Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku

Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otrzymać zgody na dozór elektroniczny z powody 2 wyroku bo nie został wprowadzony. Złożyliśmy również o wydanie wyroku łącznego w 6 lutego i w tej sprawie również nic się nie dzieje.
anonim cytuj
09-04-2023
Opisana sytuacja może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, sąd może odroczyć wprowadzenie wyroku z uwagi na przepisy Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z art. 72 Kodeksu karnego, sąd może zdecydować o zawieszeniu wykonania kary, jeżeli uzna, że istnieją ważne powody do przypuszczenia, iż skazany, pomimo odbycia części kary, nie będzie dalej popełniał przestępstw.

W przypadku Pani partnera, sąd może uznać, że zawieszenie wykonania drugiego wyroku na 6 miesięcy ma na celu sprawdzenie, czy skazany wykaże poprawę i nie będzie dalej łamał prawa.

Jeśli chodzi o dozór elektroniczny, nie otrzymując zgody, może to wynikać z faktu, że skazany nie spełnia wszystkich przesłanek określonych w art. 244a Kodeksu karnego wykonawczego, które są niezbędne do zastosowania takiego środka.

W kwestii wniosku o wydanie wyroku łącznego, zgodnie z art. 607a Kodeksu postępowania karnego, sąd może orzec wyrok łączny, jeżeli osoba skazana w przeszłości lub w wyniku współczesnego postępowania została skazana na karę pozbawienia wolności. Wyrok łączny może być jednak wydany wyłącznie w przypadku, gdy sąd uzna, że jest to konieczne ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

anonim cytuj
12-04-2023
Ja zachęcam do kontaktu z sądem, aby uzyskać aktualne informacje o postępowaniu dotyczącym Pani partnera oraz sprawdzić, czy nie ma żadnych przyczyn opóźnień, o których nie wiecie. Warto również upewnić się, czy nie ma żadnych dokumentów czy informacji, które sąd oczekuje od Państwa.

Przyspieszenie postępowania: Jeśli opóźnienia są spowodowane przyczynami formalnymi, warto zasięgnąć porady prawnej dotyczącej możliwości wniesienia wniosku o przyspieszenie postępowania. W niektórych przypadkach sąd może uwzględnić taki wniosek, szczególnie gdy można wykazać, że opóźnienia mają negatywny wpływ na życie osoby skazanej lub jej rodziny.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana terminu wynagrodzenia.
Zawsze swoje wynagrodzenie otrzymywałem do tej pory ostatniego dnia każdego miesiąca. 2 tygodnie temu podpisałem aneks, w którym pracodawca zmienił mój termin wypłaty wynagrodzenia na 10tego każdego miesiąca. Ostatnia wypłatę otrzymałem 31 października, była to wypłata za m-c wrzesień. Czy pracodawca ma prawo wypłacić wypłatę za sierpień dopiero w grudniu?...
O jaką podwyżkę alimentów mogę się starać?
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
nękanie
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...

Wyszukiwarka