Dług

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?
anonim cytuj
11-10-2023
Bieg przedawnienia biegnie od nowa od momentu umorzenia.
A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia?
Długi były z działalności gospodarczej.

Sześcioletni termin przedawnienia liczony jest od umorzenia prowadzonej egzekucji komorniczej. Został już w tej sprawie wydany wyrok i komornik prowadził egzekucję na jego podstawie.

anonim cytuj
11-10-2023
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długu, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego. Tak stanowi art. 125 § 2 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli przed upływem terminu przedawnienia wszczęto postępowanie egzekucyjne, termin przedawnienia biegnie na nowo od dnia umorzenia tego postępowania.

A obowiązuje mnie termin 3 letni czy 6 letni przedawnienia? Długi były z działalności gospodarczej.

Jeśli chodzi o długi z działalności gospodarczej, zasadniczo obowiązuje trzyletni termin przedawnienia, zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego. Jednakże istnieją pewne wyjątki, które mogą wydłużyć ten termin. W przypadku gdy egzekucja komornicza była prowadzona na podstawie wyroku, bieg przedawnienia może wynosić 6 lat od umorzenia postępowania egzekucyjnego. To stanowi art. 125 § 3 Kodeksu cywilnego. Zatem w Państwa przypadku, biorąc pod uwagę informacje, które zostały przedstawione, termin przedawnienia wynosi 6 lat licząc od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Zgłoszenie nabycia pojazdu.
Witam. Czy jest obowiązek zgłaszania nabycia pojazdu w terminie do 30 dni od zakupu? W internecie widnieje informacja, że obowiązek ten został zniesiony 26.05.2023r. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy opłacenie podatku za nabycie pojazdu jest równoważne ze zgłoszeniem jego nabycia?...
Zatarcie skazania.
Dzień dobry, Chciałabym się zapytać na jakich zasadach działa zatarcie skazania? Czy w przypadku osoby, która 5 lat temu była skazana za sfałszowanie podpisu, poddała się dobrowolnie karze oraz zapłaciła grzywnę ma zastosowanie?...

Wyszukiwarka