Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia

Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co dalej wtedy z tym wyrokiem?
anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

anonim cytuj
11-10-2021
Jeśli nie zadośćuczynił Pani i zostały podjęte wszystkie środki aby to zrobił ( komornik) bezskutecznie. To kara w zawieszeniu powinna zostać odwieszona i powinno nastąpić odbywanie kary więziennej. Dlatego też sąd pyta czy wywiązał się z warunku kary w zawieszeniu.

No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

anonim cytuj
11-10-2021
No ale jeśli sąd zamieni to na karę więzienia to i tak nic nie odzyskamy jeśli chodzi o finanse prawda?

niekoniecznie. Jeśli agresor będzie miał przed sobą widmo więzienia, to znajdzie sposób aby Ci zadośćuczynić. Jeśli nie to pójdzie siedzieć, zależy też na czym Ci zależy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?
Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?...
Upadłość konsumencka a egzekucja komornicza.
Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię....

Wyszukiwarka