Dług

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?
anonim cytuj
11-10-2023
Bieg przedawnienia biegnie od nowa od momentu umorzenia.
A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia?
Długi były z działalności gospodarczej.

Sześcioletni termin przedawnienia liczony jest od umorzenia prowadzonej egzekucji komorniczej. Został już w tej sprawie wydany wyrok i komornik prowadził egzekucję na jego podstawie.

anonim cytuj
11-10-2023
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długu, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego. Tak stanowi art. 125 § 2 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli przed upływem terminu przedawnienia wszczęto postępowanie egzekucyjne, termin przedawnienia biegnie na nowo od dnia umorzenia tego postępowania.

A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia? Długi były z działalności gospodarczej.

Jeśli chodzi o długi z działalności gospodarczej, zasadniczo obowiązuje trzyletni termin przedawnienia, zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego. Jednakże istnieją pewne wyjątki, które mogą wydłużyć ten termin. W przypadku gdy egzekucja komornicza była prowadzona na podstawie wyroku, bieg przedawnienia może wynosić 6 lat od umorzenia postępowania egzekucyjnego. To stanowi art. 125 § 3 Kodeksu cywilnego. Zatem w Państwa przypadku, biorąc pod uwagę informacje, które zostały przedstawione, termin przedawnienia wynosi 6 lat licząc od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...
Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Wniosek o opiekę nad mamą.
Dzień dobry składałam wniosek o opiekę nad mama dostałam odmownie....

Wyszukiwarka