Inne 25-03-2024 1 odpowiedź

Ankieta bezpieczeństwa osobowego

Pytanie użytkownika
Witam.
Mąż musi w pracy złożyć ankietę bezpieczeństwa osobowego do informacji tajnych i ścisłe tajnych.

Postępowanie sprawdzające trochę trwa, a ja miałam ostatnio nieprzyjemna sytuacje. Mianowicie czeka mnie pewnie sprawa karna ponieważ ukradłam dosyć sporo w sklepie. Jeszcze nie dostałam żadnego wezwania na policję, ale wiem ze tak się stanie. Moja sytuacja wyglada nie ciekawie nie wiem co mnie czeka. Nigdy nie byłam karana ale obawiam się ze mogę zostać surowo ukarana….

I pytanie moje czy mąż przez to nie zostanie zakwalifikowany i nie dostanie tego poświadczenia ?
Czy przez ta cała ankietę jest szansa ze wypłynie to do dowódcy męża ?

Odczuwam ogromny stres… nie potrafię sobie z nim poradzić . Nie wiem na czym stoję. Już myśle nawet aby się rozwieźć zeby mąż nie miał przeze mnie problemów: ma prace bardzo poważna…
1 odpowiedź
Odpowiedź
19 dni temu
Sama sprawa karna małżonka nie oznacza automatycznie, że mąż nie dostanie poświadczenia.
Przy dostępie do informacji „tajnych” i „ściśle tajnych” prowadzi się postępowanie sprawdzające na podstawie ustawy o ochronie informacji niejawnych. Celem jest ustalenie, czy osoba sprawdzana daje rękojmię zachowania tajemnicy — art. 24 ust. 1 ustawy o ochronie informacji niejawnych. Rękojmia dotyczy przede wszystkim męża, nie Pani jako osoby trzeciej.
czy mąż przez to nie zostanie zakwalifikowany i nie dostanie tego poświadczenia ?

Może to być brane pod uwagę, ale nie na zasadzie prostego automatu. Organ sprawdza m.in., czy istnieją okoliczności powodujące podatność osoby sprawdzanej na presję, szantaż, ukrywanie istotnych informacji albo inne wątpliwości z art. 24 ust. 2 i 3 ustawy o ochronie informacji niejawnych. Problemem dla męża byłoby raczej zatajenie sprawy, kłamstwo w ankiecie albo sytuacja, w której sprawa Pani mogłaby realnie wpływać na jego bezpieczeństwo, zależność, podatność na naciski itd.
Jeżeli Pani nie była karana, nie ma jeszcze wezwania i nie ma wyroku, to nie można pisać, że jest Pani osobą skazaną. Jest co najwyżej zdarzenie, które może skutkować postępowaniem. To istotna różnica.
Najważniejsze: mąż powinien wypełnić ankietę zgodnie z prawdą i zgodnie z zakresem pytań. Nie powinien dopisywać rzeczy, o które ankieta nie pyta, ale też nie powinien zatajać faktów, jeżeli pytanie obejmuje taką sytuację. Przy postępowaniach bezpieczeństwa większym ryzykiem niż sama sprawa rodzinna bywa właśnie niezgodność ankiety ze stanem faktycznym.
Czy przez ta cała ankietę jest szansa ze wypłynie to do dowódcy męża ?

Informacje z ankiety i postępowania sprawdzającego nie są zwykłą informacją kadrową do swobodnego przekazywania. Ankieta po wypełnieniu podlega ochronie jako tajemnica prawnie chroniona, a postępowanie sprawdzające prowadzi się według ustawy o ochronie informacji niejawnych. Dowódca/pracodawca może otrzymać informację istotną służbowo, np. że poświadczenie zostało wydane albo odmówione, ale to nie znaczy, że powinien dostawać szczegóły dotyczące prywatnej sprawy karnej żony.
Odmowa wydania poświadczenia następuje wtedy, gdy nie zostaną usunięte wątpliwości co do rękojmi zachowania tajemnicy — art. 28 ustawy o ochronie informacji niejawnych. Czy takie wątpliwości powstaną, zależy od konkretów: czego dotyczy sprawa, na jakim jest etapie, czy mąż o tym wie, czy ankieta obejmuje takie informacje, czy coś zostało ukryte.
Rozwód z tego powodu prawnie niczego automatycznie nie „czyści”. Jeżeli zdarzenie już miało miejsce, to sam rozwód nie zmieni faktu, że była to osoba bliska/małżonek w czasie postępowania sprawdzającego. To nie jest rozsądny sposób na rozwiązanie problemu prawnego.
Krótko: sprawa może zostać zauważona w postępowaniu, ale nie musi przekreślać męża. Kluczowe jest rzetelne wypełnienie ankiety i brak zatajenia informacji, jeśli ankieta o nie pyta.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.