Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
anonim cytuj
30-11-2022
Należy zalegać z płatnościami, pytanie ile pani ma tych długów, na jaką kwotę mniej więcej?

anonim cytuj
30-11-2022
Co Pani za głupoty opowiada. Wystarcz być niewypłacalnym w danym miesiącu.

anonim cytuj
30-11-2022
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

anonim cytuj
30-11-2022
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym. Aby skorzystać z tej procedury, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Osoba wnioskująca o ogłoszenie upadłości konsumenckiej musi być niewypłacalna, co oznacza, że nie jest w stanie wywiązać się z wymagalnych zobowiązań pieniężnych.
Niewypłacalność musi trwać dłużej niż miesiąc.
Nie jest konieczne, aby osoba wnioskująca miała komornika na pensji, jednakże istnienie postępowania egzekucyjnego może być jednym z dowodów niewypłacalności.
Osoba ta nie może prowadzić działalności gospodarczej ani być w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku przedsiębiorcą.
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

Warto zaznaczyć, że kwota długu nie jest jedynym kryterium decydującym o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Najważniejsze jest to, aby wnioskodawca nie był w stanie regulować swoich zobowiązań, co wynika z przepisów Prawa upadłościowego. Jeżeli zatem spełniasz wymienione warunki, masz prawo złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku jego przyjęcia, Twoje zobowiązania zostaną umorzone, ale w zamian za to podlegasz pewnym ograniczeniom, np. będziesz musiała przez pewien czas podlegać nadzorowi komornika, który będzie miał prawo kontrolować Twoje finanse.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Koszty zastępstwa procesowego.
Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się. Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?...
Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...

Wyszukiwarka