Kontakty z dzieckiem.

Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu.
Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie.
Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody.
anonim cytuj
26-03-2024
Zawsze lepiej jest ustalać wszystko sądownie. Tak samo alimenty jak i ustalenie kontaktów. Wiadomo że dobrze byłoby aby dziecko np. co 2 tygodnie weekendy spędzało u Pana. No od piątku do niedzieli. Tak zazwyczaj są ustalane kontakty.

anonim cytuj
26-03-2024
Ustal sądownie, skoro polubownie się nie da to nie masz innego wyjścia. Tak masz na papierze od kiedy do kiedy dziecko przebywa u ciebie i masz podkładkę gdyby się nie stosowała do postanowienia sądu.

anonim cytuj
26-03-2024
Wszelkie ustalenia warto mieć na papierze. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie wniosek do sądu z prośbą o wyznaczenie negocjatora. Może w ten sposób dojdziecie Państwo do porozumienia. Jeżeli nie, to wtedy sprawa trafi do sądu i już tam wszystko się rozegra. Kilka lat temu sama wniosłam o taką rozmowę przy negocjatorze. Sporządziłam moją propozycję kontaktów i obowiązków drugiego rodzica, a podczas negocjacji została sporządzona ugoda.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...

Wyszukiwarka