Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?

Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan.
Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

tak, zakup w sklepie stacjonarnym

anonim cytuj
26-07-2022
tak, zakup w sklepie stacjonarnym

W takim przypadku możliwość zwrotu jest tylko dobrą wolą sprzedawcy. Nie ma on obowiązku przyjmowania zwrotu towaru.

anonim cytuj
26-07-2022
Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

anonim cytuj
26-07-2022
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź

Po pierwsze, w przypadku zakupów dokonanych w sklepie stacjonarnym, prawo polskie nie przewiduje automatycznego prawa do zwrotu towaru bez podawania przyczyny w terminie 14 czy 30 dni. Prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny w terminie 14 dni obowiązuje jedynie w przypadku umów zawieranych na odległość, czyli głównie zakupów internetowych (zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta).

Po drugie, skoro informacja o braku możliwości zwrotu była wyraźnie umieszczona w sklepie ("prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy"), oznacza to, że sklep wyraźnie wskazał swoją politykę w zakresie zwrotów. Zatem, zwrot w tej sytuacji zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy.

Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

Dokładnie tak, w przypadku wadliwego towaru, masz prawo zgłosić reklamację opartą o rękojmię za wady fizyczne rzeczy (zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego). Jeżeli reklamacja zostanie uznana, masz prawo domagać się naprawy towaru, wymiany na nowy, obniżenia ceny, a w pewnych sytuacjach także odstąpienia od umowy. Jednakże, w tym przypadku konieczne jest wskazanie wady towaru.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Czy można zmienić pozew rozwodowy?
Dzień dobry, mam pytanie czy jeśli moja znajoma złożyła pozew o rozwód i jest już termin rozprawy na luty i jest bez orzekania o winie czy teraz może jeszcze zmienić jednak z orzekaniem o winie męża? Czy już nic nie może zrobić?...
Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...

Wyszukiwarka