Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
anonim cytuj
30-11-2022
Należy zalegać z płatnościami, pytanie ile pani ma tych długów, na jaką kwotę mniej więcej?

anonim cytuj
30-11-2022
Co Pani za głupoty opowiada. Wystarcz być niewypłacalnym w danym miesiącu.

anonim cytuj
30-11-2022
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

anonim cytuj
30-11-2022
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym. Aby skorzystać z tej procedury, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Osoba wnioskująca o ogłoszenie upadłości konsumenckiej musi być niewypłacalna, co oznacza, że nie jest w stanie wywiązać się z wymagalnych zobowiązań pieniężnych.
Niewypłacalność musi trwać dłużej niż miesiąc.
Nie jest konieczne, aby osoba wnioskująca miała komornika na pensji, jednakże istnienie postępowania egzekucyjnego może być jednym z dowodów niewypłacalności.
Osoba ta nie może prowadzić działalności gospodarczej ani być w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku przedsiębiorcą.
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

Warto zaznaczyć, że kwota długu nie jest jedynym kryterium decydującym o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Najważniejsze jest to, aby wnioskodawca nie był w stanie regulować swoich zobowiązań, co wynika z przepisów Prawa upadłościowego. Jeżeli zatem spełniasz wymienione warunki, masz prawo złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku jego przyjęcia, Twoje zobowiązania zostaną umorzone, ale w zamian za to podlegasz pewnym ograniczeniom, np. będziesz musiała przez pewien czas podlegać nadzorowi komornika, który będzie miał prawo kontrolować Twoje finanse.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Mały metraż a księga wieczysta.
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW. Bardzo proszę o odpowiedź....

Wyszukiwarka