Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia

Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co dalej wtedy z tym wyrokiem?
anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

anonim cytuj
11-10-2021
No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

niekoniecznie. Jeśli agresor będzie miał przed sobą widmo więzienia, to znajdzie sposób aby Ci zadośćuczynić. Jeśli nie to pójdzie siedzieć, zależy też na czym Ci zależy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Czy pobyt na SOR wlicza się w hospitalizację?
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca). I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12 Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?...
Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...

Wyszukiwarka