Opiekun prawny

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?
anonim cytuj
25-03-2023
Czas oczekiwania na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak obciążenie sądu, kompletność i jasność zgłoszenia oraz specyfika danej sprawy.

Proces uzyskania opieki prawnej nad osobą ubezwłasnowolnioną obejmuje kilka etapów, w tym:

1. Złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie osoby dorosłej w sądzie rodzinnym i nieletnich. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające konieczność ubezwłasnowolnienia danej osoby.

2. Przeprowadzenie postępowania przez sąd, który może obejmować badanie dowodów, przesłuchanie stron, biegłych czy świadków, a także ocenę zdolności osoby do samodzielnego funkcjonowania.

3. Wydanie wyroku przez sąd, w którym orzeka o ubezwłasnowolnieniu osoby dorosłej i mianowaniu opiekuna prawnego.

Czas trwania całego procesu może być różny, ale ogólnie może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W niektórych przypadkach, gdy sprawa jest pilna, sąd może przyspieszyć postępowanie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...
Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica
Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny....
Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...

Wyszukiwarka