Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?

Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
03-08-2022
O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

anonim cytuj
03-08-2022
No ale przecież wiedziałeś o tych kosztach od początku egzekucji i wiedziałeś, że one też są jej przedmiotem. Jakiej zatem informacji oczekujesz od komornika?

anonim cytuj
03-08-2022
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.

Zgodnie z polskim prawem, koszty egzekucyjne są elementem długu objętego postępowaniem egzekucyjnym. Komornik ma prawo do egzekwowania tych kosztów w taki sam sposób jak głównego długu. Wskazanie kosztów egzekucyjnych ma miejsce w pierwszym piśmie egzekucyjnym, co zostało również zaznaczone przez jednego z uczestników dyskusji:

O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

To oznacza, że jeśli dług główny został spłacony, ale koszty egzekucyjne nie, komornik może kontynuować egzekucję w celu odzyskania tych kosztów. Warto dodać, że komornik nie jest zobligowany do ponownego informowania dłużnika o tych kosztach przed ich egzekwowaniem, jeśli zostały one już wcześniej wskazane.

Zatem, w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, komornik może zająć kwotę kosztów egzekucyjnych z Twojej wypłaty nawet jeśli nie wysłał do Ciebie dodatkowego pisma w tej sprawie po spłaceniu głównego długu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie. Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego. Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając ...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...

Wyszukiwarka