Spadek

Witam mam pytanie. Dom jest na babcie, babcia ma jednego syna mojego tatę, a mój tato ma nowa żonę- z obecna zona ma jedno dziecko, obecna zona taty ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa i tato również. Jak to zrobić aby jej dzieci z poprzedniego małżenstwa nie miały prawa do domu?
anonim cytuj
01-10-2023
Czy babcia w jakikolwiek sposób przeniosła własność na syna?
nie

Zatem dom jest babci do póki żyje. Może przenieść własność na syna poprzez np umowę dożywocia. Po śmierci babci dziedziczył będzie tata. Majątek nabyty w drodze spadku jest majątkiem odrębnym małżonków. Jeżeli tata w żaden sposób nie przeniesie własności na obecną żonę, to tylko on będzie w jego posiadaniu. Po jego śmierci, jeżeli testamentem nie rozdysponuje inaczej, z mocy ustawy będzie dziedziczyła połowa żona, a druga połowa będzie dzielona między ciebie a wspólne dziecko ojca i obecnej żony. Chyba że dwoje pasierbów ojca zostało przez niego przysposobionych. Jeżeli nie, to do tego momentu nie mają oni żadnych praw do domu. Dopiero po śmierci ich matki, będą dziedziczyć części domu, które ona otrzyma w spadku po mężu.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

OC po szkodzie całkowitej.
Mam pytanie dotyczące OC. Pojazd w ramach szkody całkowitej z OC sprawcy idzie do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel sprzedaje wrak. Co z polisą? Nowy właściciel korzysta z dotychczasowej polisy? Wrak jest sprzedany za kwotę niewiele wyższą od ceny polisy (innymi słowy kupujący wrak dostaje polisę za free). Czy może można wypowiedzieć polisę i odzyskać wydane na nią pieniądze? (proporcjonalnie do pozostałego okresu)....
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
Jak uzyskać uzasadnienie wyroku po latach ?
Jak uzyskać wgląd do akt do wyroku który już zapadł? Chodzi o uzyskanie uzasadnienia wyroku....

Wyszukiwarka