Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?
No to jak są dowody i świadkowie to jest i umowa tyle że ustna. Należy wypowiedzieć pożyczkę listem poleconym ZPO, dać 6 tyg. na spłatę, po tym czasie pozew do sądu. Proszę załączyć dowody i po uzyskaniu nakazu zapłaty i klauzuli wykonalności iść do komornika i modlić się aby dłużnik był wypłacalny.
anonim cytuj
26-03-2024
A jak to wygląda jeżeli dłużnik ma ogłoszoną upadłość? Pożyczka była zaciągnięta przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Oczywiście jest wypłacalny.
anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna? Jaka kwota? Kiedy? Upadłość konsumencka? Kiedy orzeczona?
anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna (środki z kredytu bankowego ) wzięty prawie trzy lata temu. Przez pierwszy rok spłacana (prawie) bez problemu. Upadłość dłużnik ogłosił w tamtym roku. Orzeczenie w czerwcu 2023. Dłuższa sprawa bo kredyt załatwiała firma oddłużeniowa, która działała w sprawie dłużnika tzn. człowieka, któremu udzieliłem pożyczki.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę .
Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje.
Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą.
Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: