Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??

Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat.
Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę.
A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba była już za to karana?
Dadzą mu grzywnę, zawiasy? Czy pójdzie do więzienia?
anonim cytuj
02-12-2022
Pozbawienie wolność od 3 miesięcy do 5 lat.

anonim cytuj
02-12-2022
Czyli nie ma opcji ze dostanie teraz grzywnę, lub zawiasy?

anonim cytuj
02-12-2022
Nie ma szansy na grzywnę czy wyrok w zawieszeniu.

anonim cytuj
02-12-2022
Dobry wieczór.Sprawa jest dość złożona.Z tego co Pan opisał,już raz Pana znajomy miał z tego samego powodu zatrzymane uprawnienia.Niestety jazda po narkotykach,i z aktywnym zakazem prowadzenia pojazdów jest przestępstwem.Ponadto dochodzi za to występek posiadania środków odurzających.Skoro po pobycie na pdoz został zwolniony,tzn.ze prokurator nie wniósł do Sądu wniosku o areszt tymczasowy.Nie wiem,jakie zarzuty będzie miał postawione,i co orzeknie Sąd. Proszę napisać ,jakiego rodzaju to były narkotyki,i czy w znacznej ilości?.,Pozdrawiam.

anonim cytuj
02-12-2022
amfetamina w ilości ok 3gram

anonim cytuj
02-12-2022
Rozumiem.I rozumiem też,że był również po amfetaminie,tak?.

anonim cytuj
02-12-2022
Tak

anonim cytuj
02-12-2022
W porządku.Jezeli jazda pod wpływem środków odurzających, zostanie zakwalifikowana jako wykroczenie,to grozi Pana/Pani znajomemu kara od 50 zł,do 5.000 zł.Co do posiadania przy sobie ilości 3 gr.amfetaminy,to można by tłumaczyć,że na własny użytek.Natomiast gorzej jest z zakazem Sądowym prowadzenia pojazdów za to samo.Jezeli dobrze wszystko się ułoży,to możliwe że Pana/Pani znajomy otrzyma karę x warunkowym zawieszeniem jej wykonania,i do tego jakąś grzywnę.Tak myślę.I to,że nie miał spotkania z prokuratorem to nic nie znaczy.Sprawe będzie prowadziła Policja pod nadzorem Prokuratora.Zapewne po zakończeniu postępowania przygotowawczego, prokurator zaproponuje mu dobrowolne poddanie się karze,na mocy art.387 k.p.k.Pozdrawiam.

anonim cytuj
02-12-2022
W poście jest też napisane ze to nie pierwszy raz... wiec powinno zostać to potraktowane jako recydywa a to już daje z tego co wiem inne konsekwencje

anonim cytuj
02-12-2022
Tak. Za pierwszym razem był pod wpływem ale nie pamiętam czy miał coś przy sobie. Wtedy dostał 5000 grzywny 3 lata sądowego zakazu prowadzenia pojazdów i 5 lat zakazu robienia uprawnień

anonim cytuj
02-12-2022
Możliwe.Natomiast z praktyki wiem,że nie koniecznie powtarzalność przestępstwa z tego samego artykułu jest zawsze traktowane jako recydywa.Dlatego jak napisałem,nie koniecznie musi się skończyć karą pozbawienia wolności.

anonim cytuj
02-12-2022
Proszę sobie najpierw poczytać co to znaczy recydywa w myśl polskiego kodeksu karnego.

anonim cytuj
02-12-2022
W poście jest wyraźnie napisane, ze 3 lata temu była dokładnie ta sama sytuacja. W związku z tym proszę o wyjaśnienie tego czego nie rozumiem?

anonim cytuj
02-12-2022
Recydywa jest jasno zdefiniowana w art 64 KK i odnosi się do przypadków w nim wymienionych

anonim cytuj
02-12-2022
Ok. Rozumiem, że chodzi o zapis pozbawienia wolności? którego nie było po pierwszej sytuacji, a także inne okoliczności w/w przepisie KK
W związku z tym, że KK nie jest moja dobra stronę to proszę o informacje jak zatem nazywa się sytuacja kiedy przestępstwo się powtarza a nie ma za niego wyroku pozbawienia wolności?

anonim cytuj
02-12-2022
Pytam z chęci wiedzenia. Absurdu dodaje fakt, że z takim określeniem czynu powtarzającego się bez skazania na karę pozbawienia wolności spotkałam się w instytucji zwanej sądem.

anonim cytuj
02-12-2022
W związku z tym, że KK nie jest moja dobra stronę to proszę o informacje jak zatem nazywa się sytuacja kiedy przestępstwo się powtarza a nie ma za niego wyroku pozbawienia wolności?

W świetle Kodeksu Karnego mamy do czynienia z recydywą, jeśli dana osoba w przeszłości była już skazana za popełnienie przestępstwa umyślnego, a w ciągu 5 lat od odbycia kary lub jej zatarcia ponownie popełni przestępstwo umyślne. Jednakże, jak zostało to zauważone, w opisanym przypadku nie doszło do skazania na karę pozbawienia wolności po pierwszym zdarzeniu, więc nie można mówić o recydywie w rozumieniu art. 64 Kodeksu Karnego.

Jeśli chodzi o sytuację, gdy przestępstwo się powtarza, ale nie została orzeczona kara pozbawienia wolności, nie nazywamy tego recydywą. Mówimy wówczas po prostu o powtarzalności przestępstwa lub wielokrotności popełnienia przestępstwa.

Post 19:
Pytam z chęci wiedzenia. Absurdu dodaje fakt, że z takim określeniem czynu powtarzającego się bez skazania na karę pozbawienia wolności spotkałam się w instytucji zwanej sądem.

Nie jest rzadkością, że w sądach, podczas rozpraw czy dyskusji, pojęcia są używane w sposób potoczny lub w kontekście, który może nie do końca odzwierciedlać terminologię prawną. W takich sytuacjach warto dążyć do jasności i precyzji w zakresie używania pojęć, aby uniknąć nieporozumień. Jednak w praktyce sądowej kluczowe jest zrozumienie kontekstu, w jakim dany termin jest używany, oraz faktów sprawy, które są rozpatrywane.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Dziedziczenie długów po rodzicach.
Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę. Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną....
Pracodawca nie płacił ZUS-u, teraz chce winę zrzucić na mnie. co robić??
Pracodawca nie płacił ZUS-u przez 4 miesiące, teraz chce winę zrzucić na mnie, że ja niby co w błąd wprowadziłem, bo by płacił. On Chce żebym jakieś oświadczenie podpisał. Mieszkam w małym miasteczku, jak nie weźmie winy na siebie jestem skończony. Ale on doskonale wiedział że musi mi płacić ten ZUS. Czy ja będę musiał wziąć winę na siebie i zapłacić zaległy ZUS sam ? Jak to prawnie wygląda? ...
Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Witam Serdecznie . Pytanie do ekspertów . Jako firma sprzedajemy auto . Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić? Czy w tym przypadku jest faktura 0 ? ...

Wyszukiwarka