Najemca wypowiedział umowę.

Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy do mieszkania. Nie ma z nim kontaktu, nie odbiera telefonów i nie reaguje na wiadomości poprzez messenger. Co mogę zrobić w powyższej sytuacji, gdyż pomijając kwestię finansowe boje się że obca osoba ma klucze do mieszkania.
anonim cytuj
15-11-2023
Na jaki okres było wynajęte mieszkanie? Czytałeś poradnik najemcy/wynajmującego?

anonim cytuj
15-11-2023
Umowa była podpisana na rok z miesięcznym wypowiedzeniem, poradnika wynajmującego nie czytałem, posiłkowałem się jedynie informacjami jakie wyszukałem w internecie. Mieszkanie wynajmowałem już kilka lat innym osobom i po prostu pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja.

anonim cytuj
15-11-2023
Zapomniałem dodać we wpisie iż wypowiedzenie umowy najmu nie zostało podpisane gdyż osoba opuściła mieszkanie i nie mam z nią kontaktu, wypowiedzenie przez nią umowy ustaliliśmy jedynie słownie.

anonim cytuj
15-11-2023
Czyli technicznie umowa nie została wypowiedziana i trwa do końca okresu jej trwania.

anonim cytuj
15-11-2023
Możesz pozwać go o zapłatę do końca umowy. Mieszkać nie musi.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
umowa na 1/2 etatu a urlop
Osoba zatrudniona od 01.10.2019r do chwili obecnej. Umowa na czas nieokreślony. 1/2 etatu, 4 godzinny dziennie od Poniedziałku do Piątku. Czy to prawda że nie należy się jej urlop no chyba że bezpłatny? Ps: Ktoś mógłby mi wyliczyć ile się ewentualnie należy tych dni urlopu? ...
Czy właściciel posesji może samodzielnie usunąć plakat wyborczy?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kwestii bilbordów wyborczych. Wynajmuje połowę domu, na ogrodzeniu należącym do mojej części wywieszono plakaty wyborcze nie pytając mnie o zdanie, z kolei na płocie drugiego domu nic nie wywieszono. Czy mam prawo ściągać banery?...
Dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...

Wyszukiwarka