Wydziedziczenie dziecka w testamencie.

Będę sporządzać testament, w którym musze wydziedziczyć syna. Jakich argumentów użyć aby później sąd tego nie podważył.
anonim cytuj
14-01-2024
To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.

anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.

anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.

anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie?
Dzień dobry. Czy można wymeldować z domu osoby które w nim nie zamieszkują/nie łożą na utrzymanie, nie mają praw innych prócz meldunek stały, ale same wymeldować się nie chcą? Jeśli tak, w jaki sposób to uczynić?...
Nie mogę stawić się na rozprawę (postępowanie karne) w sądzie.
Mam pytanie, otóż jestem wezwana na rozprawę w charakterze świadka na 13 grudnia. Na 5 grudnia mam termin porodu, który może odbyć się w terminie, może zacząć się kilka dni później. Nie widzi mi się chwilę po porodzie latać po sądach żeby zeznawać, nie wiem, w jakim będę stanie. Co mogę zrobić? Jakie pismo wysłać do Sądu?...
rozwiązanie umowy przedstępnej
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy? ...

Wyszukiwarka