Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?

Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?
anonim cytuj
23-02-2024
Zachowek przysługuje w wysokości 1/4 wartości mieszkania. Trzeba wezwać siostrę do zapłaty zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024
Może Pani wyjaśnić dlaczego akurat 1/4 ?

anonim cytuj
23-02-2024
Bo zgodnie z obowiązującym prawem zachowek, to połowa tego, co byłoby dziedziczone. Jeżeli jest tylko dwóch spadkobierców, to będzie to 1/4 wartości.

anonim cytuj
23-02-2024
To nie jest akurat, ale zgodnie z przepisami. Siostry dziedziczyłyby po połowie. Jedna nie dziedziczy, ale ma prawo do zachowku, który = 1/2 spadku, który by przypadł. Połowa 1/2 spadku to 1/4 całego spadku.

anonim cytuj
23-02-2024
W jaki sposób najlepiej domagać się, rozumiem że można zrobić wezwanie do zapłaty zachowku i wtedy tam podać jakaś konkretną kwotę, ale ktoś to by musiał wycenić wtedy, czy po prostu podać 1/4 wartości mieszkania ?

anonim cytuj
23-02-2024
Trzeba podać kwotę, której się oczekuje. W przypadku mieszkań ustalenie ceny nie jest trudne, trzeba porównać ceny rynkowe podobnych mieszkań w okolicy. Można to określić samodzielnie. Jeśli byłby spór o wycenę, czy o samą wypłatę zachowku nie obejdzie się bez sądu.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, należy się Pani zachowek.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia.
Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024. Umowa obowiązuje od 1.02.2024. Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r. Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie. Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia....
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Kredyt konsolidacyjny.
Cześć. Brałem u siebie w banku kredyt i dopiero teraz zobaczyłem że to był kredyt konsolidacyjny. Czytam że ten kredyt jest przeznaczony tylko na spłatę zadłużeń i kredytów itp. Pieniądze z pożyczki już wpłynęły mi na konto, czy te pieniądze mogę wykorzystać na dowolny cel czy tylko na to co oni ustalą np. na ich kredyt bo mam jeszcze jeden u nich? Jak to jest?...

Wyszukiwarka