Dzień dobry,
mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć?
Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?
Przy współwłasności nie ma fizycznie wyodrębnionych części, jest tylko udział procentowy.
Nie masz zatem "swojej części", którą mógłbyś wynająć bez zgody żony.
Wynajem wykracza poza zwykły zarząd, a tym samym wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.
czyli na umowie najmu musimy się we dwójkę podpisać?
Ewentualnie mieć od żony pełnomocnictwo do zawarcia umowy również w jej imieniu.
anonim cytuj
08-09-2023
Dokładnie tak, w świetle Kodeksu cywilnego:
Współwłasność w częściach ułamkowych (której dotyczy twoje zapytanie) oznacza, że posiadacie nieruchomość wspólnie, a nie że każde z was ma swoją wyodrębnioną część tej nieruchomości.
Art. 197 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli nie postanowiono inaczej, każdy ze współwłaścicieli może zarządzać rzeczą wspólną samodzielnie, ale tylko w zakresie zwykłego zarządu. Wynajmowanie mieszkania wykracza poza zwykły zarząd, więc zgoda współwłaściciela (w tym przypadku twojej żony) jest wymagana.
Tak więc, aby wynająć całe mieszkanie, musisz uzyskać zgodę wszystkich współwłaścicieli. Oznacza to, że na umowie najmu powinniście się oboje podpisać. Alternatywnie, jeśli żona nie będzie obecna przy podpisywaniu umowy, może udzielić ci pełnomocnictwa do zawarcia umowy w jej imieniu. Pełnomocnictwo powinno być sprecyzowane do konkretnej czynności (wynajmu mieszkania) i najlepiej, gdyby było udzielone w formie pisemnej.
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Ile mam czasu na dochodzenie zadośćuczynienia za niesłuszne pomówienie przez ochronę ? Od razu nie występowałem bo się obawiałem zemsty pracodawcy jednak teraz zmieniłem pracę i wróciłbym do tego tematu tylko nie wiem czy 4 lata to nie jest za dużo?...
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
...
Witam,
Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia.
Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: