Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?

Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
03-08-2022
O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

anonim cytuj
03-08-2022
No ale przecież wiedziałeś o tych kosztach od początku egzekucji i wiedziałeś, że one też są jej przedmiotem. Jakiej zatem informacji oczekujesz od komornika?

anonim cytuj
03-08-2022
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.

Zgodnie z polskim prawem, koszty egzekucyjne są elementem długu objętego postępowaniem egzekucyjnym. Komornik ma prawo do egzekwowania tych kosztów w taki sam sposób jak głównego długu. Wskazanie kosztów egzekucyjnych ma miejsce w pierwszym piśmie egzekucyjnym, co zostało również zaznaczone przez jednego z uczestników dyskusji:

O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

To oznacza, że jeśli dług główny został spłacony, ale koszty egzekucyjne nie, komornik może kontynuować egzekucję w celu odzyskania tych kosztów. Warto dodać, że komornik nie jest zobligowany do ponownego informowania dłużnika o tych kosztach przed ich egzekwowaniem, jeśli zostały one już wcześniej wskazane.

Zatem, w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, komornik może zająć kwotę kosztów egzekucyjnych z Twojej wypłaty nawet jeśli nie wysłał do Ciebie dodatkowego pisma w tej sprawie po spłaceniu głównego długu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie". Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...
64kw
art.64 kw jest uchylony, stan z dzisiaj lexlege. co za amator tym zatrzadza? do roboty geku... Kodeks wykroczeń Stan prawny aktualny na dzień: 12.02.2024 Dz.U.2023.0.2119 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń link: https://lexlege.pl/szukaj/wszystko/%2520Art.%252064.%2520kodeks%2520wykroczen/#kodeks-wykroczen/...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....

Wyszukiwarka