Dług

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?
anonim cytuj
11-10-2023
Bieg przedawnienia biegnie od nowa od momentu umorzenia.
A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia?
Długi były z działalności gospodarczej.

Sześcioletni termin przedawnienia liczony jest od umorzenia prowadzonej egzekucji komorniczej. Został już w tej sprawie wydany wyrok i komornik prowadził egzekucję na jego podstawie.

anonim cytuj
11-10-2023
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długu, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego. Tak stanowi art. 125 § 2 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli przed upływem terminu przedawnienia wszczęto postępowanie egzekucyjne, termin przedawnienia biegnie na nowo od dnia umorzenia tego postępowania.

A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia? Długi były z działalności gospodarczej.

Jeśli chodzi o długi z działalności gospodarczej, zasadniczo obowiązuje trzyletni termin przedawnienia, zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego. Jednakże istnieją pewne wyjątki, które mogą wydłużyć ten termin. W przypadku gdy egzekucja komornicza była prowadzona na podstawie wyroku, bieg przedawnienia może wynosić 6 lat od umorzenia postępowania egzekucyjnego. To stanowi art. 125 § 3 Kodeksu cywilnego. Zatem w Państwa przypadku, biorąc pod uwagę informacje, które zostały przedstawione, termin przedawnienia wynosi 6 lat licząc od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy> Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...
Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...

Wyszukiwarka