Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?

Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?
anonim cytuj
23-02-2024
Zachowek przysługuje w wysokości 1/4 wartości mieszkania. Trzeba wezwać siostrę do zapłaty zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024
Może Pani wyjaśnić dlaczego akurat 1/4 ?

anonim cytuj
23-02-2024
Bo zgodnie z obowiązującym prawem zachowek, to połowa tego, co byłoby dziedziczone. Jeżeli jest tylko dwóch spadkobierców, to będzie to 1/4 wartości.

anonim cytuj
23-02-2024
To nie jest akurat, ale zgodnie z przepisami. Siostry dziedziczyłyby po połowie. Jedna nie dziedziczy, ale ma prawo do zachowku, który = 1/2 spadku, który by przypadł. Połowa 1/2 spadku to 1/4 całego spadku.

anonim cytuj
23-02-2024
W jaki sposób najlepiej domagać się, rozumiem że można zrobić wezwanie do zapłaty zachowku i wtedy tam podać jakaś konkretną kwotę, ale ktoś to by musiał wycenić wtedy, czy po prostu podać 1/4 wartości mieszkania ?

anonim cytuj
23-02-2024
Trzeba podać kwotę, której się oczekuje. W przypadku mieszkań ustalenie ceny nie jest trudne, trzeba porównać ceny rynkowe podobnych mieszkań w okolicy. Można to określić samodzielnie. Jeśli byłby spór o wycenę, czy o samą wypłatę zachowku nie obejdzie się bez sądu.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, należy się Pani zachowek.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Złożenie pozwu o eksmisję.
Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekład...
Zostałam oszukana
Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość. Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do k...
Skarga kasacyjna.
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić. Moje uprzejme zapytanie: 1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN; 2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...

Wyszukiwarka