Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?

Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan.
Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

tak, zakup w sklepie stacjonarnym

anonim cytuj
26-07-2022
tak, zakup w sklepie stacjonarnym

W takim przypadku możliwość zwrotu jest tylko dobrą wolą sprzedawcy. Nie ma on obowiązku przyjmowania zwrotu towaru.

anonim cytuj
26-07-2022
Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

anonim cytuj
26-07-2022
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź

Po pierwsze, w przypadku zakupów dokonanych w sklepie stacjonarnym, prawo polskie nie przewiduje automatycznego prawa do zwrotu towaru bez podawania przyczyny w terminie 14 czy 30 dni. Prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny w terminie 14 dni obowiązuje jedynie w przypadku umów zawieranych na odległość, czyli głównie zakupów internetowych (zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta).

Po drugie, skoro informacja o braku możliwości zwrotu była wyraźnie umieszczona w sklepie ("prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy"), oznacza to, że sklep wyraźnie wskazał swoją politykę w zakresie zwrotów. Zatem, zwrot w tej sytuacji zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy.

Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

Dokładnie tak, w przypadku wadliwego towaru, masz prawo zgłosić reklamację opartą o rękojmię za wady fizyczne rzeczy (zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego). Jeżeli reklamacja zostanie uznana, masz prawo domagać się naprawy towaru, wymiany na nowy, obniżenia ceny, a w pewnych sytuacjach także odstąpienia od umowy. Jednakże, w tym przypadku konieczne jest wskazanie wady towaru.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Wynajem mieszkania jako współwłaściciel.
Dzień dobry, mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć? Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...

Wyszukiwarka