Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.

Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?
anonim cytuj
23-02-2024
To akurat normalne wynagrodzenie adwokata za taką czynność. Co może zrobić? Zapłacić.

anonim cytuj
23-02-2024
Jak normalne, skoro stawki minimalne za obronę wynoszą:
3) przed sądem rejonowym w postępowaniu zwyczajnym lub przed wojskowym sądem garnizonowym - 840 zł.
Jedna rozprawa bez postępowania dowodowego (387kpk), to skąd się tyle wzięło ?

anonim cytuj
23-02-2024
Dobrze, że zauważyłeś, że są to stawki "minimalne". Z praktyki ci powiem, że jedne sądy zaglądają do rozporządzenia i zasądzają tyle co tam jest to minimum, a inne więcej. Jest to powszechna praktyka i nic z tym zrobić się nie da. Najczęściej jak sędzia był wcześniej sam adwokatem to zasądza więcej bo rozumie to doskonale, że te stawki minimalne są oderwane od rzeczywistości.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

pieniądze na życie
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Ciocia mająca Alzheimera nie może przepisać mieszkania, każdy notariusz odmawia. Czy ciocia może sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?
Hej, moja ciocia ma Alzheimera stan póki co łagodny wszystko rozumie. Nie może przepisać mieszkania na chrześniaka, bo każdy notariusz odmówił mówiąc że będzie to do łatwego podważenia. Czy mogłaby ciocia sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?...

Wyszukiwarka