Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
anonim cytuj
30-11-2022
Należy zalegać z płatnościami, pytanie ile pani ma tych długów, na jaką kwotę mniej więcej?

anonim cytuj
30-11-2022
Co Pani za głupoty opowiada. Wystarcz być niewypłacalnym w danym miesiącu.

anonim cytuj
30-11-2022
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

anonim cytuj
30-11-2022
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym. Aby skorzystać z tej procedury, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Osoba wnioskująca o ogłoszenie upadłości konsumenckiej musi być niewypłacalna, co oznacza, że nie jest w stanie wywiązać się z wymagalnych zobowiązań pieniężnych.
Niewypłacalność musi trwać dłużej niż miesiąc.
Nie jest konieczne, aby osoba wnioskująca miała komornika na pensji, jednakże istnienie postępowania egzekucyjnego może być jednym z dowodów niewypłacalności.
Osoba ta nie może prowadzić działalności gospodarczej ani być w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku przedsiębiorcą.
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

Warto zaznaczyć, że kwota długu nie jest jedynym kryterium decydującym o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Najważniejsze jest to, aby wnioskodawca nie był w stanie regulować swoich zobowiązań, co wynika z przepisów Prawa upadłościowego. Jeżeli zatem spełniasz wymienione warunki, masz prawo złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku jego przyjęcia, Twoje zobowiązania zostaną umorzone, ale w zamian za to podlegasz pewnym ograniczeniom, np. będziesz musiała przez pewien czas podlegać nadzorowi komornika, który będzie miał prawo kontrolować Twoje finanse.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.
Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie....
zatarcie skazania
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ? ...
500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...

Wyszukiwarka