Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku

Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otrzymać zgody na dozór elektroniczny z powody 2 wyroku bo nie został wprowadzony. Złożyliśmy również o wydanie wyroku łącznego w 6 lutego i w tej sprawie również nic się nie dzieje.
anonim cytuj
09-04-2023
Opisana sytuacja może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, sąd może odroczyć wprowadzenie wyroku z uwagi na przepisy Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z art. 72 Kodeksu karnego, sąd może zdecydować o zawieszeniu wykonania kary, jeżeli uzna, że istnieją ważne powody do przypuszczenia, iż skazany, pomimo odbycia części kary, nie będzie dalej popełniał przestępstw.

W przypadku Pani partnera, sąd może uznać, że zawieszenie wykonania drugiego wyroku na 6 miesięcy ma na celu sprawdzenie, czy skazany wykaże poprawę i nie będzie dalej łamał prawa.

Jeśli chodzi o dozór elektroniczny, nie otrzymując zgody, może to wynikać z faktu, że skazany nie spełnia wszystkich przesłanek określonych w art. 244a Kodeksu karnego wykonawczego, które są niezbędne do zastosowania takiego środka.

W kwestii wniosku o wydanie wyroku łącznego, zgodnie z art. 607a Kodeksu postępowania karnego, sąd może orzec wyrok łączny, jeżeli osoba skazana w przeszłości lub w wyniku współczesnego postępowania została skazana na karę pozbawienia wolności. Wyrok łączny może być jednak wydany wyłącznie w przypadku, gdy sąd uzna, że jest to konieczne ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

anonim cytuj
12-04-2023
Ja zachęcam do kontaktu z sądem, aby uzyskać aktualne informacje o postępowaniu dotyczącym Pani partnera oraz sprawdzić, czy nie ma żadnych przyczyn opóźnień, o których nie wiecie. Warto również upewnić się, czy nie ma żadnych dokumentów czy informacji, które sąd oczekuje od Państwa.

Przyspieszenie postępowania: Jeśli opóźnienia są spowodowane przyczynami formalnymi, warto zasięgnąć porady prawnej dotyczącej możliwości wniesienia wniosku o przyspieszenie postępowania. W niektórych przypadkach sąd może uwzględnić taki wniosek, szczególnie gdy można wykazać, że opóźnienia mają negatywny wpływ na życie osoby skazanej lub jej rodziny.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć moje konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę?
Czy komornik może zająć mi konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę? Pracuje na umowę o pracę....
W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.
Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...

Wyszukiwarka