Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku

Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otrzymać zgody na dozór elektroniczny z powody 2 wyroku bo nie został wprowadzony. Złożyliśmy również o wydanie wyroku łącznego w 6 lutego i w tej sprawie również nic się nie dzieje.
anonim cytuj
09-04-2023
Opisana sytuacja może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, sąd może odroczyć wprowadzenie wyroku z uwagi na przepisy Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z art. 72 Kodeksu karnego, sąd może zdecydować o zawieszeniu wykonania kary, jeżeli uzna, że istnieją ważne powody do przypuszczenia, iż skazany, pomimo odbycia części kary, nie będzie dalej popełniał przestępstw.

W przypadku Pani partnera, sąd może uznać, że zawieszenie wykonania drugiego wyroku na 6 miesięcy ma na celu sprawdzenie, czy skazany wykaże poprawę i nie będzie dalej łamał prawa.

Jeśli chodzi o dozór elektroniczny, nie otrzymując zgody, może to wynikać z faktu, że skazany nie spełnia wszystkich przesłanek określonych w art. 244a Kodeksu karnego wykonawczego, które są niezbędne do zastosowania takiego środka.

W kwestii wniosku o wydanie wyroku łącznego, zgodnie z art. 607a Kodeksu postępowania karnego, sąd może orzec wyrok łączny, jeżeli osoba skazana w przeszłości lub w wyniku współczesnego postępowania została skazana na karę pozbawienia wolności. Wyrok łączny może być jednak wydany wyłącznie w przypadku, gdy sąd uzna, że jest to konieczne ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

anonim cytuj
12-04-2023
Ja zachęcam do kontaktu z sądem, aby uzyskać aktualne informacje o postępowaniu dotyczącym Pani partnera oraz sprawdzić, czy nie ma żadnych przyczyn opóźnień, o których nie wiecie. Warto również upewnić się, czy nie ma żadnych dokumentów czy informacji, które sąd oczekuje od Państwa.

Przyspieszenie postępowania: Jeśli opóźnienia są spowodowane przyczynami formalnymi, warto zasięgnąć porady prawnej dotyczącej możliwości wniesienia wniosku o przyspieszenie postępowania. W niektórych przypadkach sąd może uwzględnić taki wniosek, szczególnie gdy można wykazać, że opóźnienia mają negatywny wpływ na życie osoby skazanej lub jej rodziny.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Towar niezgodny z opisem.
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji: "Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...
Jak rozliczyć PIT w imieniu niepełnoletniego dziecka.
Witam. Czy uczeń 2 klasy szkoły branżowej ,otrzymując pit-11 od pracodawcy ,musi rozliczyć się z Urzędem Skarbowym ? W kwietniu ma 18 lat....
Sąsiad prawdopodobnie wykonuję działalność na balkonie w bloku
W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu. Działalność ma prawdopodobnie zarejestrowaną w swoim mieszkaniu. W zeszłym roku tłumaczył się sąsiadom uciążliwym remontem.. Gdzie można zgłosić uciążliwe działania sąsiada i jakimi przepisami się podeprzeć....
Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...

Wyszukiwarka