Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta.
Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte
(art.831 § 1 pkt2a).
Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika.
Poza tym gdy wspomniałem że jest takie coś jak art. 831 to prawnik banku powiedział że nie dotyczy programu czyste powietrze i chyba coś ściemniał bo sprawdziłem ten artykuł i tam jest napisane że wszystkie dotacje rządowe i unijne są wyłączone z egzekucji, chodź nie jestem prawnikiem i mogę się mylić dlatego proszę o pomoc mam czas do piątku żeby im udowadniać że zajęli bez prawnie pieniądze.
Przecież art. 831 § 1 pkt 2a mówi o "środkach pochodzących z programów finansowanych (...) wypłacone w formie zaliczki", czyli nie wszystkie. A akurat z tego co wiem przy Czystym Powietrzu nie ma wypłaty zaliczkowej tylko masz zwrot poniesionych wydatków po fakcie. Czyli na pewno powołanie się na art. 831 § 1 pkt 2a Ci nie pomoże.
anonim cytuj
05-12-2023
Czyli co ? mogą zająć tą kasę ? przecież to są pieniądze z rządu
Nie podlegają egzekucji:
2) sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (w szczególności stypendia, wsparcia), chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnieniem tych celów albo z tytułu obowiązku alimentacyjnego;
2a) środki pochodzące z programów finansowanych z udziałem środków, o których mowa w art. 5 pojęcie środków publicznych i dochodów publicznych ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 869), wypłacone w formie zaliczki, chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z realizacją projektu, na który środki te były przeznaczone.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach:
1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania
2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami.
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć?
Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Dzień dobry,
1) Jeżeli mąż przed ślubem otrzymał w darowiznę działkę , na której postawił dom - odbiór domu był miesiąc po ślubie czy ewentualnie po rozwodzie należy się żonie połowa domu i połowa działki ?
2) Jeżeli zona będąc Panna otrzymała notarialnie z zapisem dożywocia działkę z nieruchomością to czy ewentualnie po rozwodzie mężowi należałaby się połowa lub jakąś część?
3) Jeżeli żona po ślubie otrzymałabym notarialnie z zapisem dożywoc...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: