Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy do mieszkania. Nie ma z nim kontaktu, nie odbiera telefonów i nie reaguje na wiadomości poprzez messenger. Co mogę zrobić w powyższej sytuacji, gdyż pomijając kwestię finansowe boje się że obca osoba ma klucze do mieszkania.
Na jaki okres było wynajęte mieszkanie? Czytałeś poradnik najemcy/wynajmującego?
anonim cytuj
15-11-2023
Umowa była podpisana na rok z miesięcznym wypowiedzeniem, poradnika wynajmującego nie czytałem, posiłkowałem się jedynie informacjami jakie wyszukałem w internecie. Mieszkanie wynajmowałem już kilka lat innym osobom i po prostu pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja.
anonim cytuj
15-11-2023
Zapomniałem dodać we wpisie iż wypowiedzenie umowy najmu nie zostało podpisane gdyż osoba opuściła mieszkanie i nie mam z nią kontaktu, wypowiedzenie przez nią umowy ustaliliśmy jedynie słownie.
anonim cytuj
15-11-2023
Czyli technicznie umowa nie została wypowiedziana i trwa do końca okresu jej trwania.
anonim cytuj
15-11-2023
Możesz pozwać go o zapłatę do końca umowy. Mieszkać nie musi.
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: