Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia

Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co dalej wtedy z tym wyrokiem?
anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

anonim cytuj
11-10-2021
No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

niekoniecznie. Jeśli agresor będzie miał przed sobą widmo więzienia, to znajdzie sposób aby Ci zadośćuczynić. Jeśli nie to pójdzie siedzieć, zależy też na czym Ci zależy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Rejestracja auta - brak podpisu współwłaściciela.
Dzień dobry, próbowałem dzisiaj zarejestrować kupiony samochód, w umowie kupna sprzedaży mam podpis tylko właściciela. W dowodzie jako współwłaściciel wpisany jest także współmałżonek tego właściciela, który oczywiście wyraża zgodę na sprzedaż, ale który nie podpisał się pod umową. Byłem przekonany, że to wystarczy, ale urząd odmówił rejestracji auta. Doczytałem i uważam, że mam rację - zgodnie z artykułem 36 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jed...
Wymiana drzwi w mieszaniu komunalnym
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...
Rozbieżność w metrażu nowego domu.
Cześć, w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł: - świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych - poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych - zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków.
Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda by alimenty ściągać od dziadków? Niestety ojciec dziecka nie płaci komornik nie ma z czego ściągać mimo że ojciec dziecka pracuje....

Wyszukiwarka