Ulga rehabilitacyjna.

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?
anonim cytuj
20-12-2023
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać wyłącznie osoba z niepełnosprawnością posiadająca orzeczenie, nie musi być właścicielem pojazdu, może być jego współwłaścicielem.

anonim cytuj
20-12-2023
W kwestii ulgi rehabilitacyjnej, zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego, ulga ta przysługuje osobom niepełnosprawnym. Art. 26 ust. 7a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.) stanowi, że odliczeniu od dochodu podlegają wydatki na cele rehabilitacyjne oraz na pokrycie kosztów używania samochodu osobowego przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną.

Istotne jest, że ulga ta dotyczy nie tylko właściciela samochodu, ale także współwłaściciela. W związku z tym, jeśli syn jest współwłaścicielem pojazdu razem z osobą niepełnosprawną, może on również skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej. Należy jednak pamiętać, że wydatki te muszą być bezpośrednio związane z potrzebami osoby niepełnosprawnej, np. transportem do miejsca rehabilitacji czy leczenia.

Dodatkowo, w przypadku współwłasności pojazdu, należy ustalić, jaka część wydatków przypada na osobę niepełnosprawną. To właśnie ta część może być odliczona w ramach ulgi rehabilitacyjnej. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że niezbędne może być udokumentowanie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu, jak również potrzeby związane z niepełnosprawnością.

Podsumowując, syn jako współwłaściciel samochodu, w którym przewozi osobę niepełnosprawną, ma prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i udokumentowania wydatków.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...

Wyszukiwarka