Jak odrzucić spadek?

Mama koleżanki ma długi, które "zawdzięcza" zmarłemu mężowi. Niestety ta kwota jest spora i boi się że do końca życia jej nie spłaci. Mieszka u córki, bo sama nie ma żadnego majątku poza emeryturą. Pytanie w jaki sposób córka może uchronić się na przyszłość spadkowo. Czy lepiej na przyszłość odrzucić spadek w całości czy przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, aby postępowanie szybciej się zakończyło bez ścigania dalekich krewnych ? Jeśli przyjmie z dobrodziejstwem inwentarza to jakie koszty ją czekają ?
anonim cytuj
08-11-2023
Skoro nie ma żadnego majątku to przyjmowanie Spadku z dobrodziejstwem inwentarza nie ma logicznego sensu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Zabezpieczenie alimentacyjne na byłego małżonka.
Pisze w imieniu koleżanki, która poszukuje wniosku o zabezpieczenie alimentacyjne dla siebie. Złożyła wniosek o rozwód pięć miesięcy temu i niestety mąż przeciąga sprawę nie odbierając korespondencji, a ona teraz po takim czasie dopiero chce złożyć o zabezpieczenie na siebie, tylko czy można to zrobić z datą wstecz?...

Wyszukiwarka