Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?

Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
03-08-2022
O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

anonim cytuj
03-08-2022
No ale przecież wiedziałeś o tych kosztach od początku egzekucji i wiedziałeś, że one też są jej przedmiotem. Jakiej zatem informacji oczekujesz od komornika?

anonim cytuj
03-08-2022
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.

Zgodnie z polskim prawem, koszty egzekucyjne są elementem długu objętego postępowaniem egzekucyjnym. Komornik ma prawo do egzekwowania tych kosztów w taki sam sposób jak głównego długu. Wskazanie kosztów egzekucyjnych ma miejsce w pierwszym piśmie egzekucyjnym, co zostało również zaznaczone przez jednego z uczestników dyskusji:

O kosztach komorniczych jesteś poinformowany już w pierwszym piśmie egzekucyjnym.

To oznacza, że jeśli dług główny został spłacony, ale koszty egzekucyjne nie, komornik może kontynuować egzekucję w celu odzyskania tych kosztów. Warto dodać, że komornik nie jest zobligowany do ponownego informowania dłużnika o tych kosztach przed ich egzekwowaniem, jeśli zostały one już wcześniej wskazane.

Zatem, w odpowiedzi na Twoje pytanie - tak, komornik może zająć kwotę kosztów egzekucyjnych z Twojej wypłaty nawet jeśli nie wysłał do Ciebie dodatkowego pisma w tej sprawie po spłaceniu głównego długu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...
przejście do drugiej firmy
Witam, jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...

Wyszukiwarka