Ulga rehabilitacyjna.

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?
anonim cytuj
20-12-2023
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać wyłącznie osoba z niepełnosprawnością posiadająca orzeczenie, nie musi być właścicielem pojazdu, może być jego współwłaścicielem.

anonim cytuj
20-12-2023
W kwestii ulgi rehabilitacyjnej, zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego, ulga ta przysługuje osobom niepełnosprawnym. Art. 26 ust. 7a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.) stanowi, że odliczeniu od dochodu podlegają wydatki na cele rehabilitacyjne oraz na pokrycie kosztów używania samochodu osobowego przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną.

Istotne jest, że ulga ta dotyczy nie tylko właściciela samochodu, ale także współwłaściciela. W związku z tym, jeśli syn jest współwłaścicielem pojazdu razem z osobą niepełnosprawną, może on również skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Należy jednak pamiętać, że wydatki te muszą być bezpośrednio związane z potrzebami osoby niepełnosprawnej, np. transportem do miejsca rehabilitacji czy leczenia.

Dodatkowo, w przypadku współwłasności pojazdu, należy ustalić, jaka część wydatków przypada na osobę niepełnosprawną. To właśnie ta część może być odliczona w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że niezbędne może być udokumentowanie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu, jak również potrzeby związane z niepełnosprawnością.

Podsumowując, syn jako współwłaściciel samochodu, w którym przewozi osobę niepełnosprawną, ma prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i udokumentowania wydatków.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Świadczenie pielęgnacyjne.
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować. Babcia ma syna, ...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Dzień dobry, jeśli złoże wypowiedzenie umowy o pracę 15-stego grudnia a mam umowę na 3 miesiące próbną do końca stycznia, pracuje ponad miesiąc czyli wypowiedzenie będzie 2 tygodnie, czyli do kiedy będę musiał pracować?...

Wyszukiwarka