Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.

Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?
anonim cytuj
23-02-2024
To akurat normalne wynagrodzenie adwokata za taką czynność. Co może zrobić? Zapłacić.

anonim cytuj
23-02-2024
Jak normalne, skoro stawki minimalne za obronę wynoszą:
3) przed sądem rejonowym w postępowaniu zwyczajnym lub przed wojskowym sądem garnizonowym - 840 zł.
Jedna rozprawa bez postępowania dowodowego (387kpk), to skąd się tyle wzięło ?

anonim cytuj
23-02-2024
Dobrze, że zauważyłeś, że są to stawki "minimalne". Z praktyki ci powiem, że jedne sądy zaglądają do rozporządzenia i zasądzają tyle co tam jest to minimum, a inne więcej. Jest to powszechna praktyka i nic z tym zrobić się nie da. Najczęściej jak sędzia był wcześniej sam adwokatem to zasądza więcej bo rozumie to doskonale, że te stawki minimalne są oderwane od rzeczywistości.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy przejętym pracownikom wypłacać świadczenie urlopowe?
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Wymeldowanie decyzją administracyjną.
Czy byłego małżonka, który po rozwodzie pisemnie zgodził się na wyprowadzkę można wymeldować w gminie? Zaznaczę, że termin na wyprowadzenie minął w tamtym roku i wyprowadzka doszła do skutku. Dom jest na własność byłej żony, otrzymany w spadku przed zawarciem związku małżeńskiego. Byli małżonkowie są w trakcie ustalania polubownie kwoty spłaty jaką ma ponieść była żona....
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?
Działalność nierejestrowana i faktury. Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie. Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?...
Czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży?
Dzień dobry, czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego (mieszkanie) przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży? W ogłoszeniu nie ma informacji że oferta jest skierowana do osób bezdzietnych....

Wyszukiwarka