Pożyczka bez umowy.

Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?
anonim cytuj
26-03-2024
No to jak są dowody i świadkowie to jest i umowa tyle że ustna. Należy wypowiedzieć pożyczkę listem poleconym ZPO, dać 6 tyg. na spłatę, po tym czasie pozew do sądu. Proszę załączyć dowody i po uzyskaniu nakazu zapłaty i klauzuli wykonalności iść do komornika i modlić się aby dłużnik był wypłacalny.

anonim cytuj
26-03-2024
A jak to wygląda jeżeli dłużnik ma ogłoszoną upadłość? Pożyczka była zaciągnięta przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Oczywiście jest wypłacalny.

anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna? Jaka kwota? Kiedy? Upadłość konsumencka? Kiedy orzeczona?

anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna (środki z kredytu bankowego ) wzięty prawie trzy lata temu. Przez pierwszy rok spłacana (prawie) bez problemu. Upadłość dłużnik ogłosił w tamtym roku. Orzeczenie w czerwcu 2023. Dłuższa sprawa bo kredyt załatwiała firma oddłużeniowa, która działała w sprawie dłużnika tzn. człowieka, któremu udzieliłem pożyczki.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...

Wyszukiwarka