Kupiłam kosmetyk który zamiast pomóc, zaszkodzil (Jak zareklamować?)

Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sprzedawca moze sie tym zająć w ramach :
podstawa prawna to Kodeks cywilny:
art. 556(1) § 1 – definicja wady fizycznej
art. 556(1) § 2 – niezgodność towaru z zapewnieniami producenta np. w reklamie
art. 560 § 1 – uprawnienia kupującego z tyt. rękojmi
Dziekuje
anonim cytuj
23-07-2022
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp. To nie wada faktyczna produktu tylko alergia na konkretny składnik w kosmetyku . Producent kosmetyki może coś w tej sprawie zrobi ale sprzedawca wysłał prawidłowo dobry , nie przeterminowany produkt.

anonim cytuj
23-07-2022
Alergia nie jest podstawą do reklamacji produktu. Nikt tego nie uzna. Masz dostępny INCI, a jak nie to możesz poprosić i tyle.

anonim cytuj
23-07-2022
Indywidualna reakcja organizmu to nie żadna wada fabryczna produktu czy wina producenta czy tym bardziej sprzedawcy. Jeśli produkt był nowy, nieprzeterminowanych i fabrycznie zapakowany to co tu reklamować po użyciu?

anonim cytuj
23-07-2022
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.

W odpowiedzi na powyższe zapytanie dotyczące reklamacji kosmetyku zakupionego przez Allegro, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Pod względem prawnym, w przypadku zakupu towarów konsumenckich, nabywca posiada pewne prawa wynikające z rękojmi za wady. Kodeks cywilny określa to w art. 556(1) § 1 jako wadę fizyczną oraz w art. 556(1) § 2 jako niezgodność towaru z zapewnieniami producenta, np. w reklamie.

Jeżeli kosmetyk reklamowany był jako produkt "Anti Irritate" i faktycznie uczulił, można argumentować, że produkt jest niezgodny z zapewnieniami producenta.

Jednak jak podkreślono w
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp.
oraz w kolejnych postach - alergia na konkretny składnik jest indywidualną reakcją organizmu i nie musi być traktowana jako wada produktu.

Dlatego też, reklamując produkt, konieczne jest wskazanie, że produkt nie jest zgodny z zapewnieniami producenta. Jeśli nie jest to możliwe do udowodnienia, trudno będzie dochodzić swoich praw w tej materii.

Jeśli chodzi o procedurę reklamacyjną przez Smart Allegro, warto skontaktować się bezpośrednio z serwisem Allegro w celu uzyskania informacji na ten temat. Zakładając, że sprzedawca dostarczył produkt zgodny z opisem, nieprzeterminowany i w oryginalnym opakowaniu, jego odpowiedzialność może być ograniczona. Niemniej jednak, warto zgłosić reklamację, wskazując na niezgodność produktu z zapewnieniami producenta.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
praca w swieta w niemczech
Pracuje w Niemczech Jak to wygląda z pracą w niedzielę i święta?? Normalnie pracujesz bo musisz ?Czy należy się za to jakiś dodatek? I czy mozna zwolnić pracownika ma zwolnieniu lekarskim??? W razie czego proszę pytać jak coś nie jasne zaraz odpowiem...

Wyszukiwarka