, dla celów dowodowych, niech zrobi to pisemnie).
Jaka komisja? (kto powinien "wchodzić" w skład komisji?) Pracodawca powinien powołać komisję czy o wszystkim zadecyduje pracownik BHP

Nie "komisja" tylko zespół powypadkowy, powołany przez pracodawcę.

anonim cytuj
07-11-2023
Pracodawca ma obowiązek powołać zespół powypadkowy w celu wyjaśnienia okoliczności wypadku przy pracy. Zespół ten powinien składać się z przedstawiciela pracodawcy, osoby reprezentującej pracowników, jeśli taka jest (np. przedstawiciel związków zawodowych), a także osoby zajmującej się bezpieczeństwem i higieną pracy w danym zakładzie pracy, czyli np. pracownika służby BHP.

W świetle art. 234 § 1 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany do przeprowadzenia postępowania powypadkowego w przypadku każdego wypadku przy pracy. Należy tutaj rozróżnić wypadek przy pracy od wypadku w drodze do lub z pracy. Art. 3 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniach społecznych z dnia 13 października 1998 r. definiuje wypadek przy pracy jako nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą.

W opisanym przypadku, wypadnięcie na gołoledzi na terenie zakładu pracy może być uznane za wypadek przy pracy, a odpowiedzialność może spoczywać na pracodawcy, który nie zadbał o odpowiednie zabezpieczenie terenu przed zagrożeniami, takimi jak oblodzenie. Warto tutaj odwołać się do przepisów dotyczących BHP, w szczególności Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, które nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.

Jeśli pracodawca nie inicjuje postępowania powypadkowego, pracownik ma prawo zgłosić wypadek i domagać się przeprowadzenia postępowania. W przypadku sporu co do okoliczności wypadku lub wyniku postępowania powypadkowego, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy lub rozważyć drogę sądową.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.
Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?...
Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...
Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc?
Witam, słyszałem opinie o tym jakoby umowę zlecenie można byłoby podpisać z jednym pracownikiem tylko na jakiś okres czasu, że w czasie roku potrzeba zrobić przerwę w umowie łącznie 3msc aby nie było kolejności przekształcania tego w umowę o pracę. Jak to wygląda? Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc? Trzeba robic przerwy?...
kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...

Wyszukiwarka