Spadek po tacie.

Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata.
Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było.
Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie.
Czy istnieje jakaś możliwość , gdzie nie zrzekamy się z bratem spadku na nią, ale zabezpieczamy ją dożywotnio, że może tym majątkiem władać.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Czy sprawy te mogę uregulować u notariusza bez sprawy sądowej?
anonim cytuj
25-09-2023
w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata

Spadek po tacie dziedziczycie w częściach równych.
gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie

Mama za swoje długi odpowiada wyłącznie swoim majątkiem - w tym swoim udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziały Twój i brata byłyby w takiej sytuacji bezpieczne.
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

anonim cytuj
25-09-2023
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

- w jakiej formie? umowy cywilnoprawnej? notarialnego oświadczenia? czy takie pełnomocnictwo do zarzadzania nieruchomością może być przyznane dożywotnio?
Jeszcze mam 1 pytanie: kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

anonim cytuj
25-09-2023
Pełnomocnictwo nie musi być notarialne, ale jeśli miałoby obejmować czynności, które do swej ważności wymagają formy aktu notarialnego, wówczas pełnomocnictwo również wymaga takiej formy.
Pełnomocnictwo może być bezterminowe (zawsze można je też w dowolnym momencie odwołać).
kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

To już muszą ustalić sami spadkobiercy - mogą ewentualnie zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie decyzją administracyjną.
Czy byłego małżonka, który po rozwodzie pisemnie zgodził się na wyprowadzkę można wymeldować w gminie? Zaznaczę, że termin na wyprowadzenie minął w tamtym roku i wyprowadzka doszła do skutku. Dom jest na własność byłej żony, otrzymany w spadku przed zawarciem związku małżeńskiego. Byli małżonkowie są w trakcie ustalania polubownie kwoty spłaty jaką ma ponieść była żona....
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...

Wyszukiwarka