Zachowanie okresu wypowiedzenia.

Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu likwidacji stanowiska pracy z powodów ekonomicznych.
Pracowałam w tej firmie ponad 12 lat a firma zatrudnia ponad 20 pracowników.
Czy w związku z tym przysługuje mi odprawa?
anonim cytuj
08-11-2023
Tak, przysługuje Ci odprawa z tytułu zwolnień grupowych.

anonim cytuj
08-11-2023
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 8. 1. Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:

1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata;

2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat;

3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.

2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.

3. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.

4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy

anonim cytuj
08-11-2023
Dostałam wypowiedzenie tylko ja. Nie było to zwolnienie grupowe.

anonim cytuj
08-11-2023
Czy ta odprawa będzie się należała w niżej opisanym przypadku ?

Pracownik zatrudniony na umowę o pracę na okres próbny - pełny wymiar 8godz / 40 godz tygodniowo na 3 miesiące ( 11 kwiecień - 11 lipiec 2019 r . - faktycznie umowa rozwiązana z dniem 1 lipiec ) - pracodawca , kończy działalność - rozwiązanie stosunku pracy :
Na świadectwie pracy- stosunek pracy ustał w wyniku :
rozwiązania przez pracodawcę z zachowaniem okresu wypowiedzenia ( art.30 par 1 pkt. 2. KP) .
Pracodawca zatrudniał około 9 do 13 osób i zwolnił wszystkich - zakończył działalność i według CEIDG jeszcze przed dniem wypłat pracownikom czyli przed 10 lipca .
I drugie pytanie, czy po takim czasie jest szansa na wygraną w Sądzie Pracy ? i jeśli tak , to muszę do byłego pracodawcy skierować przedsądowe wezwanie do zapłaty ?

anonim cytuj
08-11-2023
1) nie należy się odprawa
2) roszczenia ze stosunku pracy przedawniają się po 3 latach , do tego czasu można wnieść powództwo

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Spadek z zadłużeniem.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia? Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...
Dział spadku.
Odziedziczyłem po zmarłym ojcu mieszkanie razem ze swoją matką (akt poświadczenia dziedziczenia). Obecnie chce zrobić dział spadku i swoją cześć przepisać na mamę (względy osobiste). Obecnie brat mojego zmarłego Ojca zajął się sprawą spadkową po ich zmarłych wcześniej rodzicach. W tym momencie jest orzeczenie sądu że zarówno mi jak i mojej matce przypada jakaś cześć tego spadku (ziemia, grunty, itd.). Brat ojca ma nasze pełnomocnictwo i sprzedaje...
Zgoda na mieszkanie po śmierci.
Dzień dobry. W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...

Wyszukiwarka