To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.
anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.
anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.
anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Witam mieszkamy z partnerem u jego brata, mamy meldunek na pobyt stały teraz brat męża chce nas wymeldować. Dodam, że mamy trójkę małych dzieci. Czy on ma prawo nas wymeldować bez naszej wiedzy i zgody?...
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie.
Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów.
Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić.
Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: