Wydziedziczenie dziecka w testamencie.

Będę sporządzać testament, w którym musze wydziedziczyć syna. Jakich argumentów użyć aby później sąd tego nie podważył.
anonim cytuj
14-01-2024
To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.

anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.

anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.

anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
zajęcie komornicze
Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)...
Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...

Wyszukiwarka