Spadek po tacie.

Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata.
Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było.
Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie.
Czy istnieje jakaś możliwość , gdzie nie zrzekamy się z bratem spadku na nią, ale zabezpieczamy ją dożywotnio, że może tym majątkiem władać.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Czy sprawy te mogę uregulować u notariusza bez sprawy sądowej?
anonim cytuj
25-09-2023
w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata

Spadek po tacie dziedziczycie w częściach równych.
gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie

Mama za swoje długi odpowiada wyłącznie swoim majątkiem - w tym swoim udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziały Twój i brata byłyby w takiej sytuacji bezpieczne.
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

anonim cytuj
25-09-2023
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

- w jakiej formie? umowy cywilnoprawnej? notarialnego oświadczenia? czy takie pełnomocnictwo do zarzadzania nieruchomością może być przyznane dożywotnio?
Jeszcze mam 1 pytanie: kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

anonim cytuj
25-09-2023
Pełnomocnictwo nie musi być notarialne, ale jeśli miałoby obejmować czynności, które do swej ważności wymagają formy aktu notarialnego, wówczas pełnomocnictwo również wymaga takiej formy.
Pełnomocnictwo może być bezterminowe (zawsze można je też w dowolnym momencie odwołać).
kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

To już muszą ustalić sami spadkobiercy - mogą ewentualnie zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia najmu.
We wrześniu ubiegłego roku, wynajęłam mieszkanie z chłopakiem on jest najemcą, natomiast ja jestem dopisana jako ,, z osobą może mieszkać”, niestety ale nie układa nam się i chciałabym się wyprowadzić. Mamy podpisaną umowę najmu okazjonalnego, nie jest nic wspominanie o okresie wypowiedzenia. Bardzo proszę o pomoc w kwestii jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje ?...
Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Czy muszę zapłacić za szkody na rzeczy wynajmującego w moim mieszkaniu?
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania. Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
ubezpieczenie zdrowotne
Witam, Czy to prawda, że po utracie pracy 30 dni jest jeszcze ważne ubezpieczenie zdrowotne? Pracowałem tylko tydzień, ale wiem że byłem ubezpieczony i wczoraj się pożegnaliśmy z pracodawcą. ...

Wyszukiwarka