Spadek po tacie.

Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata.
Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było.
Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie.
Czy istnieje jakaś możliwość , gdzie nie zrzekamy się z bratem spadku na nią, ale zabezpieczamy ją dożywotnio, że może tym majątkiem władać.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Czy sprawy te mogę uregulować u notariusza bez sprawy sądowej?
anonim cytuj
25-09-2023
w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata

Spadek po tacie dziedziczycie w częściach równych.
gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie

Mama za swoje długi odpowiada wyłącznie swoim majątkiem - w tym swoim udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziały Twój i brata byłyby w takiej sytuacji bezpieczne.
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

anonim cytuj
25-09-2023
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

- w jakiej formie? umowy cywilnoprawnej? notarialnego oświadczenia? czy takie pełnomocnictwo do zarzadzania nieruchomością może być przyznane dożywotnio?
Jeszcze mam 1 pytanie: kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

anonim cytuj
25-09-2023
Pełnomocnictwo nie musi być notarialne, ale jeśli miałoby obejmować czynności, które do swej ważności wymagają formy aktu notarialnego, wówczas pełnomocnictwo również wymaga takiej formy.
Pełnomocnictwo może być bezterminowe (zawsze można je też w dowolnym momencie odwołać).
kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

To już muszą ustalić sami spadkobiercy - mogą ewentualnie zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Kradzież wizerunku na instagramie
Dzień dobry. Ktoś wykradł zdjęcia z Instagrama mojej córki i wstawił je pod fałszywym kontem na fotka.pl. . Córka pojechała z tyn ma policję gdzie usłyszała że nie zostanie przyjęte jej zgłoszenie o kradzieży jej wizerunku ponieważ nie ma w tym żadnej szkodliwości. Czy można z tyn problemem jakoś sobie poradzić skoro policja nic nie zrobi? ...
Wypowiedzenie umowy kredytu przez bank.
Czy po wypowiedzeniu umowy przez bank, do zwrotu jest cała kwota z odsetkami? Kredyt 20 000 pozostałe koszty i odsetki ok. 17 000, zawarty 5 miesięcy temu....
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
Osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie. Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....

Wyszukiwarka