Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy do mieszkania. Nie ma z nim kontaktu, nie odbiera telefonów i nie reaguje na wiadomości poprzez messenger. Co mogę zrobić w powyższej sytuacji, gdyż pomijając kwestię finansowe boje się że obca osoba ma klucze do mieszkania.
Na jaki okres było wynajęte mieszkanie? Czytałeś poradnik najemcy/wynajmującego?
anonim cytuj
15-11-2023
Umowa była podpisana na rok z miesięcznym wypowiedzeniem, poradnika wynajmującego nie czytałem, posiłkowałem się jedynie informacjami jakie wyszukałem w internecie. Mieszkanie wynajmowałem już kilka lat innym osobom i po prostu pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja.
anonim cytuj
15-11-2023
Zapomniałem dodać we wpisie iż wypowiedzenie umowy najmu nie zostało podpisane gdyż osoba opuściła mieszkanie i nie mam z nią kontaktu, wypowiedzenie przez nią umowy ustaliliśmy jedynie słownie.
anonim cytuj
15-11-2023
Czyli technicznie umowa nie została wypowiedziana i trwa do końca okresu jej trwania.
anonim cytuj
15-11-2023
Możesz pozwać go o zapłatę do końca umowy. Mieszkać nie musi.
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ? Od zbywcy mieszkania czy dewelopera który ma 5 lat na naprawienie ewentualnych szkód powstałych po wybudowaniu mieszkania ? Czy rękojmia działa ?
...
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL.
Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: