Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia

Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co dalej wtedy z tym wyrokiem?
anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

anonim cytuj
11-10-2021
No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

niekoniecznie. Jeśli agresor będzie miał przed sobą widmo więzienia, to znajdzie sposób aby Ci zadośćuczynić. Jeśli nie to pójdzie siedzieć, zależy też na czym Ci zależy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Udostępnienie mieszkania na okresie wypowiedzenia.
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Kredyt konsolidacyjny.
Cześć. Brałem u siebie w banku kredyt i dopiero teraz zobaczyłem że to był kredyt konsolidacyjny. Czytam że ten kredyt jest przeznaczony tylko na spłatę zadłużeń i kredytów itp. Pieniądze z pożyczki już wpłynęły mi na konto, czy te pieniądze mogę wykorzystać na dowolny cel czy tylko na to co oni ustalą np. na ich kredyt bo mam jeszcze jeden u nich? Jak to jest?...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...

Wyszukiwarka