Spadek po tacie.

Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata.
Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było.
Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie.
Czy istnieje jakaś możliwość , gdzie nie zrzekamy się z bratem spadku na nią, ale zabezpieczamy ją dożywotnio, że może tym majątkiem władać.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Czy sprawy te mogę uregulować u notariusza bez sprawy sądowej?
anonim cytuj
25-09-2023
w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata

Spadek po tacie dziedziczycie w częściach równych.
gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te długi przejmować z bratem na siebie

Mama za swoje długi odpowiada wyłącznie swoim majątkiem - w tym swoim udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziały Twój i brata byłyby w takiej sytuacji bezpieczne.
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

anonim cytuj
25-09-2023
W kwestii zarządzania nieruchomością wspólną możecie udzielić mamie pełnomocnictwa.

- w jakiej formie? umowy cywilnoprawnej? notarialnego oświadczenia? czy takie pełnomocnictwo do zarzadzania nieruchomością może być przyznane dożywotnio?
Jeszcze mam 1 pytanie: kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

anonim cytuj
25-09-2023
Pełnomocnictwo nie musi być notarialne, ale jeśli miałoby obejmować czynności, które do swej ważności wymagają formy aktu notarialnego, wówczas pełnomocnictwo również wymaga takiej formy.
Pełnomocnictwo może być bezterminowe (zawsze można je też w dowolnym momencie odwołać).
kto określa jaki jest majątek do podziału? pieniądze, auta, nieruchomość. Na jakiej podstawie wiadomo co jest do podziału?

To już muszą ustalić sami spadkobiercy - mogą ewentualnie zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Czy osoba wydziedziczona przez matkę ma prawo do zachowku?
Czy osoba wydziedziczona przez matkę ma prawo do zachowku?...
Jak uzyskać informacje o spadku?
[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub ...
L4
Dzień dobry Przebywam na l4 od 28.08 do 12.09 . Dnia 9.09 ustal stosunek pracy . Od 13.09 będę kontynuować l4 u innego lekarza i tym razem miesięczne . Czy nalezy mi sie zasilek z zusu ? Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka