Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?

Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on prawa do dnia wolnego."
Na zwolnieniu chorobowym nie przysługuje a na zwolnieniu lekarskim tak? Jaka jest różnica między tymi zwolnieniami?
anonim cytuj
25-01-2024
Na jaki dzień pracodawca ustalił dzień wolny ?
Czy pracownik sam wybiera sobie dzień wolny ?

anonim cytuj
25-01-2024
Dzień wolny jest do wyboru także pracownik planuje go wykorzystać między 29 a 31 stycznia.

anonim cytuj
25-01-2024
W takim razie należy mu się ten dzień wolny.

anonim cytuj
25-01-2024
Dobrze, a o co chodzi z tym zapisem o zwolnieniu lekarskim i zwolnieniu chorobowym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie należało by się wolne gdyby był wyznaczony dzień wolny np. 22.01 a pracownik w tym czasie był na zwolnieniu - wtedy przepada wolne.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Wymuszanie spłaty chwilówki
Witam. Czy nagranie rozmowy z pozyczkodawcą, gdzie wymusza spłatę chwilówki jest podstawą do wytoczenia sprawy o bezprawne wymuszenie?...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...

Wyszukiwarka