Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.

Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?
anonim cytuj
23-02-2024
To akurat normalne wynagrodzenie adwokata za taką czynność. Co może zrobić? Zapłacić.

anonim cytuj
23-02-2024
Jak normalne, skoro stawki minimalne za obronę wynoszą:
3) przed sądem rejonowym w postępowaniu zwyczajnym lub przed wojskowym sądem garnizonowym - 840 zł.
Jedna rozprawa bez postępowania dowodowego (387kpk), to skąd się tyle wzięło ?

anonim cytuj
23-02-2024
Dobrze, że zauważyłeś, że są to stawki "minimalne". Z praktyki ci powiem, że jedne sądy zaglądają do rozporządzenia i zasądzają tyle co tam jest to minimum, a inne więcej. Jest to powszechna praktyka i nic z tym zrobić się nie da. Najczęściej jak sędzia był wcześniej sam adwokatem to zasądza więcej bo rozumie to doskonale, że te stawki minimalne są oderwane od rzeczywistości.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco: Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko. Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza. Testament był odczytany już miesiąc temu. Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać? Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu? Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...

Wyszukiwarka