Darowizna.

Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?
anonim cytuj
18-10-2023
Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.
A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?

Po pierwsze, dożywotnia służebność mieszkania uprawnia do korzystania z nieruchomości na rzecz której jest ustanowiona przez całe życie osoby uprawnionej (służebnik). Prawo to nie jest prawem własności, a więc służebnik nie ma prawa dysponować nieruchomością w zakresie przekraczającym korzystanie z niej. W praktyce oznacza to, że służebność dożywotnia nie może być przedmiotem zabezpieczenia kredytu bankowego, jako że jest prawem osobistym, a nie majątkowym.

Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.

Dokładnie, służebność mieszkania, będąc prawem osobistym, nie jest prawem zbywalnym ani zastawnym. Co więcej, służebność mieszkania nie daje prawa do dysponowania nieruchomością w inny sposób niż korzystanie z niej.

A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

Służebność mieszkania z natury jest prawem osobistym, więc nie przechodzi na spadkobierców, chyba że w treści aktu notarialnego zostało wyraźnie zapisane, że ma ona charakter dziedziczny. Jednak zgodnie z art. 305^1 Kodeksu cywilnego, służebność mieszkania wygasa śmiercią służebnika. Jeśli w akcie notarialnym pojawiło się postanowienie o dziedziczeniu tej służebności przez dzieci, takie postanowienie może być uznane za niezgodne z prawem. Jednak weryfikacja tego wymaga analizy dokładnej treści aktu notarialnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...
Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka