Dług

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?
anonim cytuj
11-10-2023
Bieg przedawnienia biegnie od nowa od momentu umorzenia.
A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia?
Długi były z działalności gospodarczej.

Sześcioletni termin przedawnienia liczony jest od umorzenia prowadzonej egzekucji komorniczej. Został już w tej sprawie wydany wyrok i komornik prowadził egzekucję na jego podstawie.

anonim cytuj
11-10-2023
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długu, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego. Tak stanowi art. 125 § 2 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli przed upływem terminu przedawnienia wszczęto postępowanie egzekucyjne, termin przedawnienia biegnie na nowo od dnia umorzenia tego postępowania.

A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia? Długi były z działalności gospodarczej.

Jeśli chodzi o długi z działalności gospodarczej, zasadniczo obowiązuje trzyletni termin przedawnienia, zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego. Jednakże istnieją pewne wyjątki, które mogą wydłużyć ten termin. W przypadku gdy egzekucja komornicza była prowadzona na podstawie wyroku, bieg przedawnienia może wynosić 6 lat od umorzenia postępowania egzekucyjnego. To stanowi art. 125 § 3 Kodeksu cywilnego. Zatem w Państwa przypadku, biorąc pod uwagę informacje, które zostały przedstawione, termin przedawnienia wynosi 6 lat licząc od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie darowizny
Witam. Chcialabym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z cofnięciem/odwołaniem darowizny. W 2013 roku po śmierci matki, moj brat obdarował mnie swoją częścią spadku (tj. 1/3 część domu po zmarłej matce) w związku z czym jestem właścicielem 2/3 domu. Niestety między nami w ostatnim czasie doszło do bardzo poważnego konfliktu i chcialabym "cofnąć" odwołać tą darowiznę. Nie chcę mieć z nim i jego "podarunkiem" nic wspólnego aby un...
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...

Wyszukiwarka