Wydziedziczenie dziecka w testamencie.

Będę sporządzać testament, w którym musze wydziedziczyć syna. Jakich argumentów użyć aby później sąd tego nie podważył.
anonim cytuj
14-01-2024
To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.

anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.

anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.

anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy podczas L4?
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy w czasie kiedy byłem na L4?...

Wyszukiwarka