Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?

Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on prawa do dnia wolnego."
Na zwolnieniu chorobowym nie przysługuje a na zwolnieniu lekarskim tak? Jaka jest różnica między tymi zwolnieniami?
anonim cytuj
25-01-2024
Na jaki dzień pracodawca ustalił dzień wolny ?
Czy pracownik sam wybiera sobie dzień wolny ?

anonim cytuj
25-01-2024
Dzień wolny jest do wyboru także pracownik planuje go wykorzystać między 29 a 31 stycznia.

anonim cytuj
25-01-2024
W takim razie należy mu się ten dzień wolny.

anonim cytuj
25-01-2024
Dobrze, a o co chodzi z tym zapisem o zwolnieniu lekarskim i zwolnieniu chorobowym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie należało by się wolne gdyby był wyznaczony dzień wolny np. 22.01 a pracownik w tym czasie był na zwolnieniu - wtedy przepada wolne.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Temat zwolnienia L4
Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
Eksmisja i brak lokalu socjalnego.
Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Proszę mnie nie osądzać bo, wiem że to moja wina że tak się stało ale każdy popełnia błędy. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić. Nie jesteśmy żadna patologi...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...

Wyszukiwarka