Kontakty z dzieckiem.

Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu.
Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie.
Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody.
anonim cytuj
26-03-2024
Zawsze lepiej jest ustalać wszystko sądownie. Tak samo alimenty jak i ustalenie kontaktów. Wiadomo że dobrze byłoby aby dziecko np. co 2 tygodnie weekendy spędzało u Pana. No od piątku do niedzieli. Tak zazwyczaj są ustalane kontakty.

anonim cytuj
26-03-2024
Ustal sądownie, skoro polubownie się nie da to nie masz innego wyjścia. Tak masz na papierze od kiedy do kiedy dziecko przebywa u ciebie i masz podkładkę gdyby się nie stosowała do postanowienia sądu.

anonim cytuj
26-03-2024
Wszelkie ustalenia warto mieć na papierze. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie wniosek do sądu z prośbą o wyznaczenie negocjatora. Może w ten sposób dojdziecie Państwo do porozumienia. Jeżeli nie, to wtedy sprawa trafi do sądu i już tam wszystko się rozegra. Kilka lat temu sama wniosłam o taką rozmowę przy negocjatorze. Sporządziłam moją propozycję kontaktów i obowiązków drugiego rodzica, a podczas negocjacji została sporządzona ugoda.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Wycofanie się z umowy przedwstępnej.
Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie. Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pó...

Wyszukiwarka