Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?

Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
03-08-2022
O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

anonim cytuj
03-08-2022
No ale przecież wiedziałeś o tych kosztach od początku egzekucji i wiedziałeś, że one też są jej przedmiotem. Jakiej zatem informacji oczekujesz od komornika?

anonim cytuj
03-08-2022
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.

Zgodnie z polskim prawem, koszty egzekucyjne są elementem długu objętego postępowaniem egzekucyjnym. Komornik ma prawo do egzekwowania tych kosztów w taki sam sposób jak głównego długu. Wskazanie kosztów egzekucyjnych ma miejsce w pierwszym piśmie egzekucyjnym, co zostało również zaznaczone przez jednego z uczestników dyskusji:

O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

To oznacza, że jeśli dług główny został spłacony, ale koszty egzekucyjne nie, komornik może kontynuować egzekucję w celu odzyskania tych kosztów. Warto dodać, że komornik nie jest zobligowany do ponownego informowania dłużnika o tych kosztach przed ich egzekwowaniem, jeśli zostały one już wcześniej wskazane.

Zatem, w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, komornik może zająć kwotę kosztów egzekucyjnych z Twojej wypłaty nawet jeśli nie wysłał do Ciebie dodatkowego pisma w tej sprawie po spłaceniu głównego długu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

zaświadczenie zwalniające z zakrywania ust i nosa (egzamin)
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pewną kwestią. Na wstępie zaznaczę, że POSIADAM ZAŚWIADCZENIE lekarskie zwalniajace mnie z jakiegokolwiek zasłaniania twarzy. Otóż mając dzisiaj egzamin w ZORDZIE(oczywiście pokazałam zaświadczenie), Pan egzaminator nie chciał mnie dopuścić do egzaminu bez maski. - ma takie prawo? Mimo posiadania zaświadczenia? Inni egzaminatorzy twierdzili, że nie, ale on twardo stał przy swoim. Jeśli miał takie prawo - ...
Problem z agencją nieruchomości.
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...
Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...

Wyszukiwarka