Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku

Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otrzymać zgody na dozór elektroniczny z powody 2 wyroku bo nie został wprowadzony. Złożyliśmy również o wydanie wyroku łącznego w 6 lutego i w tej sprawie również nic się nie dzieje.
anonim cytuj
09-04-2023
Opisana sytuacja może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, sąd może odroczyć wprowadzenie wyroku z uwagi na przepisy Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z art. 72 Kodeksu karnego, sąd może zdecydować o zawieszeniu wykonania kary, jeżeli uzna, że istnieją ważne powody do przypuszczenia, iż skazany, pomimo odbycia części kary, nie będzie dalej popełniał przestępstw.

W przypadku Pani partnera, sąd może uznać, że zawieszenie wykonania drugiego wyroku na 6 miesięcy ma na celu sprawdzenie, czy skazany wykaże poprawę i nie będzie dalej łamał prawa.

Jeśli chodzi o dozór elektroniczny, nie otrzymując zgody, może to wynikać z faktu, że skazany nie spełnia wszystkich przesłanek określonych w art. 244a Kodeksu karnego wykonawczego, które są niezbędne do zastosowania takiego środka.

W kwestii wniosku o wydanie wyroku łącznego, zgodnie z art. 607a Kodeksu postępowania karnego, sąd może orzec wyrok łączny, jeżeli osoba skazana w przeszłości lub w wyniku współczesnego postępowania została skazana na karę pozbawienia wolności. Wyrok łączny może być jednak wydany wyłącznie w przypadku, gdy sąd uzna, że jest to konieczne ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

anonim cytuj
12-04-2023
Ja zachęcam do kontaktu z sądem, aby uzyskać aktualne informacje o postępowaniu dotyczącym Pani partnera oraz sprawdzić, czy nie ma żadnych przyczyn opóźnień, o których nie wiecie. Warto również upewnić się, czy nie ma żadnych dokumentów czy informacji, które sąd oczekuje od Państwa.

Przyspieszenie postępowania: Jeśli opóźnienia są spowodowane przyczynami formalnymi, warto zasięgnąć porady prawnej dotyczącej możliwości wniesienia wniosku o przyspieszenie postępowania. W niektórych przypadkach sąd może uwzględnić taki wniosek, szczególnie gdy można wykazać, że opóźnienia mają negatywny wpływ na życie osoby skazanej lub jej rodziny.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy tylko w jednej aptece mogę zrealizować receptę?
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...
Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Pytanie odnośnie praw rodzicielskich
Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich. Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik. Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą si...

Wyszukiwarka