Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.

Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?
anonim cytuj
23-02-2024
To akurat normalne wynagrodzenie adwokata za taką czynność. Co może zrobić? Zapłacić.

anonim cytuj
23-02-2024
Jak normalne, skoro stawki minimalne za obronę wynoszą:
3) przed sądem rejonowym w postępowaniu zwyczajnym lub przed wojskowym sądem garnizonowym - 840 zł.
Jedna rozprawa bez postępowania dowodowego (387kpk), to skąd się tyle wzięło ?

anonim cytuj
23-02-2024
Dobrze, że zauważyłeś, że są to stawki "minimalne". Z praktyki ci powiem, że jedne sądy zaglądają do rozporządzenia i zasądzają tyle co tam jest to minimum, a inne więcej. Jest to powszechna praktyka i nic z tym zrobić się nie da. Najczęściej jak sędzia był wcześniej sam adwokatem to zasądza więcej bo rozumie to doskonale, że te stawki minimalne są oderwane od rzeczywistości.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Jak odzyskać prawo jazdy wcześniej ?
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu. Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...
Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...

Wyszukiwarka