Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku

Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otrzymać zgody na dozór elektroniczny z powody 2 wyroku bo nie został wprowadzony. Złożyliśmy również o wydanie wyroku łącznego w 6 lutego i w tej sprawie również nic się nie dzieje.
anonim cytuj
09-04-2023
Opisana sytuacja może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, sąd może odroczyć wprowadzenie wyroku z uwagi na przepisy Kodeksu postępowania karnego. Zgodnie z art. 72 Kodeksu karnego, sąd może zdecydować o zawieszeniu wykonania kary, jeżeli uzna, że istnieją ważne powody do przypuszczenia, iż skazany, pomimo odbycia części kary, nie będzie dalej popełniał przestępstw.

W przypadku Pani partnera, sąd może uznać, że zawieszenie wykonania drugiego wyroku na 6 miesięcy ma na celu sprawdzenie, czy skazany wykaże poprawę i nie będzie dalej łamał prawa.

Jeśli chodzi o dozór elektroniczny, nie otrzymując zgody, może to wynikać z faktu, że skazany nie spełnia wszystkich przesłanek określonych w art. 244a Kodeksu karnego wykonawczego, które są niezbędne do zastosowania takiego środka.

W kwestii wniosku o wydanie wyroku łącznego, zgodnie z art. 607a Kodeksu postępowania karnego, sąd może orzec wyrok łączny, jeżeli osoba skazana w przeszłości lub w wyniku współczesnego postępowania została skazana na karę pozbawienia wolności. Wyrok łączny może być jednak wydany wyłącznie w przypadku, gdy sąd uzna, że jest to konieczne ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

anonim cytuj
12-04-2023
Ja zachęcam do kontaktu z sądem, aby uzyskać aktualne informacje o postępowaniu dotyczącym Pani partnera oraz sprawdzić, czy nie ma żadnych przyczyn opóźnień, o których nie wiecie. Warto również upewnić się, czy nie ma żadnych dokumentów czy informacji, które sąd oczekuje od Państwa.

Przyspieszenie postępowania: Jeśli opóźnienia są spowodowane przyczynami formalnymi, warto zasięgnąć porady prawnej dotyczącej możliwości wniesienia wniosku o przyspieszenie postępowania. W niektórych przypadkach sąd może uwzględnić taki wniosek, szczególnie gdy można wykazać, że opóźnienia mają negatywny wpływ na życie osoby skazanej lub jej rodziny.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Darowizna domu a dożywotnia służebność.
Moja mama przepisała mi dom, w zapisie jest dożywotnie zamieszkanie. Teraz jest ciężko chora, leżąca, niezdolna do samodzielnej egzystencji. Nie jestem w stanie się nią opiekować bo mam niepełnosprawne dzieci. Czy mogę znaleźć jej miejsce w DPSie czy muszę zapewnić jej opiekę w domu?...
Podział majątku.
Były ex małżonek (rozwód bez orzekania o winie miesiąc temu, była wspólnota majątkowa) założył sprawę o podział majątku, wyznaczając cenę z kosmosu za dom na wsi i oczekując spłaty połowy. Ja tego domu sprzedać nie chce, chętnie go spłacę ale nie mam takich pieniędzy - może macie doświadczenie czy sad może zarządzić raty? Czy jeśli podana cena jest +20% możemy najpierw zweryfikować to na jakiejś wycenie? Nie stać mnie na prawnika który poprowadzi...
Wypadek w drodze do pracy.
W drodze do pracy uległem wypadkowi, zerwałem Achilles. Stało się to na moim podwórku. Od kogo należy się odszkodowanie. Mam ponad 60 lat, jestem na pełnym etacie. Jak to i kiedy załatwić?...

Wyszukiwarka