Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?

Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on prawa do dnia wolnego."
Na zwolnieniu chorobowym nie przysługuje a na zwolnieniu lekarskim tak? Jaka jest różnica między tymi zwolnieniami?
anonim cytuj
25-01-2024
Na jaki dzień pracodawca ustalił dzień wolny ?
Czy pracownik sam wybiera sobie dzień wolny ?

anonim cytuj
25-01-2024
Dzień wolny jest do wyboru także pracownik planuje go wykorzystać między 29 a 31 stycznia.

anonim cytuj
25-01-2024
W takim razie należy mu się ten dzień wolny.

anonim cytuj
25-01-2024
Dobrze, a o co chodzi z tym zapisem o zwolnieniu lekarskim i zwolnieniu chorobowym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie należało by się wolne gdyby był wyznaczony dzień wolny np. 22.01 a pracownik w tym czasie był na zwolnieniu - wtedy przepada wolne.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Czy mogę dalej mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....
Odejście a inwentura.
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...

Wyszukiwarka