Prawo spadkowe - zmiany.

Wyczytałam, że 15 listopada zmieniły się przepisy odnośnie odrzucenia spadku w imieniu małoletniego. Czy prawda jest , że teraz jeśli ja jako rodzic odrzucam spadek u notariusza, nie muszę już prosić o zgodę sąd i mogę od razu za zgodą drugiego rodzica odrzucić spadek w imieniu dziecka od razu ?
anonim cytuj
19-11-2023
Tylko jeśli ten drugi rodzic dysponuje pełną władzą rodzicielską nad dzieckiem.
Tak oboje mamy pełnie władzy rodzicielskiej. Czy można to zrobić podczas jednego spotkania ?

Ma Pani inne dzieci oprócz tego jednego małoletniego?
Dwoje - 4 lata i 11 lat.

No to jeśli już to trzeba odrzucić jednocześnie za wszystkie. Proszę skontaktować się z notariuszem i z nim bezpośrednio to skonsultować - są to nowe przepisy i nie do końca jasne, więc jeszcze trochę czasu minie zanim ukształtuje się jednolita praktyka.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie pojazdu.
Mam taki problem a mianowicie zakupiłem polisę OC z jednej z porównywarek OC, zostało opłacone i OC działa od 5-06-2023, lecz później po fakcie zacząłem rozglądać się za innymi ubezpieczeniami i skalkulowałem inną ofertę, tylko żeby zapłacić niższą cenę i zakres ubezpieczenia, widocznie coś nieświadomie naklikałem. Teraz Ubezpieczalnia wysyła mi ponaglenia do zapłaty drugiej składki polisy. Gdy zadzwoniłem, powiedziano mi, że miał Pan 30 dni na o...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?
Witam, Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...

Wyszukiwarka