Post 1: Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy?
Jeśli istnieje tytuł wykonawczy, na mocy którego ojciec jest zobowiązany do płacenia alimentów, obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie po ukończeniu przez dziecko 25 roku życia. Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy (KRO) w art. 133 ust. 1 stanowi, że jeśli dziecko pełnoletnie kontynuuje naukę, obowiązek alimentacyjny trwa do ukończenia przez nie 26 roku życia.
Post 3: Zus nie ma nic wspólnego z alimentami wątpliwym jest aby ojciec taką informację tam uzyskał.
Masz rację, ZUS nie jest organem uprawnionym do informowania o kwestiach alimentacyjnych. Jednakże, jeśli jest tytuł wykonawczy na mocy którego ZUS dokonuje potrąceń alimentacyjnych z renty ojca, ZUS może jedynie wstrzymać potrącenie, gdy np. zasądzona kwota alimentów została już w pełni spłacona.
Post 7: w takim razie pismo do zusu z zapytaniem z jakiego powodu urząd zaprzestał wypłaty
Zgadza się, warto zwrócić się do ZUS o wyjaśnienie powodu wstrzymania potrąceń alimentacyjnych z renty ojca.
Post 9: ok, bo widzisz zus nie może potrącać alimentów bez wyroku egzekucyjnego od komornika. Wiec prawdopidobnie cały czas działa na jego mocy.
Rzeczywiście, jeżeli ZUS dokonuje potrąceń z renty na rzecz alimentów, musi istnieć odpowiedni tytuł wykonawczy, który umożliwia tę czynność. Warto również skontaktować się z komornikiem, który prowadził sprawę w przeszłości, aby dowiedzieć się, czy egzekucja nadal trwa i dlaczego została ewentualnie wstrzymana.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem Państwu sytuację prawną w tej kwestii. Jeśli są dodatkowe pytania, proszę śmiało pytać.