To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.
anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.
anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.
anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Szanowni Państwo!
Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: