To nie jest kwestia argumentów na papierze lecz faktów. Niegodność dziedziczenia można podważyć w sądzie. Czyli musisz mieć mocne dowody na "rażącą niewdzięczność" a nie argumenty na piśmie. Pamiętaj dowód to coś co uda się udowodnić przed sądem w razie sprawy.
anonim cytuj
14-01-2024
Notariusz podpowie jak to ująć i co zrobić, w skrócie powiedzieć o swojej decyzji.
anonim cytuj
14-01-2024
To ciekawe, wygląda na to, że masz bezpodstawne argumenty do tego czynu. Szukasz na siłę, a i tak może podważyć niesłuszność, powołując światków.
anonim cytuj
14-01-2024
Do notariusza wydziedziczyć zgodnie z art Art. 1008. - [Wydziedziczenie] - Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1610 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 7 stycznia 2024 r.
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Zepsuła mi się drukarka fiskalna. Czy na czas naprawy można wszystkim drukować faktury zamiast paragonów? Na fakturę dla osoby nie mającej firmy musi być wpisany NIP?...
Czy jeśli jestem na L4 bo jestem w ciąży a moje brutto wynosi powiedzmy 3700, to ile może zabrać mi komornik? A ile powinien zostawić wypłaty? L4 w ciąży jest sto procent płatne więc, czy nie powinno mi zostać najniższą krajowa ???...
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: