Spadek po tacie.

Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata.
Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było.
Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie.
Czy istnieje jakaś możliwość , gdzie nie zrzekamy się z bratem spadku na nią, ale zabezpieczamy ją dożywotnio, że może tym majątkiem władać.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Czy sprawy te mogę uregulować u notariusza bez sprawy sądowej?
anonim cytuj
25-09-2023
w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata

Spadek po tacie dziedziczycie w częściach równych.
gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie

Mama za swoje długi odpowiada wyłącznie swoim majątkiem - w tym swoim udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziały Twój i brata byłyby w takiej sytuacji bezpieczne.
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

anonim cytuj
25-09-2023
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

- w jakiej formie? umowy cywilnoprawnej? notarialnego oświadczenia? czy takie pełnomocnictwo do zarzadzania nieruchomością może być przyznane dożywotnio?
Jeszcze mam 1 pytanie: kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

anonim cytuj
25-09-2023
Pełnomocnictwo nie musi być notarialne, ale jeśli miałoby obejmować czynności, które do swej ważności wymagają formy aktu notarialnego, wówczas pełnomocnictwo również wymaga takiej formy.
Pełnomocnictwo może być bezterminowe (zawsze można je też w dowolnym momencie odwołać).
kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

To już muszą ustalić sami spadkobiercy - mogą ewentualnie zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż auta
Witam. Proszę o opinię. 4 dni temu sprzedałam auto używane. Auto jeździło i nie miało ukrytych świadomie przeze mnie wad. Kupujący zrobił nim do domu około 100 km. 2 dni później przyjechał po koło zapasowe, które zapomniałam dać (czyli zrobił około 200 km). Mówił że auto szarpie i że dolał oleju bo jego zdaniem nie było. Dziś zadzwonił że auto chce oddać bo był u mechanika i cały olej wyciekł i wszystko jest zalane. Gdy ja jeździłam wszystko było...
Czy pracodawca może tak ustawić mi grafik że pracuje ta godzinę czy dwie już w dzień swojego urlopu?
Witam. Od 4 października poniedziałek zaczynam dwu tygodniowy urlop, lecz w niedzielę 3 października mam zmianę 16 do (01-02) w nocy następnego dnia czyli poniedziałek 4 października. Czy pracodawca może tak ustawić mi grafik że pracuje ta godzinę czy dwie już w dzień swojego urlopu?...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Współwłasność budynku gospodarczego.
Mam budynek gospodarczy (stodoła), przez który mniej więcej w połowie przebiega granica działek. Jedna działka jest moja, druga to współwłasność z siostrą. Czy siostra jako współwłaściciel tej drugiej działki jest także współwłaścicielem budynku gospodarczego?? Jeśli tak to w jakiej części??...

Wyszukiwarka