Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?

Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on prawa do dnia wolnego."
Na zwolnieniu chorobowym nie przysługuje a na zwolnieniu lekarskim tak? Jaka jest różnica między tymi zwolnieniami?
anonim cytuj
25-01-2024
Na jaki dzień pracodawca ustalił dzień wolny ?
Czy pracownik sam wybiera sobie dzień wolny ?

anonim cytuj
25-01-2024
Dzień wolny jest do wyboru także pracownik planuje go wykorzystać między 29 a 31 stycznia.

anonim cytuj
25-01-2024
W takim razie należy mu się ten dzień wolny.

anonim cytuj
25-01-2024
Dobrze, a o co chodzi z tym zapisem o zwolnieniu lekarskim i zwolnieniu chorobowym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie należało by się wolne gdyby był wyznaczony dzień wolny np. 22.01 a pracownik w tym czasie był na zwolnieniu - wtedy przepada wolne.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...
Wypłata wynagrodzenia na cudze konto bankowe.
Mam problem, pracowałem w Anglii w agencji, nie miałem tam swojego konta więc użyłem nieużywanego konta mamy mojej dziewczyny, niestety relacje z teściowa opisałbym jedynie jako hitlerowskie Niemcy a polska tamtych czasów, czyli oszukuje, że pieniędzy nie dostała na konto. Jest prawna możliwość odebrania należności? Posiadam jedynie Payslipy czyli kartki potwierdzające przelanie pieniędzy i zarejestrowany jestem również w agencji, w której robiłe...
Czy mogę dalej mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....

Wyszukiwarka