Zachowanie okresu wypowiedzenia.

Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu likwidacji stanowiska pracy z powodów ekonomicznych.
Pracowałam w tej firmie ponad 12 lat a firma zatrudnia ponad 20 pracowników.
Czy w związku z tym przysługuje mi odprawa?
anonim cytuj
08-11-2023
Tak, przysługuje Ci odprawa z tytułu zwolnień grupowych.

anonim cytuj
08-11-2023
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 8. 1. Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:

1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata;

2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat;

3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.

2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.

3. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.

4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy

anonim cytuj
08-11-2023
Dostałam wypowiedzenie tylko ja. Nie było to zwolnienie grupowe.

anonim cytuj
08-11-2023
Czy ta odprawa będzie się należała w niżej opisanym przypadku ?

Pracownik zatrudniony na umowę o pracę na okres próbny - pełny wymiar 8godz / 40 godz tygodniowo na 3 miesiące ( 11 kwiecień - 11 lipiec 2019 r . - faktycznie umowa rozwiązana z dniem 1 lipiec ) - pracodawca , kończy działalność - rozwiązanie stosunku pracy :
Na świadectwie pracy- stosunek pracy ustał w wyniku :
rozwiązania przez pracodawcę z zachowaniem okresu wypowiedzenia ( art.30 par 1 pkt. 2. KP) .
Pracodawca zatrudniał około 9 do 13 osób i zwolnił wszystkich - zakończył działalność i według CEIDG jeszcze przed dniem wypłat pracownikom czyli przed 10 lipca .
I drugie pytanie, czy po takim czasie jest szansa na wygraną w Sądzie Pracy ? i jeśli tak , to muszę do byłego pracodawcy skierować przedsądowe wezwanie do zapłaty ?

anonim cytuj
08-11-2023
1) nie należy się odprawa
2) roszczenia ze stosunku pracy przedawniają się po 3 latach , do tego czasu można wnieść powództwo

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...

Wyszukiwarka