Ulga rehabilitacyjna.

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?
anonim cytuj
20-12-2023
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać wyłącznie osoba z niepełnosprawnością posiadająca orzeczenie, nie musi być właścicielem pojazdu, może być jego współwłaścicielem.

anonim cytuj
20-12-2023
W kwestii ulgi rehabilitacyjnej, zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego, ulga ta przysługuje osobom niepełnosprawnym. Art. 26 ust. 7a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.) stanowi, że odliczeniu od dochodu podlegają wydatki na cele rehabilitacyjne oraz na pokrycie kosztów używania samochodu osobowego przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną.

Istotne jest, że ulga ta dotyczy nie tylko właściciela samochodu, ale także współwłaściciela. W związku z tym, jeśli syn jest współwłaścicielem pojazdu razem z osobą niepełnosprawną, może on również skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Należy jednak pamiętać, że wydatki te muszą być bezpośrednio związane z potrzebami osoby niepełnosprawnej, np. transportem do miejsca rehabilitacji czy leczenia.

Dodatkowo, w przypadku współwłasności pojazdu, należy ustalić, jaka część wydatków przypada na osobę niepełnosprawną. To właśnie ta część może być odliczona w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że niezbędne może być udokumentowanie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu, jak również potrzeby związane z niepełnosprawnością.

Podsumowując, syn jako współwłaściciel samochodu, w którym przewozi osobę niepełnosprawną, ma prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i udokumentowania wydatków.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Uzupełnienie pozwu.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu. Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może sobie dorabiać bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym.
Mam krótkie pytanie. Znajoma zajmuje sie hobbistycznie robieniem zabawek, odzdóbek z tekstyliów. Głównie dla znajomych ale nie tyle. Dorobi na tym kilka stówek miesięcznie. Pytała mnie do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może to robić bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym. Niestety nie potrafiłem jej odpowiedzieć. Ktoś pomoże? ...
Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną.
Sytuacja jest następująca. Rodzice mają wspólność majątkową. Są właścicielami gospodarstwa, domu oraz ziemi. Zostały im to przepisane w zamian przez dziadków ze strony. Jednak niestety okazuje się, że moja matka ma spore długi komornicze. Ojciec nic o tym nie wiedział i nie wyrażał zgody na żadne branie kredytów czy pożyczek, nie był informowany o tym przez matkę. Czy majątek rodziców jest zagrożony zajęciem, jeśli nie wiedział o żadnego tego typ...

Wyszukiwarka