Wynajem mieszkania jako współwłaściciel.

Dzień dobry,
mamy razem z żoną małe własnościowe mieszkanie, które aktualnie jest niezamieszkałe, czy będąc współwłaścicielem, mogę swoją część komuś wynająć?
Czy muszę mieć zgodę, oświadczenie żony?
anonim cytuj
08-09-2023
Przy współwłasności nie ma fizycznie wyodrębnionych części, jest tylko udział procentowy.
Nie masz zatem "swojej części", którą mógłbyś wynająć bez zgody żony.
Wynajem wykracza poza zwykły zarząd, a tym samym wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.
czyli na umowie najmu musimy się we dwójkę podpisać?

Ewentualnie mieć od żony pełnomocnictwo do zawarcia umowy również w jej imieniu.

anonim cytuj
08-09-2023
Dokładnie tak, w świetle Kodeksu cywilnego:

Współwłasność w częściach ułamkowych (której dotyczy twoje zapytanie) oznacza, że posiadacie nieruchomość wspólnie, a nie że każde z was ma swoją wyodrębnioną część tej nieruchomości.

Art. 197 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że jeżeli nie postanowiono inaczej, każdy ze współwłaścicieli może zarządzać rzeczą wspólną samodzielnie, ale tylko w zakresie zwykłego zarządu. Wynajmowanie mieszkania wykracza poza zwykły zarząd, więc zgoda współwłaściciela (w tym przypadku twojej żony) jest wymagana.

Tak więc, aby wynająć całe mieszkanie, musisz uzyskać zgodę wszystkich współwłaścicieli. Oznacza to, że na umowie najmu powinniście się oboje podpisać. Alternatywnie, jeśli żona nie będzie obecna przy podpisywaniu umowy, może udzielić ci pełnomocnictwa do zawarcia umowy w jej imieniu. Pełnomocnictwo powinno być sprecyzowane do konkretnej czynności (wynajmu mieszkania) i najlepiej, gdyby było udzielone w formie pisemnej.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy?
Witam. W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy (chodzi o ubezpieczenie na życie)? Mąż zachorował pod koniec lipca, od sierpnia dokumenty złożone u Ubezpieczyciela (potwierdzenie na e-mail). Firma cały czas twierdzi ze brakuję im czegoś. Gdzie i jakie dokumenty mam złożyć żeby to przyspieszyć?...
Kto dziedziczy najpierw?
Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?...
Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...

Wyszukiwarka