Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.

Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?
anonim cytuj
23-02-2024
To akurat normalne wynagrodzenie adwokata za taką czynność. Co może zrobić? Zapłacić.

anonim cytuj
23-02-2024
Jak normalne, skoro stawki minimalne za obronę wynoszą:
3) przed sądem rejonowym w postępowaniu zwyczajnym lub przed wojskowym sądem garnizonowym - 840 zł.
Jedna rozprawa bez postępowania dowodowego (387kpk), to skąd się tyle wzięło ?

anonim cytuj
23-02-2024
Dobrze, że zauważyłeś, że są to stawki "minimalne". Z praktyki ci powiem, że jedne sądy zaglądają do rozporządzenia i zasądzają tyle co tam jest to minimum, a inne więcej. Jest to powszechna praktyka i nic z tym zrobić się nie da. Najczęściej jak sędzia był wcześniej sam adwokatem to zasądza więcej bo rozumie to doskonale, że te stawki minimalne są oderwane od rzeczywistości.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
ile urlopu należy sie 18-latkowi?
Witam. Chciałabym bym się dowiedzieć jak to jest z urlopem. Otóż: mój brat 18 letni podjął swoją pierwszą pracę. Było to czerwca 2021r czyli tego roku. Dostał normalnie umowę o pracę na 2 lata. W lipcu tego roku wykorzystał 6 dni urlopu. Teraz pytanie. Należy mu się ogólnie 22 dni urlopu. Tylko pytanie ? Skoro umowę ma od czerwca 2021 to od czerwca 2021 do czerwca 2022 przysługuje mu 22 dni urlopu ? Czy od czerwca 2021 do grudnia 2021 przysługuj...
Zajmowanie mieszkania bez tytułu prawnego.
Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytu...

Wyszukiwarka