Ulga rehabilitacyjna.

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?
anonim cytuj
20-12-2023
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać wyłącznie osoba z niepełnosprawnością posiadająca orzeczenie, nie musi być właścicielem pojazdu, może być jego współwłaścicielem.

anonim cytuj
20-12-2023
W kwestii ulgi rehabilitacyjnej, zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego, ulga ta przysługuje osobom niepełnosprawnym. Art. 26 ust. 7a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.) stanowi, że odliczeniu od dochodu podlegają wydatki na cele rehabilitacyjne oraz na pokrycie kosztów używania samochodu osobowego przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną.

Istotne jest, że ulga ta dotyczy nie tylko właściciela samochodu, ale także współwłaściciela. W związku z tym, jeśli syn jest współwłaścicielem pojazdu razem z osobą niepełnosprawną, może on również skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Należy jednak pamiętać, że wydatki te muszą być bezpośrednio związane z potrzebami osoby niepełnosprawnej, np. transportem do miejsca rehabilitacji czy leczenia.

Dodatkowo, w przypadku współwłasności pojazdu, należy ustalić, jaka część wydatków przypada na osobę niepełnosprawną. To właśnie ta część może być odliczona w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że niezbędne może być udokumentowanie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu, jak również potrzeby związane z niepełnosprawnością.

Podsumowując, syn jako współwłaściciel samochodu, w którym przewozi osobę niepełnosprawną, ma prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i udokumentowania wydatków.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...

Wyszukiwarka