Opiekun prawny

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?
anonim cytuj
25-03-2023
Czas oczekiwania na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak obciążenie sądu, kompletność i jasność zgłoszenia oraz specyfika danej sprawy.

Proces uzyskania opieki prawnej nad osobą ubezwłasnowolnioną obejmuje kilka etapów, w tym:

1. Złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie osoby dorosłej w sądzie rodzinnym i nieletnich. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające konieczność ubezwłasnowolnienia danej osoby.

2. Przeprowadzenie postępowania przez sąd, który może obejmować badanie dowodów, przesłuchanie stron, biegłych czy świadków, a także ocenę zdolności osoby do samodzielnego funkcjonowania.

3. Wydanie wyroku przez sąd, w którym orzeka o ubezwłasnowolnieniu osoby dorosłej i mianowaniu opiekuna prawnego.

Czas trwania całego procesu może być różny, ale ogólnie może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W niektórych przypadkach, gdy sprawa jest pilna, sąd może przyspieszyć postępowanie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...

Wyszukiwarka