Opiekun prawny

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?
anonim cytuj
25-03-2023
Czas oczekiwania na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak obciążenie sądu, kompletność i jasność zgłoszenia oraz specyfika danej sprawy.

Proces uzyskania opieki prawnej nad osobą ubezwłasnowolnioną obejmuje kilka etapów, w tym:

1. Złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie osoby dorosłej w sądzie rodzinnym i nieletnich. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające konieczność ubezwłasnowolnienia danej osoby.

2. Przeprowadzenie postępowania przez sąd, który może obejmować badanie dowodów, przesłuchanie stron, biegłych czy świadków, a także ocenę zdolności osoby do samodzielnego funkcjonowania.

3. Wydanie wyroku przez sąd, w którym orzeka o ubezwłasnowolnieniu osoby dorosłej i mianowaniu opiekuna prawnego.

Czas trwania całego procesu może być różny, ale ogólnie może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W niektórych przypadkach, gdy sprawa jest pilna, sąd może przyspieszyć postępowanie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam. Mam zamiar zrezygnować z pracy tylko jest mały problem. Z końcem 23r skończyła mi się umowa zlecenie która podpisałam. Od stycznia 24r jestem na umowie o pracę na pół etatu. Do fizycznego podpisania umowy nie doszło do dnia dzisiejszego, umowa jest tzw. Słowna. Zgłoszona do ZUS-u jestem. Czy w momencie gdy będę chciała odejść z pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? Czy mogę z dnia na dzień odejść? Za porozumieniem stron wątpię ż...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań? Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...

Wyszukiwarka