Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?
No to jak są dowody i świadkowie to jest i umowa tyle że ustna. Należy wypowiedzieć pożyczkę listem poleconym ZPO, dać 6 tyg. na spłatę, po tym czasie pozew do sądu. Proszę załączyć dowody i po uzyskaniu nakazu zapłaty i klauzuli wykonalności iść do komornika i modlić się aby dłużnik był wypłacalny.
anonim cytuj
26-03-2024
A jak to wygląda jeżeli dłużnik ma ogłoszoną upadłość? Pożyczka była zaciągnięta przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Oczywiście jest wypłacalny.
anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna? Jaka kwota? Kiedy? Upadłość konsumencka? Kiedy orzeczona?
anonim cytuj
26-03-2024
Pożyczka prywatna (środki z kredytu bankowego ) wzięty prawie trzy lata temu. Przez pierwszy rok spłacana (prawie) bez problemu. Upadłość dłużnik ogłosił w tamtym roku. Orzeczenie w czerwcu 2023. Dłuższa sprawa bo kredyt załatwiała firma oddłużeniowa, która działała w sprawie dłużnika tzn. człowieka, któremu udzieliłem pożyczki.
Witam,
pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący moż...
Witam,
prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro.
Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność).
Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?...
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: