Kupiłam kosmetyk który zamiast pomóc, zaszkodzil (Jak zareklamować?)

Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sprzedawca moze sie tym zająć w ramach :
podstawa prawna to Kodeks cywilny:
art. 556(1) § 1 – definicja wady fizycznej
art. 556(1) § 2 – niezgodność towaru z zapewnieniami producenta np. w reklamie
art. 560 § 1 – uprawnienia kupującego z tyt. rękojmi
Dziekuje
anonim cytuj
23-07-2022
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp. To nie wada faktyczna produktu tylko alergia na konkretny składnik w kosmetyku . Producent kosmetyki może coś w tej sprawie zrobi ale sprzedawca wysłał prawidłowo dobry , nie przeterminowany produkt.

anonim cytuj
23-07-2022
Alergia nie jest podstawą do reklamacji produktu. Nikt tego nie uzna. Masz dostępny INCI, a jak nie to możesz poprosić i tyle.

anonim cytuj
23-07-2022
Indywidualna reakcja organizmu to nie żadna wada fabryczna produktu czy wina producenta czy tym bardziej sprzedawcy. Jeśli produkt był nowy, nieprzeterminowanych i fabrycznie zapakowany to co tu reklamować po użyciu?

anonim cytuj
23-07-2022
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.

W odpowiedzi na powyższe zapytanie dotyczące reklamacji kosmetyku zakupionego przez Allegro, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Pod względem prawnym, w przypadku zakupu towarów konsumenckich, nabywca posiada pewne prawa wynikające z rękojmi za wady. Kodeks cywilny określa to w art. 556(1) § 1 jako wadę fizyczną oraz w art. 556(1) § 2 jako niezgodność towaru z zapewnieniami producenta, np. w reklamie.

Jeżeli kosmetyk reklamowany był jako produkt "Anti Irritate" i faktycznie uczulił, można argumentować, że produkt jest niezgodny z zapewnieniami producenta.

Jednak jak podkreślono w
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp.
oraz w kolejnych postach - alergia na konkretny składnik jest indywidualną reakcją organizmu i nie musi być traktowana jako wada produktu.

Dlatego też, reklamując produkt, konieczne jest wskazanie, że produkt nie jest zgodny z zapewnieniami producenta. Jeśli nie jest to możliwe do udowodnienia, trudno będzie dochodzić swoich praw w tej materii.

Jeśli chodzi o procedurę reklamacyjną przez Smart Allegro, warto skontaktować się bezpośrednio z serwisem Allegro w celu uzyskania informacji na ten temat. Zakładając, że sprzedawca dostarczył produkt zgodny z opisem, nieprzeterminowany i w oryginalnym opakowaniu, jego odpowiedzialność może być ograniczona. Niemniej jednak, warto zgłosić reklamację, wskazując na niezgodność produktu z zapewnieniami producenta.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?
Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w t...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
Sprawa o ojcostwo.
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...
Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...

Wyszukiwarka