Brak ciągłości umów przy zakupie auta.

Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód?
Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych.
anonim cytuj
01-03-2024
Prawo o ruchu drogowym, poszukaj gdzieś w dziale dotyczącym rejestracji z głowy nie pamiętam. Sprzedający może Ci oświadczyć, że auto lewituje nad ziemią po osiągnięciu pewnej prędkości. Ciągłość umów jest konieczna, przecież mogło dojść do kradzieży, jak zweryfikujesz ten fakt ?

anonim cytuj
01-03-2024
Art. 73 PORD
Rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela pojazdu, starosta właściwy ze względu na miejsce jego stałego zamieszkania (siedzibę) lub czasowego zamieszkania, wydając decyzję o rejestracji pojazdu, dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne.

REJESTRACJI DOKONUJE SIE NA WNIOSEK WŁAŚCICIELA (...)
Skoro z umowy nie wynika, że jesteś właścicielem to urzędnik już na tej podstawie może odmówić rejestracji pojazdu.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...
Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...

Wyszukiwarka