Wydziedziczenie dziecka w testamencie.

Będę sporządzać testament, w którym musze wydziedziczyć syna. Jakich argumentów użyć aby później sąd tego nie podważył.
anonim cytuj
14-01-2024
To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.

anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.

anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.

anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa barterowa.
Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania . Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest....
Dział spadku.
Podział spadku po śmierci. Dawno temu gospodarstwo przepisane na oboje rodziców. Czyli całe gospodarstwo prawnie na oboje małżonków. Tato zmarł nagle. Małżeństwo ma troje dzieci już dorosłych. I teraz pytanie jak wygląda podział?...
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy podczas L4?
Czy pracodawca może wpisać mi urlop wypoczynkowy w czasie kiedy byłem na L4?...
Brat mieszka w bloku i ma 2 psy, jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada. Policja nie chce przyjąć zawiadomienia o nękaniu.
Witam może ktoś będzie w stanie pomóc co zrobić . Brat mieszka w bloku i ma 2 psy jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada i już kilka razy wzywał straż miejska był też na wizycie patrol Animals psy są zadbane żadnych uwag . Sąsiad raz już napisał na drzwiach cyt ,, ucisz te psy kur .... ,, Były też liściki na temat uciszenia psów . Była policja dzielnicowy i nic wczoraj brat poszedl po psy i wyszedł wieczorem pod jego nieobecność sąsiad zadzwo...

Wyszukiwarka