Opiekun prawny

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?
anonim cytuj
25-03-2023
Czas oczekiwania na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak obciążenie sądu, kompletność i jasność zgłoszenia oraz specyfika danej sprawy.

Proces uzyskania opieki prawnej nad osobą ubezwłasnowolnioną obejmuje kilka etapów, w tym:

1. Złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie osoby dorosłej w sądzie rodzinnym i nieletnich. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające konieczność ubezwłasnowolnienia danej osoby.

2. Przeprowadzenie postępowania przez sąd, który może obejmować badanie dowodów, przesłuchanie stron, biegłych czy świadków, a także ocenę zdolności osoby do samodzielnego funkcjonowania.

3. Wydanie wyroku przez sąd, w którym orzeka o ubezwłasnowolnieniu osoby dorosłej i mianowaniu opiekuna prawnego.

Czas trwania całego procesu może być różny, ale ogólnie może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W niektórych przypadkach, gdy sprawa jest pilna, sąd może przyspieszyć postępowanie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Źle odczytywany licznik (dopłata za energię elektryczną)
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Poczta Polska.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata. Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzu...

Wyszukiwarka