wypadek / zwierzę leśne

Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie było znaku o zwierzętach.) Jeśli mogę się o nie ubiegać, to gdzie? Czy to trzeba załatwić z nadleśnictwem? Z góry bardzo dziękuję za informację.
anonim cytuj
09-09-2020
Zgłoś pracodawcy wypadek w drodze do pracy, niech wdroży procedurę powypadkowa

anonim cytuj
09-09-2020
Dokładnie tak, i jeśli z tego powodu będziesz mieć zwolnienie z pracy np na ból odcinka karkowego lub obojczyka powinnaś mieć wypłacone 100 procent a nie 80 jak w przypadku zwykłego zwolnienia. Tutaj masz ochronę BHP od pracodawcy, a jeśli chodzi o odszkodowanie z nadleśnictwa to trudna sprawa. Przypadek kolegi był taki że mu sarna wyskoczyła pod samochód. Auto rozbite, odszkodowania żadnego nie dostał z uwagi na to że zwierzę działało instynktownie i nieświadomie. Ubezpieczenie też w tej kwestii nie liczy się, dodatkowo dostał mandat za nieostożną jazdę. Nadmienię że owy znajomy miał znajomości

anonim cytuj
09-09-2020
Jedz w to samo miejsce, zobacz czy są znaki informujące o zwierzętach. Porób zdjęcia. Dobrze by było, żebyś miała notatke z policji, że takich znaków nie ma (jeśli nie ma). Potem musisz ustalić kto jestem zarządca drogi i wystąpić o odszkodowanie. Mimo to ubezpieczyciek nieczęsto wypłaca odszkodowanie ponieważ występowanie zwierząt traktują jak występowanie siły wyższej a ta zwalnia ich od odpowiedzialności, przy czym jest to zapisane w OWU

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.
Sytuacja taka ? Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ? Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do od...
Nieważny dowód osobisty
Dobry wieczór Państwu. Mam pytanie Kolega dziś mi powiedział,że od 3 lat ma nieważny dowód osobisty! Chce teraz iść złożyć wniosek o nowy dowodem ,ale się boi ,że dostanie karę. Z tego co wiem co jest kara 5tys. Lub więzienie ,ale on nie korzystał z tego dowodu z powodu depresji. Będzie mu coś grozić ? ...
Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...

Wyszukiwarka