Opiekun prawny

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?
anonim cytuj
25-03-2023
Czas oczekiwania na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak obciążenie sądu, kompletność i jasność zgłoszenia oraz specyfika danej sprawy.

Proces uzyskania opieki prawnej nad osobą ubezwłasnowolnioną obejmuje kilka etapów, w tym:

1. Złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie osoby dorosłej w sądzie rodzinnym i nieletnich. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające konieczność ubezwłasnowolnienia danej osoby.

2. Przeprowadzenie postępowania przez sąd, który może obejmować badanie dowodów, przesłuchanie stron, biegłych czy świadków, a także ocenę zdolności osoby do samodzielnego funkcjonowania.

3. Wydanie wyroku przez sąd, w którym orzeka o ubezwłasnowolnieniu osoby dorosłej i mianowaniu opiekuna prawnego.

Czas trwania całego procesu może być różny, ale ogólnie może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. W niektórych przypadkach, gdy sprawa jest pilna, sąd może przyspieszyć postępowanie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wysokość alimentów.
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....
Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...

Wyszukiwarka