Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?
Zachowek przysługuje w wysokości 1/4 wartości mieszkania. Trzeba wezwać siostrę do zapłaty zachowku.
anonim cytuj
23-02-2024
Może Pani wyjaśnić dlaczego akurat 1/4 ?
anonim cytuj
23-02-2024
Bo zgodnie z obowiązującym prawem zachowek, to połowa tego, co byłoby dziedziczone. Jeżeli jest tylko dwóch spadkobierców, to będzie to 1/4 wartości.
anonim cytuj
23-02-2024
To nie jest akurat, ale zgodnie z przepisami. Siostry dziedziczyłyby po połowie. Jedna nie dziedziczy, ale ma prawo do zachowku, który = 1/2 spadku, który by przypadł. Połowa 1/2 spadku to 1/4 całego spadku.
anonim cytuj
23-02-2024
W jaki sposób najlepiej domagać się, rozumiem że można zrobić wezwanie do zapłaty zachowku i wtedy tam podać jakaś konkretną kwotę, ale ktoś to by musiał wycenić wtedy, czy po prostu podać 1/4 wartości mieszkania ?
anonim cytuj
23-02-2024
Trzeba podać kwotę, której się oczekuje. W przypadku mieszkań ustalenie ceny nie jest trudne, trzeba porównać ceny rynkowe podobnych mieszkań w okolicy. Można to określić samodzielnie. Jeśli byłby spór o wycenę, czy o samą wypłatę zachowku nie obejdzie się bez sądu.
Mam stosunkowo wysoką emeryturę w porównaniu do emerytury mojej żony. Czy po mojej śmieci może ona "przejąć" moją emeryturę i na jakich zasadach - regulacji prawnych. Czy już teraz trzeba coś zrobić, czy też należy zadziałać po moim zejściu z tego padołu i w jaki sposób?...
Witam. Chciałabym podwyższyć alimenty na syna. Czy muszę wysyłać pismo do sądu, czy możemy podpisać u mediatora dokument i gotowy wysłać do sądu z prośbą o klauzulę wykonalności?...
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Witam
Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2.
Brat dołożył do niego 90 tyś.
A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola.
W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego.
Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała.
Ja m...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: