Najemca wypowiedział umowę.

Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy do mieszkania. Nie ma z nim kontaktu, nie odbiera telefonów i nie reaguje na wiadomości poprzez messenger. Co mogę zrobić w powyższej sytuacji, gdyż pomijając kwestię finansowe boje się że obca osoba ma klucze do mieszkania.
anonim cytuj
15-11-2023
Na jaki okres było wynajęte mieszkanie? Czytałeś poradnik najemcy/wynajmującego?

anonim cytuj
15-11-2023
Umowa była podpisana na rok z miesięcznym wypowiedzeniem, poradnika wynajmującego nie czytałem, posiłkowałem się jedynie informacjami jakie wyszukałem w internecie. Mieszkanie wynajmowałem już kilka lat innym osobom i po prostu pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja.

anonim cytuj
15-11-2023
Zapomniałem dodać we wpisie iż wypowiedzenie umowy najmu nie zostało podpisane gdyż osoba opuściła mieszkanie i nie mam z nią kontaktu, wypowiedzenie przez nią umowy ustaliliśmy jedynie słownie.

anonim cytuj
15-11-2023
Czyli technicznie umowa nie została wypowiedziana i trwa do końca okresu jej trwania.

anonim cytuj
15-11-2023
Możesz pozwać go o zapłatę do końca umowy. Mieszkać nie musi.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ?
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ? Od zbywcy mieszkania czy dewelopera który ma 5 lat na naprawienie ewentualnych szkód powstałych po wybudowaniu mieszkania ? Czy rękojmia działa ? ...
Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....

Wyszukiwarka