Ulga rehabilitacyjna.

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?
anonim cytuj
20-12-2023
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać wyłącznie osoba z niepełnosprawnością posiadająca orzeczenie, nie musi być właścicielem pojazdu, może być jego współwłaścicielem.

anonim cytuj
20-12-2023
W kwestii ulgi rehabilitacyjnej, zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego, ulga ta przysługuje osobom niepełnosprawnym. Art. 26 ust. 7a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.) stanowi, że odliczeniu od dochodu podlegają wydatki na cele rehabilitacyjne oraz na pokrycie kosztów używania samochodu osobowego przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną.

Istotne jest, że ulga ta dotyczy nie tylko właściciela samochodu, ale także współwłaściciela. W związku z tym, jeśli syn jest współwłaścicielem pojazdu razem z osobą niepełnosprawną, może on również skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Należy jednak pamiętać, że wydatki te muszą być bezpośrednio związane z potrzebami osoby niepełnosprawnej, np. transportem do miejsca rehabilitacji czy leczenia.

Dodatkowo, w przypadku współwłasności pojazdu, należy ustalić, jaka część wydatków przypada na osobę niepełnosprawną. To właśnie ta część może być odliczona w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że niezbędne może być udokumentowanie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu, jak również potrzeby związane z niepełnosprawnością.

Podsumowując, syn jako współwłaściciel samochodu, w którym przewozi osobę niepełnosprawną, ma prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i udokumentowania wydatków.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Hotel zmienił pokój za dopłatą, co robić?
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby. Co mamy zrobić w tej sytuacji?...
Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...
Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny bez jego zgody
Dzień dobry Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny, która jednak pozostaje w tym domu, ja jestem właścicielem. Czy jest taka możliwość? I czy da się to załatwić mimo, że ona może się na to nie zgadzać?...

Wyszukiwarka