Spadek

Witam mam pytanie. Dom jest na babcie, babcia ma jednego syna mojego tatę, a mój tato ma nowa żonę- z obecna zona ma jedno dziecko, obecna zona taty ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa i tato również. Jak to zrobić aby jej dzieci z poprzedniego małżenstwa nie miały prawa do domu?
anonim cytuj
01-10-2023
Czy babcia w jakikolwiek sposób przeniosła własność na syna?
nie

Zatem dom jest babci do póki żyje. Może przenieść własność na syna poprzez np umowę dożywocia. Po śmierci babci dziedziczył będzie tata. Majątek nabyty w drodze spadku jest majątkiem odrębnym małżonków. Jeżeli tata w żaden sposób nie przeniesie własności na obecną żonę, to tylko on będzie w jego posiadaniu. Po jego śmierci, jeżeli testamentem nie rozdysponuje inaczej, z mocy ustawy będzie dziedziczyła połowa żona, a druga połowa będzie dzielona między ciebie a wspólne dziecko ojca i obecnej żony. Chyba że dwoje pasierbów ojca zostało przez niego przysposobionych. Jeżeli nie, to do tego momentu nie mają oni żadnych praw do domu. Dopiero po śmierci ich matki, będą dziedziczyć części domu, które ona otrzyma w spadku po mężu.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...
Alimenty na rodzica - jak ich uniknąć?
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Tajemnica korespondencji.
Witajcie, jestem obecnie w trakcie rozprawy rozwodowej z orzeczeniem winy obu stron. Jako jedne z dowodów moja żona przedstawiła moje zdjęcia z obecną partnerką (całkowicie cenzuralne ), które pozyskała bez mojej wiedzy z karty w moim telefonie komórkowym oraz pisma z banku i instytucji finansowych dotyczące moich prywatnych wydatków. Pisma (również listy polecone) otworzyła bez mojej wiedzy i zgody, nie przekazała mi nawet informacji, że one zo...

Wyszukiwarka