Dziedziczenie mieszkania.

Czy jeżeli ktoś w testamencie otrzymuje mieszkanie to jest to równoznaczne z otrzymaniem mieszkania z całym jego wyposażeniem, zawartością, zwierzętami zmarłej osoby?
anonim cytuj
24-02-2024
Nie. Do mieszkania przynależy to co jest z nim trwale związane (np. zabudowa kuchni). Rzeczy ruchome to inne składniki majątku.

anonim cytuj
24-02-2024
Ale z tego co zrozumiałam to jeżeli jest testament są w nim dwie osoby jedna ma mieszkanie, a druga "jakiś drobiazg", to i tak wszystko odziedziczy osoba której zapisane zostało mieszkanie? Mimo, że wszystkie składniki majątku nie zostały uwzględnione w testamencie.

anonim cytuj
24-02-2024
W prawie spadkowym obowiązuje zasada, że jeśli spadkodawca przeznaczył w testamencie poszczególne przedmioty, wyczerpujące prawie cały spadek, obdarowane osoby poczytuje się za spadkobierców powołanych do całego spadku w odpowiednich ułamkach (art. 961 k.c.)
Gdyby chodziło więc tylko o wyposażenie mieszkania to należałoby tak przyjąć że pójdą za mieszkaniem do tej osoby. Ale pani wspomniała gdzieś zdaje się że jest jeszcze inny majątek, motocykl, pieniądze… No to już nie jest takie oczywiste i wymaga indywidualnej oceny. Sąd prowadząc postępowanie o stwierdzenia nabycia spadku będzie to ustalał.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozumiem. Czyli w tym przypadku droga notarialna odpada, wszystko powinno odbyć się na drodze sądowej?

anonim cytuj
24-02-2024
Mieszkanie jest na jedną osobę (obcą), druga ustawowo dziedzicząca ma zapisane biżuterię itp. na tym testament się kończy. W skład masy spadkowej wchodzą jeszcze oszczędności, lokaty, motor. O tym nie ma w testamencie nic.

anonim cytuj
24-02-2024
Jeżeli przeznaczone w testamencie przedmioty nie wyczerpują całego lub prawie całego spadku to należy uznać, że ma miejsce dziedziczenie ustawowe, a spadkodawca ustanowił zapis zwykły, tzn. przez rozrządzenie testamentowe zobowiązał spadkobiercę ustawowego lub testamentowego do spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz oznaczonej osób.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza? Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy. Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później. Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...
Najemca spóźnia się z zapłatą
Witam, jestem właścicielem mieszkania które wynajmuje, wynajęłam je na 4 miesiące osobie X natomiast osoba X nie mieszka w tym lokalu tylko jej syn, niestety ale X spóźnia się z opłatą 1 miesiąc, co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę wyrzucić syna osoby X z mieszkania?...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...

Wyszukiwarka