Czy jeżeli ktoś w testamencie otrzymuje mieszkanie to jest to równoznaczne z otrzymaniem mieszkania z całym jego wyposażeniem, zawartością, zwierzętami zmarłej osoby?
Nie. Do mieszkania przynależy to co jest z nim trwale związane (np. zabudowa kuchni). Rzeczy ruchome to inne składniki majątku.
anonim cytuj
24-02-2024
Ale z tego co zrozumiałam to jeżeli jest testament są w nim dwie osoby jedna ma mieszkanie, a druga "jakiś drobiazg", to i tak wszystko odziedziczy osoba której zapisane zostało mieszkanie? Mimo, że wszystkie składniki majątku nie zostały uwzględnione w testamencie.
anonim cytuj
24-02-2024
W prawie spadkowym obowiązuje zasada, że jeśli spadkodawca przeznaczył w testamencie poszczególne przedmioty, wyczerpujące prawie cały spadek, obdarowane osoby poczytuje się za spadkobierców powołanych do całego spadku w odpowiednich ułamkach (art. 961 k.c.)
Gdyby chodziło więc tylko o wyposażenie mieszkania to należałoby tak przyjąć że pójdą za mieszkaniem do tej osoby. Ale pani wspomniała gdzieś zdaje się że jest jeszcze inny majątek, motocykl, pieniądze… No to już nie jest takie oczywiste i wymaga indywidualnej oceny. Sąd prowadząc postępowanie o stwierdzenia nabycia spadku będzie to ustalał.
anonim cytuj
24-02-2024
Rozumiem. Czyli w tym przypadku droga notarialna odpada, wszystko powinno odbyć się na drodze sądowej?
anonim cytuj
24-02-2024
Mieszkanie jest na jedną osobę (obcą), druga ustawowo dziedzicząca ma zapisane biżuterię itp. na tym testament się kończy. W skład masy spadkowej wchodzą jeszcze oszczędności, lokaty, motor. O tym nie ma w testamencie nic.
anonim cytuj
24-02-2024
Jeżeli przeznaczone w testamencie przedmioty nie wyczerpują całego lub prawie całego spadku to należy uznać, że ma miejsce dziedziczenie ustawowe, a spadkodawca ustanowił zapis zwykły, tzn. przez rozrządzenie testamentowe zobowiązał spadkobiercę ustawowego lub testamentowego do spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz oznaczonej osób.
Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku?
...
Klient kupił ode mnie samochód przy licytacji powiedział że zrezygnuje z ubezpieczenia, oczywiście tego nie zrobił auto zostało sprzedane na fv czy mogę jakoś odzyskać pieniądze za swoją składkę....
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: