Darowizna.

Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?
anonim cytuj
18-10-2023
Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.
A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?

Po pierwsze, dożywotnia służebność mieszkania uprawnia do korzystania z nieruchomości na rzecz której jest ustanowiona przez całe życie osoby uprawnionej (służebnik). Prawo to nie jest prawem własności, a więc służebnik nie ma prawa dysponować nieruchomością w zakresie przekraczającym korzystanie z niej. W praktyce oznacza to, że służebność dożywotnia nie może być przedmiotem zabezpieczenia kredytu bankowego, jako że jest prawem osobistym, a nie majątkowym.

Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.

Dokładnie, służebność mieszkania, będąc prawem osobistym, nie jest prawem zbywalnym ani zastawnym. Co więcej, służebność mieszkania nie daje prawa do dysponowania nieruchomością w inny sposób niż korzystanie z niej.

A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

Służebność mieszkania z natury jest prawem osobistym, więc nie przechodzi na spadkobierców, chyba że w treści aktu notarialnego zostało wyraźnie zapisane, że ma ona charakter dziedziczny. Jednak zgodnie z art. 305^1 Kodeksu cywilnego, służebność mieszkania wygasa śmiercią służebnika. Jeśli w akcie notarialnym pojawiło się postanowienie o dziedziczeniu tej służebności przez dzieci, takie postanowienie może być uznane za niezgodne z prawem. Jednak weryfikacja tego wymaga analizy dokładnej treści aktu notarialnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

odwołanie od reklamacji
Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia. Moje pytanie brzmi : czy sklep m...
Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?
Witam. Mam następujące pytanie Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów. Z góry dziękuję. Pozdrawiam....
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
jak odroczyc nakaz zapłaty?
Witam. Pytanie znajomego. Dostał nakaz zapłaty (którego jeszcze nie odebrał, ale sprawdził w e-sadzie) kwota nie duża bo około 700 zł. Nie stać go na spłatę całości od razu. Czy może wpłacić połowę tej kwoty i zaskarżyć nakaz tak aby wierzyciel nie mógł z nim iść do komornika? On resztę chce spłacić w kolejnym miesiącu. Proszę o poradę....

Wyszukiwarka