Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała mi spłaty a teraz powiedziała że nie da mi nic na to, bo umowy są na mnie i cieszy się z tego że mnie udupila. Mam dwójkę dzieci mieszkam z narzeczonym, żyjemy jak co miesiąc.. Ale ja nie oddam za nią wszystkiego.
anonim cytuj
22-09-2020
Jedyne wyjście założyć sprawę o wyłudzenie. Napewno masz jakieś SMSy. To raz, dwa - przelewy szły na nie twoje konto. Umowa słowna, to wciąż umowa. Sentymenty? No chyba raczej nie.
anonim cytuj
22-09-2020
Niestety prawo jest takie, że spłaca osoba, na którą jest umowa. Dopiero po całkowitej spłacie możesz dochodzić na drodze cywilnej zwrotu pieniędzy od mamy. Ewentualnie właśnie zgłosić tu wyłudzenie pieniędzy, bo przelewy szły na jej konto i macie jakąś umowę.
Ogólnie to bardzo współczuję sytuacji
anonim cytuj
22-09-2020
Miałam taka sytuacje ze wzięłam kredyt dla męża siostry . Która miała go spłacać a nie dała żadnej złotówki . Wiem jak wyglada to od sprawy prawnej .
Musisz wszystko spłacić . Dopiero po spłaceniu kredytu możesz zakładać sprawę w sądzie . Nie ma innego wyjścia
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Dzień Dobry.
Bardzo proszę o poradę czy istnieje szansa o wywalczenie całkowitego zwrotu za imprezę turystyczną zakupioną u tour operatora.
Na wczasy pojechaliśmy w osiem osób w tym dzieci w wieku 6 m-cy i 8 lat, od pierwszego dnia zaczął się nasz koszmar. Pokoje jakie otrzymaliśmy wołały o pomstę do nieba, wilgoć kapiąca woda z sufitu smród. Po interwencji zmieniono nam pokoje , ale było jeszcze gorzej w pokojach były wszechobecne pluskwy, wil...
Dzień dobry,
Mam pytanie ws. alimentów na dziecko.
Ojciec biologiczny płaci alimenty na dziecko, zostały mu odebrane prawa rodzicielskie kilka lat temu. Matka dziecka wyszła za mąż za innego mężczyznę, ten adoptował dziecko i jest jego prawnym opiekunem (tata 2, jeśli tak można nazwać)
Para się rozstała, więc tata 2 również płaci alimenty na dziecko. Matka nie zgłosiła tego faktu, więc pobiera alimenty x 2
Pytanie 1.
Czy to zgodne z prawem...
Witam
Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę.
Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: