Alimenty na siebie i dziecko.

Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić.
anonim cytuj
07-03-2024
Możesz domagać się alimentów od byłego męża, jeśli w związku z rozwodem pogarsza się Twoją sytuacja życiowa lub popadasz w niedostatek, lub nie pracowałaś z jakiegoś powodu. W tym przypadku zajmowanie się dzieckiem, nie trzeba do tego rozwodu z jego winy.
Ustalając alimenty, sąd bierze pod uwagę uzasadnione potrzeby uprawnionej i możliwości zarobkowe pozwanego.
Alimenty nie muszą być zasądzone nawet przy samym rozwodzie, można ubiegać się o nie nawet po kilku latach jeśli w związku z chorobą będziesz niezdolna do pracy, ale pod warunkiem, że nie założysz nowej rodziny czyli nie będziesz w związku małżeńskim z innym mężczyzną.

anonim cytuj
07-03-2024
W takim przypadku sąd bierze możliwości zarobkowe obojga partnerów a nie tylko pozwanego. Proszę nie wprowadzać w błąd. Poza tym mamy tutaj do czynienia z sytuacją, gdzie nie ma nic o orzekaniu o winie, Pani pracowała wcześniej a jedynym argumentem za jest brak żłobka. W takiej sytuacji sąd na pewno zapyta dlaczego nie inny żłobek dalej od miejsca zamieszkania, dlaczego nie niania, dlaczego nie żłobek prywatny, dlaczego nie rodzice partnera.

anonim cytuj
07-03-2024
W związku z rozwodem twoja sytuacja się pogorszy i masz jak najbardziej prawo złożyć pozew o alimenty na siebie i na dziecko. W pierwszej kolejności złóż o zabezpieczenie alimentów na dziecko. Będziesz dostawała je w trakcie trwania całego postępowania.

anonim cytuj
07-03-2024
Na pewno może Pani wnosić o alimenty na dziecko i należy to zrobić.
Być może w tej chwili nie ma miejsca w żłobku bo jest środek roku szk.
W wielu miejscowościach na przełomie marca i kwietnia trwa rekrutacja do żłobków dla dzieci które będę uczęszczać od września. To nie jest tak że ktoś powie Pani "nie ma miejsc" i już. Warto złożyć oficjalne podanie, załączniki i poczekać na wynik rekrutacji. W prywatnych żłobkach w dużych miejscowościach rzeczywiście ceny są wysokie, ale jest dofinansowanie 400+, które choćby częściowo pokrywa ten koszt.

anonim cytuj
07-03-2024

Sugerowane Tematy

Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...
Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika
Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? #Podatki #Prawo Cywilne...

Wyszukiwarka