Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?

Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?
anonim cytuj
23-02-2024
Zachowek przysługuje w wysokości 1/4 wartości mieszkania. Trzeba wezwać siostrę do zapłaty zachowku.

anonim cytuj
23-02-2024
Może Pani wyjaśnić dlaczego akurat 1/4 ?

anonim cytuj
23-02-2024
Bo zgodnie z obowiązującym prawem zachowek, to połowa tego, co byłoby dziedziczone. Jeżeli jest tylko dwóch spadkobierców, to będzie to 1/4 wartości.

anonim cytuj
23-02-2024
To nie jest akurat, ale zgodnie z przepisami. Siostry dziedziczyłyby po połowie. Jedna nie dziedziczy, ale ma prawo do zachowku, który = 1/2 spadku, który by przypadł. Połowa 1/2 spadku to 1/4 całego spadku.

anonim cytuj
23-02-2024
W jaki sposób najlepiej domagać się, rozumiem że można zrobić wezwanie do zapłaty zachowku i wtedy tam podać jakaś konkretną kwotę, ale ktoś to by musiał wycenić wtedy, czy po prostu podać 1/4 wartości mieszkania ?

anonim cytuj
23-02-2024
Trzeba podać kwotę, której się oczekuje. W przypadku mieszkań ustalenie ceny nie jest trudne, trzeba porównać ceny rynkowe podobnych mieszkań w okolicy. Można to określić samodzielnie. Jeśli byłby spór o wycenę, czy o samą wypłatę zachowku nie obejdzie się bez sądu.

anonim cytuj
23-02-2024
Tak, należy się Pani zachowek.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

USTERKA W WYPOŻYCZONYM AUCIE
Witam Pożyczyłem auto na jeden dzień i podczas użytkowania przeskoczył pasek rozrządu i silnik do kapitalnego remontu Kto powinien pokryć koszty naprawy...
Tajemnica korespondencji.
Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?...
Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...

Wyszukiwarka