To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.
anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.
anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.
anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Jak mogę się dowiedzieć za co mam zajęcie na koncie na 2 tysiące od skarbówki? Istnieje jakaś infolinia czy muszę się udać fizycznie do placówki?
Mam 21 lat i jestem nieprzerwanie uczniem i nie mam w ogóle pomysłu dlaczego mam zajęcie od urzędu skarbowego......
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: