Brak księgi przychodów.

W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo dużo, bo sprzedaję drobne rzeczy.
Poza tym chciałbym w przyszłym roku odbierać płatności w jednym miejscu. Chce skorzystać z portalu ***. Jest on dedykowany do darowizn dla youtuberów. Czy mogę korzystać z niego do odbierania płatności, a nie darowizn?
anonim cytuj
14-11-2023
Pierwsza sprawa czy płatności przyjmowałeś przelewem, kartą czy gotówką, w każdym miesiącu suma wpływów nie mogła przekroczyć połowy minimalnego wynagrodzenia. W przypadku działalności nierejestrowanej nie masz obowiązku prowadzenia ewidencji przychodów i kosztów, ale bardzo się to przydaje przy obliczaniu podatku, tak że za brak takiej ewidencji nie możesz zostać ukarany. Inaczej wygląda jeśli w którymś z miesięcy przekroczyłeś próg "Połowy kwoty minimalnej" to miałeś 7 dni na zarejestrowanie działalności i do tego mogą się doczepić. Jeśli płatności przyjmowałeś kartą lub przelewem to jest to łatwe do sprawdzenia dla US czy przekroczyłeś przychód. A jeśli gotówką to nie mają jak tego sprawdzić. Do wyliczenia podatku musisz zliczyć wszystkie przychody i jeśli miałeś jakieś koszty udokumentowane to dobrze bo zmniejszysz kwotę do opodatkowania.

anonim cytuj
14-11-2023
Płatności przyjmowałem przelewem, ale nie przekroczyło to połowy płacy minimalnej. Było tego sporo na niewielkie kwoty, więc trochę się mogło zmieszać z jakimiś innym rzeczami. I ciężko mi może być odróżnić który przelew to z tej działalności, a który to coś innego. Jak to wygląda, jeżeli złożona przeze mnie kwota nie będzie dokładna, tylko podana tak mniej więcej?

anonim cytuj
14-11-2023
Postaraj zliczyć otrzymane kwoty w miarę jak najdokładniej i od tego odprowadź podatek.
Będziesz musiał prześledzić historie transakcji i dopasować które przelewy były do wykonanej usługi.
A od tego roku prowadź sobie jakąś dokumentacje czy to jakiś darmowy program do faktur czy nawet w Excelu (nie jest potrzebna dla US ale dla ciebie będzie duża pomoc). Jak w poprzednim roku stałeś z kosztami (w ten sposób możesz zmniejszyć podatek).

anonim cytuj
14-11-2023
Kosztów raczej nie mam jak odliczyć, bo to co mam to jest faktura nie na mnie, tylko na członka rodziny. Ale nie było dużo kosztów, więc to pare złoty tylko. Jeszcze ciekawi mnie, jak z tym portalem, bo to jest niby do darowizn, ale wydaje mi się, że nie powinno przeszkadzać, jak będę korzystał do płatności.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Nieruchomość bez prawa własności.
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...
Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...

Wyszukiwarka