Darowizna.

Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?
anonim cytuj
18-10-2023
Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.
A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?

Po pierwsze, dożywotnia służebność mieszkania uprawnia do korzystania z nieruchomości na rzecz której jest ustanowiona przez całe życie osoby uprawnionej (służebnik). Prawo to nie jest prawem własności, a więc służebnik nie ma prawa dysponować nieruchomością w zakresie przekraczającym korzystanie z niej. W praktyce oznacza to, że służebność dożywotnia nie może być przedmiotem zabezpieczenia kredytu bankowego, jako że jest prawem osobistym, a nie majątkowym.

Skoro nie można sprzedać, prawa do służebności nie da się też zastawić.

Dokładnie, służebność mieszkania, będąc prawem osobistym, nie jest prawem zbywalnym ani zastawnym. Co więcej, służebność mieszkania nie daje prawa do dysponowania nieruchomością w inny sposób niż korzystanie z niej.

A gdy notariusz zapisał w akcie służebność dożywotnią i następnie przejście jej na dzieci? Jest poprawnie, czy tak czy inaczej służebność wygaśnie?

Służebność mieszkania z natury jest prawem osobistym, więc nie przechodzi na spadkobierców, chyba że w treści aktu notarialnego zostało wyraźnie zapisane, że ma ona charakter dziedziczny. Jednak zgodnie z art. 305^1 Kodeksu cywilnego, służebność mieszkania wygasa śmiercią służebnika. Jeśli w akcie notarialnym pojawiło się postanowienie o dziedziczeniu tej służebności przez dzieci, takie postanowienie może być uznane za niezgodne z prawem. Jednak weryfikacja tego wymaga analizy dokładnej treści aktu notarialnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Tacierzyńskie.
W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?...
Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...
Czy testament w formie ustnej też się liczy?
Wuja chorowal na serce, mial slabszy dzien bal sie ze moze umrzec wiec zawolal do siebie trzech znajomych i powiedzial im swoja wole po śmierci. Jego stan zdrowia sie poprawil jednak nie na dlugo bo w zeszlym tygodniu wuja zmarl nie spisujac swojego innego testamentu. Co w takiej sytuacji? Czy liczy sie taka. Sytuacja jako testament ustny czy nie?...
Wspólne konto
Witam czy mogę założyć sobie wspólne konto z partnerem, który jest obciążony obowiązkiem alimentacyjnym? Czy moje wynagrodzenie będzie wtedy brane pod uwagę? Nie jesteśmy małżeństwem....

Wyszukiwarka