Dług

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?
anonim cytuj
11-10-2023
Bieg przedawnienia biegnie od nowa od momentu umorzenia.
A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia?
Długi były z działalności gospodarczej.

Sześcioletni termin przedawnienia liczony jest od umorzenia prowadzonej egzekucji komorniczej. Został już w tej sprawie wydany wyrok i komornik prowadził egzekucję na jego podstawie.

anonim cytuj
11-10-2023
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długu, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego. Tak stanowi art. 125 § 2 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli przed upływem terminu przedawnienia wszczęto postępowanie egzekucyjne, termin przedawnienia biegnie na nowo od dnia umorzenia tego postępowania.

A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia? Długi były z działalności gospodarczej.

Jeśli chodzi o długi z działalności gospodarczej, zasadniczo obowiązuje trzyletni termin przedawnienia, zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego. Jednakże istnieją pewne wyjątki, które mogą wydłużyć ten termin. W przypadku gdy egzekucja komornicza była prowadzona na podstawie wyroku, bieg przedawnienia może wynosić 6 lat od umorzenia postępowania egzekucyjnego. To stanowi art. 125 § 3 Kodeksu cywilnego. Zatem w Państwa przypadku, biorąc pod uwagę informacje, które zostały przedstawione, termin przedawnienia wynosi 6 lat licząc od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się spadku za życia
Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę....
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem
Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?...

Wyszukiwarka