Darowizna.

Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?
anonim cytuj
18-10-2023
Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.
A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?

Po pierwsze, dożywotnia służebność mieszkania uprawnia do korzystania z nieruchomości na rzecz której jest ustanowiona przez całe życie osoby uprawnionej (służebnik). Prawo to nie jest prawem własności, a więc służebnik nie ma prawa dysponować nieruchomością w zakresie przekraczającym korzystanie z niej. W praktyce oznacza to, że służebność dożywotnia nie może być przedmiotem zabezpieczenia kredytu bankowego, jako że jest prawem osobistym, a nie majątkowym.

Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.

Dokładnie, służebność mieszkania, będąc prawem osobistym, nie jest prawem zbywalnym ani zastawnym. Co więcej, służebność mieszkania nie daje prawa do dysponowania nieruchomością w inny sposób niż korzystanie z niej.

A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

Służebność mieszkania z natury jest prawem osobistym, więc nie przechodzi na spadkobierców, chyba że w treści aktu notarialnego zostało wyraźnie zapisane, że ma ona charakter dziedziczny. Jednak zgodnie z art. 305^1 Kodeksu cywilnego, służebność mieszkania wygasa śmiercią służebnika. Jeśli w akcie notarialnym pojawiło się postanowienie o dziedziczeniu tej służebności przez dzieci, takie postanowienie może być uznane za niezgodne z prawem. Jednak weryfikacja tego wymaga analizy dokładnej treści aktu notarialnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Pozew o eksmisje.
Chciałbym przeprowadzić eksmisje lokatora z mieszkania własnościowego. Umowa była spisana lecz zaginął oryginał umowy, posiadam tylko wersje elektroniczną lecz nie podpisaną przez wynajmującego, umowa została wypowiedziana potwierdzenie dostarczenia wypowiedzenia posiadam. Wysyłałem także wezwanie o opuszczenie lokalu ale dalej to nie skutkuje. Czy przy składaniu wniosku do sądu musze dostarczyć umowę ?...
Świadczenie pielęgnacyjne.
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować. Babcia ma syna, ...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...

Wyszukiwarka