Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?

Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan.
Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź
anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

anonim cytuj
26-07-2022
Zakup był w sklepie stacjonarnym?

tak, zakup w sklepie stacjonarnym

anonim cytuj
26-07-2022
tak, zakup w sklepie stacjonarnym

W takim przypadku możliwość zwrotu jest tylko dobrą wolą sprzedawcy. Nie ma on obowiązku przyjmowania zwrotu towaru.

anonim cytuj
26-07-2022
Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

anonim cytuj
26-07-2022
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź

Po pierwsze, w przypadku zakupów dokonanych w sklepie stacjonarnym, prawo polskie nie przewiduje automatycznego prawa do zwrotu towaru bez podawania przyczyny w terminie 14 czy 30 dni. Prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny w terminie 14 dni obowiązuje jedynie w przypadku umów zawieranych na odległość, czyli głównie zakupów internetowych (zgodnie z art. 27 ustawy o prawach konsumenta).

Po drugie, skoro informacja o braku możliwości zwrotu była wyraźnie umieszczona w sklepie ("prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy"), oznacza to, że sklep wyraźnie wskazał swoją politykę w zakresie zwrotów. Zatem, zwrot w tej sytuacji zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy.

Skąd ci się wzięło 30 dni? Na zwrot bez podawania przyczyny jest 14 dni, i to wyłącznie wtedy, gdy umowa była zawarta poza siedzibą firmy, na przykład przez internet. Jeśli kupowałaś stacjonarnie, a towar nie jest wadliwy, to przyjęcie zwrotu jest tylko dobrą wolą sklepu i nie musi on go przyjmować, jeżeli nie chce. Natomiast jeśli towar jest wadliwy, możesz skorzystać z reklamacji z tytułu rękojmi, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie bez podawania przyczyny.

Dokładnie tak, w przypadku wadliwego towaru, masz prawo zgłosić reklamację opartą o rękojmię za wady fizyczne rzeczy (zgodnie z art. 556 i następne Kodeksu cywilnego). Jeżeli reklamacja zostanie uznana, masz prawo domagać się naprawy towaru, wymiany na nowy, obniżenia ceny, a w pewnych sytuacjach także odstąpienia od umowy. Jednakże, w tym przypadku konieczne jest wskazanie wady towaru.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Kradzież rodzinnych pamiątek przez opiekunkę.
W ten weekend wzięliśmy się z rodziną za sprzątanie domu po babci, która zmarła w święta. Babcia była bardzo ciężko chora, dlatego na stałe przebywały z nią dwie opiekunki. Około 1,5 roku temu, gdy babcia była jeszcze w miarę świadoma, kazała mojej mamie zebrać biżuterię (naprawdę wartościową, duża jej część była w rodzinie od pokoleń) i zamknąć ją w wyznaczonej szafce, po czym pod nieobecność opiekunek sprawdzać, czy wszystko jest na swoim miej...
Czy pracodawca może tak ustawić mi grafik że pracuje ta godzinę czy dwie już w dzień swojego urlopu?
Witam. Od 4 października poniedziałek zaczynam dwu tygodniowy urlop, lecz w niedzielę 3 października mam zmianę 16 do (01-02) w nocy następnego dnia czyli poniedziałek 4 października. Czy pracodawca może tak ustawić mi grafik że pracuje ta godzinę czy dwie już w dzień swojego urlopu?...
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...

Wyszukiwarka