Jak liczy się czas pracy w delegacji?

Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30.
Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się w tym dniu do czasu pracy? Poza kierowcą, na szkolenie wybiera się również 3 innych współpasażerów.
Szkolenie to ma zakres wieloetapowy i będzie kontynuowane, a osoba kierująca ciągle pozostaje ta sama. Wcześniejsze wyjazdy służbowe innych pracowników prowadzących dodatkowo pojazd wiązały się z wynagrodzeniem wyłącznie za czas trwania szkolenia, co zastanawia mnie czy nie było to nadużycie ze strony pracodawcy.
anonim cytuj
10-04-2024
Czas dojazdu nie jest czasem pracy. Natomiast, jeśli miejsce pracy w umowie o pracę nie obejmuje miejscowości, w której odbywa się szkolenie (Janusze potrafią przy pracy biurowej wpisać "cała Polska", to oprócz wynagrodzenia będzie należała się dieta za delegacje oraz zwrot kosztów podróży, jeśli podróż odbywa się na własną rękę. W tym przypadku, jeśli to samochód prywatny, to rozliczenie tzw. kilometrówki.

anonim cytuj
10-04-2024
Rozumiem, że czas dojazdu nie wlicza się do czasu pracy nawet jeśli będę pełnić powierzone przez przełożonego obowiązki kierowcy dowożącego innych współpracowników na szkolenie? Pozostali pracownicy w czasie podróży mają "czas wolny" - mogą spędzić go na telefonie lub równie dobrze śpiąc, a jednak ja w tym czasie wg wykonuję pracę dowozu pracowników (swoją drogą, odpowiedzialną). W takim wypadku jestem osobą pokrzywdzoną w moim przekonaniu.

anonim cytuj
10-04-2024
Jedzie Pani samochodem firmowym? Przełożony nie może wydać Pani polecenia jechania prywatnym samochodem, no chyba, że użycza Pani pracodawcy prywatny samochód, lecz w przypadku umowy o pracę byłoby to bardzo dziwne i wątpliwe rozwiązanie. Zatem, jeśli będzie Pani własnym samochodem, to robi to "na własną rękę". To, że jeśli pracodawca zgodzi się na taki środek transportu, to przysługuje zwrot kosztów od kilometra, to odrębna sprawa.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...

Wyszukiwarka