Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?

Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on prawa do dnia wolnego."
Na zwolnieniu chorobowym nie przysługuje a na zwolnieniu lekarskim tak? Jaka jest różnica między tymi zwolnieniami?
anonim cytuj
25-01-2024
Na jaki dzień pracodawca ustalił dzień wolny ?
Czy pracownik sam wybiera sobie dzień wolny ?

anonim cytuj
25-01-2024
Dzień wolny jest do wyboru także pracownik planuje go wykorzystać między 29 a 31 stycznia.

anonim cytuj
25-01-2024
W takim razie należy mu się ten dzień wolny.

anonim cytuj
25-01-2024
Dobrze, a o co chodzi z tym zapisem o zwolnieniu lekarskim i zwolnieniu chorobowym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie należało by się wolne gdyby był wyznaczony dzień wolny np. 22.01 a pracownik w tym czasie był na zwolnieniu - wtedy przepada wolne.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Zajmowanie mieszkania bez tytułu prawnego.
Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytu...
Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...

Wyszukiwarka