Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia

Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co dalej wtedy z tym wyrokiem?
anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

anonim cytuj
11-10-2021
No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

niekoniecznie. Jeśli agresor będzie miał przed sobą widmo więzienia, to znajdzie sposób aby Ci zadośćuczynić. Jeśli nie to pójdzie siedzieć, zależy też na czym Ci zależy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...
Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy?
Dzień dobry. Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy? Czy mógł to zrobić, kiedy np. nie byłam jeszcze pełnoletnia? Czy jest gdzieś jakiś rejestr, gdzie mogłabym sprawdzić, czy jestem właścicielką jakiejkolwiek nieruchomości?...

Wyszukiwarka