Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)

Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jakoś postraszyć żeby przelali nadpłacona kwotę z powrotem na konto wujka?
Będę wdzięczna za pomoc, bo nie ukrywam że wujek odchodzi od zmysłów.
anonim cytuj
29-01-2021
W aplikacji PGNiG jest opcja zwrotu nadpłaty, działa to szybko i łatwo załatwić, proszę spróbować.

anonim cytuj
29-01-2021
W aplikacji PGNiG jest opcja zwrotu nadpłaty, działa to szybko i łatwo załatwić, proszę spróbować.

tylko trzeba założyć konto w PGNiG i tam oglądać stan swoich finansów

anonim cytuj
29-01-2021
Oczywiście ta kwota jest bezpodstawnym wzbogaceniem dla PGNiG i podlega zwrotowi. Nie jestem przekonany co do reklamacji w banku, ale warto jednocześnie spróbować tam i telefonicznie skontaktować się z PGNiGiem na początek. Maile i pisma zostawiłbym na dalszy etap, w razie telefonicznej odmowy.

anonim cytuj
29-01-2021
Oczywiście ta kwota jest bezpodstawnym wzbogaceniem dla PGNiG i podlega zwrotowi. Nie jestem przekonany co do reklamacji w banku, ale warto jednocześnie spróbować tam i telefonicznie skontaktować się z PGNiGiem na początek. Maile i pisma zostawiłbym na dalszy etap, w razie telefonicznej odmowy.

z telefonem do nich to wyższa szkoła jazdy, nic nie robimy tylko próbujemy się dodzwonić

anonim cytuj
29-01-2021
z telefonem do nich to wyższa szkoła jazdy, nic nie robimy tylko próbujemy się dodzwonić

więc udać się osobiście do placówki PGNiG.
Tak czy inaczej tylko spokój Państwa uratuje, a ze zwrotem nie powinno być problemu, błąd jest ewidentny i taka kwota nie przepada.

anonim cytuj
29-01-2021
Dziękuję za pomoc, udało się

anonim cytuj
29-01-2021
Ja czekam na nadpłatę przeszło 2 tygodnie a pgnig twierdzi że -"Sprawa jest w trakcie realizacji, ponieważ jej zakres wymaga dodatkowej analizy. Odpowiedzi udzielimy niezwłocznie po dokładnym zweryfikowaniu i wyjaśnieniu. " Kiedy sami podali kwotę nadpłaty na swojej stronie stronie !!!!!

anonim cytuj
17-12-2022
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG.

Jeśli PGNiG niesłusznie zatrzymuje nadpłaconą kwotę, może to stanowić bezpodstawne wzbogacenie się tej firmy na korzyść wujka, co jest uregulowane w kodeksie cywilnym.

Konkretnie:

W świetle art. 405 § 1 Kodeksu cywilnego: „Kto się wzbogacił kosztem innej osoby bezpodstawnie, jest obowiązany do zwrotu tego, co osiągnął”. Oznacza to, że jeżeli PGNiG faktycznie nie miał podstawy prawnej do zatrzymania nadpłaconej kwoty, jest zobowiązany do jej zwrotu.
Ja czekam na nadpłatę przeszło 2 tygodnie a pgnig twierdzi że -"Sprawa jest w trakcie realizacji, ponieważ jej zakres wymaga dodatkowej analizy. Odpowiedzi udzielimy niezwłocznie po dokładnym zweryfikowaniu i wyjaśnieniu." Kiedy sami podali kwotę nadpłaty na swojej stronie stronie !!!!!

Jeśli firma nie udzieli odpowiedzi w odpowiednim czasie lub odmówi zwrotu, zaleca się:

Wysłać oficjalne wezwanie do zapłaty, w którym wskazuje się na przepis art. 405 Kodeksu cywilnego oraz określa się termin na zwrot nadpłaconej kwoty. Wezwanie to powinno być wysłane poleconym listem, aby posiadać dowód jego wysłania i dostarczenia.
Jeśli po upływie określonego w wezwaniu terminu PGNiG nadal nie zwróci pieniędzy, można rozważyć podjęcie kolejnych kroków prawnych, takich jak skierowanie sprawy do sądu. W takiej sytuacji warto mieć na uwadze, że przedsiębiorcy, w tym PGNiG, zgodnie z ustawą o zwalczaniu nieuczciwych praktyk rynkowych mają obowiązek postępowania wobec konsumentów zgodnie z dobrymi obyczajami i nie mogą stosować praktyk uznawanych za nieuczciwe.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...
Przywłaszczenie przez pracownika dużej sumy pieniężnej.
Dzień dobry. Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu. Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...
Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...

Wyszukiwarka