Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
anonim cytuj
30-11-2022
Należy zalegać z płatnościami, pytanie ile pani ma tych długów, na jaką kwotę mniej więcej?

anonim cytuj
30-11-2022
Co Pani za głupoty opowiada. Wystarcz być niewypłacalnym w danym miesiącu.

anonim cytuj
30-11-2022
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

anonim cytuj
30-11-2022
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?

Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym. Aby skorzystać z tej procedury, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Osoba wnioskująca o ogłoszenie upadłości konsumenckiej musi być niewypłacalna, co oznacza, że nie jest w stanie wywiązać się z wymagalnych zobowiązań pieniężnych.
Niewypłacalność musi trwać dłużej niż miesiąc.
Nie jest konieczne, aby osoba wnioskująca miała komornika na pensji, jednakże istnienie postępowania egzekucyjnego może być jednym z dowodów niewypłacalności.
Osoba ta nie może prowadzić działalności gospodarczej ani być w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku przedsiębiorcą.
Około 30 tys i niestety nie jestem w stanie płacić ze względu na to że zostałam z tym teraz sama.

Warto zaznaczyć, że kwota długu nie jest jedynym kryterium decydującym o możliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Najważniejsze jest to, aby wnioskodawca nie był w stanie regulować swoich zobowiązań, co wynika z przepisów Prawa upadłościowego. Jeżeli zatem spełniasz wymienione warunki, masz prawo złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku jego przyjęcia, Twoje zobowiązania zostaną umorzone, ale w zamian za to podlegasz pewnym ograniczeniom, np. będziesz musiała przez pewien czas podlegać nadzorowi komornika, który będzie miał prawo kontrolować Twoje finanse.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Stawkę niższa niż najniższa krajowa.
Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?...
Czy będąc zatrudnionym ale na urlopie można zatrudnić się u drugiego pracodawcy??
Czy będąc na urlopie płatnym przed końcem umowy , można na urlopie iść do innego pracodawcy i pracować u niego oraz podpisać umowę nowa w czasie trwania mojej jeszcze umowy z innym pracodawca?...
Alimenty
Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć? ...
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...

Wyszukiwarka