Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?

Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
03-08-2022
O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

anonim cytuj
03-08-2022
No ale przecież wiedziałeś o tych kosztach od początku egzekucji i wiedziałeś, że one też są jej przedmiotem. Jakiej zatem informacji oczekujesz od komornika?

anonim cytuj
03-08-2022
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.

Zgodnie z polskim prawem, koszty egzekucyjne są elementem długu objętego postępowaniem egzekucyjnym. Komornik ma prawo do egzekwowania tych kosztów w taki sam sposób jak głównego długu. Wskazanie kosztów egzekucyjnych ma miejsce w pierwszym piśmie egzekucyjnym, co zostało również zaznaczone przez jednego z uczestników dyskusji:

O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

To oznacza, że jeśli dług główny został spłacony, ale koszty egzekucyjne nie, komornik może kontynuować egzekucję w celu odzyskania tych kosztów. Warto dodać, że komornik nie jest zobligowany do ponownego informowania dłużnika o tych kosztach przed ich egzekwowaniem, jeśli zostały one już wcześniej wskazane.

Zatem, w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, komornik może zająć kwotę kosztów egzekucyjnych z Twojej wypłaty nawet jeśli nie wysłał do Ciebie dodatkowego pisma w tej sprawie po spłaceniu głównego długu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłam zepsute auto.
Kilka dni temu kupiłam samochód. Przy zakupie wypytałam razem z osobami mi towarzyszącymi czy w samochodzie jest coś poważniejszego do roboty. Sprzedawca stanowczo zaprzeczył i powiedział, że do wymiany są podstawowe rzeczy jak oleje itp. Dziś mechanik zadzwonił do mnie, że wyszło tam więcej rzeczy niż te "podstawowe" i za robotę tego wyszło 3000 zł. Do tego okazało się, że cała skrzynia jest do wymiany bo jest "w strzępach"...
Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...

Wyszukiwarka