Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
anonim cytuj
30-11-2022
Należy zalegać z płatnościami, pytanie ile pani ma tych długów, na jaką kwotę mniej więcej?

anonim cytuj
30-11-2022
Co Pani za głupoty opowiada. Wystarcz być niewypłacalnym w danym miesiącu.

anonim cytuj
30-11-2022
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

anonim cytuj
30-11-2022
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym. Aby skorzystać z tej procedury, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Osoba wnioskująca o ogłoszenie upadłości konsumenckiej musi być niewypłacalna, co oznacza, że nie jest w stanie wywiązać się z wymagalnych zobowiązań pieniężnych.
Niewypłacalność musi trwać dłużej niż miesiąc.
Nie jest konieczne, aby osoba wnioskująca miała komornika na pensji, jednakże istnienie postępowania egzekucyjnego może być jednym z dowodów niewypłacalności.
Osoba ta nie może prowadzić działalności gospodarczej ani być w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku przedsiębiorcą.
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

Warto zaznaczyć, że kwota długu nie jest jedynym kryterium decydującym o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Najważniejsze jest to, aby wnioskodawca nie był w stanie regulować swoich zobowiązań, co wynika z przepisów Prawa upadłościowego. Jeżeli zatem spełniasz wymienione warunki, masz prawo złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku jego przyjęcia, Twoje zobowiązania zostaną umorzone, ale w zamian za to podlegasz pewnym ograniczeniom, np. będziesz musiała przez pewien czas podlegać nadzorowi komornika, który będzie miał prawo kontrolować Twoje finanse.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...
Przyłączenie się do egzekucji z nieruchomości.
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...

Wyszukiwarka