Darowizna.

Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?
anonim cytuj
18-10-2023
Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.
A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?

Po pierwsze, dożywotnia służebność mieszkania uprawnia do korzystania z nieruchomości na rzecz której jest ustanowiona przez całe życie osoby uprawnionej (służebnik). Prawo to nie jest prawem własności, a więc służebnik nie ma prawa dysponować nieruchomością w zakresie przekraczającym korzystanie z niej. W praktyce oznacza to, że służebność dożywotnia nie może być przedmiotem zabezpieczenia kredytu bankowego, jako że jest prawem osobistym, a nie majątkowym.

Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.

Dokładnie, służebność mieszkania, będąc prawem osobistym, nie jest prawem zbywalnym ani zastawnym. Co więcej, służebność mieszkania nie daje prawa do dysponowania nieruchomością w inny sposób niż korzystanie z niej.

A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

Służebność mieszkania z natury jest prawem osobistym, więc nie przechodzi na spadkobierców, chyba że w treści aktu notarialnego zostało wyraźnie zapisane, że ma ona charakter dziedziczny. Jednak zgodnie z art. 305^1 Kodeksu cywilnego, służebność mieszkania wygasa śmiercią służebnika. Jeśli w akcie notarialnym pojawiło się postanowienie o dziedziczeniu tej służebności przez dzieci, takie postanowienie może być uznane za niezgodne z prawem. Jednak weryfikacja tego wymaga analizy dokładnej treści aktu notarialnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
Alimenty na dzieci.
Biorę z FA alimenty na dzieci, mój były partner z pisma od komornika wynika, że podjął pracę na umowę o pracę w Polsce z czego ja jestem pewna iż umowa jest na lewo iż on pracuje w Niemczech na czarno. Umowa jest podpisana z koleżanką jego obecnej żony. Co zrobić w tej sytuacji?...
Odprawa
Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...

Wyszukiwarka