Dziedziczenie mieszkania.

Czy jeżeli ktoś w testamencie otrzymuje mieszkanie to jest to równoznaczne z otrzymaniem mieszkania z całym jego wyposażeniem, zawartością, zwierzętami zmarłej osoby?
anonim cytuj
24-02-2024
Nie. Do mieszkania przynależy to co jest z nim trwale związane (np. zabudowa kuchni). Rzeczy ruchome to inne składniki majątku.

anonim cytuj
24-02-2024
Ale z tego co zrozumiałam to jeżeli jest testament są w nim dwie osoby jedna ma mieszkanie, a druga "jakiś drobiazg", to i tak wszystko odziedziczy osoba której zapisane zostało mieszkanie? Mimo, że wszystkie składniki majątku nie zostały uwzględnione w testamencie.

anonim cytuj
24-02-2024
W prawie spadkowym obowiązuje zasada, że jeśli spadkodawca przeznaczył w testamencie poszczególne przedmioty, wyczerpujące prawie cały spadek, obdarowane osoby poczytuje się za spadkobierców powołanych do całego spadku w odpowiednich ułamkach (art. 961 k.c.)
Gdyby chodziło więc tylko o wyposażenie mieszkania to należałoby tak przyjąć że pójdą za mieszkaniem do tej osoby. Ale pani wspomniała gdzieś zdaje się że jest jeszcze inny majątek, motocykl, pieniądze… No to już nie jest takie oczywiste i wymaga indywidualnej oceny. Sąd prowadząc postępowanie o stwierdzenia nabycia spadku będzie to ustalał.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozumiem. Czyli w tym przypadku droga notarialna odpada, wszystko powinno odbyć się na drodze sądowej?

anonim cytuj
24-02-2024
Mieszkanie jest na jedną osobę (obcą), druga ustawowo dziedzicząca ma zapisane biżuterię itp. na tym testament się kończy. W skład masy spadkowej wchodzą jeszcze oszczędności, lokaty, motor. O tym nie ma w testamencie nic.

anonim cytuj
24-02-2024
Jeżeli przeznaczone w testamencie przedmioty nie wyczerpują całego lub prawie całego spadku to należy uznać, że ma miejsce dziedziczenie ustawowe, a spadkodawca ustanowił zapis zwykły, tzn. przez rozrządzenie testamentowe zobowiązał spadkobiercę ustawowego lub testamentowego do spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz oznaczonej osób.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Spis inwentarza.
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Darowizna
Witam. Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia go?
Witam. Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?...
Zakończenie umowy zlecenie.
Czy po zakończeniu umowy zlecenia, okres obowiązywania ubezpieczenia zdrowotnego to 30 dni liczone dzień po zleceniu? Mam zakończone zlecenie 20 września (ostatni dzień w pracy) a lekarza na 20 października, i nie wiem, czy pierwszy dzień obliczam od 21 września, wiec będę mieć jeszcze ubezpieczenie?...

Wyszukiwarka