To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.
anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.
anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.
anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Dzien dobry mam pytanie Ojciec dziecka ma odebrane prawa do syna zaraz po urodzeniu. Matka wychodzi za mąż i dziecko dostaje nazwisko męża. Czy biologiczny ojciec dziecka dalej jest zobowiązany łożyć na dziecko czy juz aktualny mąż który dał nazwisko ?...
Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?...
Witam, jestem na zwolnieniu lekarskim tzw. L4 od 24.01. Od 05.02. jestem na zwolnieniu od psychiatry, póki co mam zwolnienie do 01.03. W dniu dzisiejszym mój przełożony zadzwonił do mnie o powód mojego zwolnienia lekarskiego. Spanikowałam i też wstydziłam się powiedzieć, że mam załamanie nerwowe i powiedziałam, że mam inne problemy ze zdrowiem. Czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje? Nie chcę mówić o powodzie zwolnienia....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: