Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?
Zachowek przysługuje w wysokości 1/4 wartości mieszkania. Trzeba wezwać siostrę do zapłaty zachowku.
anonim cytuj
23-02-2024
Może Pani wyjaśnić dlaczego akurat 1/4 ?
anonim cytuj
23-02-2024
Bo zgodnie z obowiązującym prawem zachowek, to połowa tego, co byłoby dziedziczone. Jeżeli jest tylko dwóch spadkobierców, to będzie to 1/4 wartości.
anonim cytuj
23-02-2024
To nie jest akurat, ale zgodnie z przepisami. Siostry dziedziczyłyby po połowie. Jedna nie dziedziczy, ale ma prawo do zachowku, który = 1/2 spadku, który by przypadł. Połowa 1/2 spadku to 1/4 całego spadku.
anonim cytuj
23-02-2024
W jaki sposób najlepiej domagać się, rozumiem że można zrobić wezwanie do zapłaty zachowku i wtedy tam podać jakaś konkretną kwotę, ale ktoś to by musiał wycenić wtedy, czy po prostu podać 1/4 wartości mieszkania ?
anonim cytuj
23-02-2024
Trzeba podać kwotę, której się oczekuje. W przypadku mieszkań ustalenie ceny nie jest trudne, trzeba porównać ceny rynkowe podobnych mieszkań w okolicy. Można to określić samodzielnie. Jeśli byłby spór o wycenę, czy o samą wypłatę zachowku nie obejdzie się bez sądu.
Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały speł...
Pracujemy razem z partnerem w jednym dziale (3 osoby na stanowisko) w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie? Czy jest jakaś podstawa prawna, którą mogę przedstawić kierownikowi? Zatrudniając nas wiedzieli że jesteśmy parą. Jak to obejść abyśmy mogli wybrać się razem na urlop?...
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo:
Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: