Kupiłam kosmetyk który zamiast pomóc, zaszkodzil (Jak zareklamować?)

Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.
Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe.
Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety.
Czy sprzedawca moze sie tym zająć w ramach :
podstawa prawna to Kodeks cywilny:
art. 556(1) § 1 – definicja wady fizycznej
art. 556(1) § 2 – niezgodność towaru z zapewnieniami producenta np. w reklamie
art. 560 § 1 – uprawnienia kupującego z tyt. rękojmi
Dziekuje
anonim cytuj
23-07-2022
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp. To nie wada faktyczna produktu tylko alergia na konkretny składnik w kosmetyku . Producent kosmetyki może coś w tej sprawie zrobi ale sprzedawca wysłał prawidłowo dobry , nie przeterminowany produkt.

anonim cytuj
23-07-2022
Alergia nie jest podstawą do reklamacji produktu. Nikt tego nie uzna. Masz dostępny INCI, a jak nie to możesz poprosić i tyle.

anonim cytuj
23-07-2022
Indywidualna reakcja organizmu to nie żadna wada fabryczna produktu czy wina producenta czy tym bardziej sprzedawcy. Jeśli produkt był nowy, nieprzeterminowanych i fabrycznie zapakowany to co tu reklamować po użyciu?

anonim cytuj
23-07-2022
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil.

W odpowiedzi na powyższe zapytanie dotyczące reklamacji kosmetyku zakupionego przez Allegro, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Pod względem prawnym, w przypadku zakupu towarów konsumenckich, nabywca posiada pewne prawa wynikające z rękojmi za wady. Kodeks cywilny określa to w art. 556(1) § 1 jako wadę fizyczną oraz w art. 556(1) § 2 jako niezgodność towaru z zapewnieniami producenta, np. w reklamie.

Jeżeli kosmetyk reklamowany był jako produkt "Anti Irritate" i faktycznie uczulił, można argumentować, że produkt jest niezgodny z zapewnieniami producenta.

Jednak jak podkreślono w
Ale sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za to ze oby kosmetyk jednak uczuliły. Nikt nie przewidzi na co jest Pani uczulona itp.
oraz w kolejnych postach - alergia na konkretny składnik jest indywidualną reakcją organizmu i nie musi być traktowana jako wada produktu.

Dlatego też, reklamując produkt, konieczne jest wskazanie, że produkt nie jest zgodny z zapewnieniami producenta. Jeśli nie jest to możliwe do udowodnienia, trudno będzie dochodzić swoich praw w tej materii.

Jeśli chodzi o procedurę reklamacyjną przez Smart Allegro, warto skontaktować się bezpośrednio z serwisem Allegro w celu uzyskania informacji na ten temat. Zakładając, że sprzedawca dostarczył produkt zgodny z opisem, nieprzeterminowany i w oryginalnym opakowaniu, jego odpowiedzialność może być ograniczona. Niemniej jednak, warto zgłosić reklamację, wskazując na niezgodność produktu z zapewnieniami producenta.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....
Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...

Wyszukiwarka