Świadczenia rodzinne

przyjechałam właśnie do Polski z Niemiec . W Niemczech nie pobierałam niczego na dziecko gdyż nie posiadałam z synem nawet meldunku . Mój mąż pracuje w Niemczech ma gewerbe , mamy intercyzę i zaznaczam to nie jest Ojciec mojego syna, nie jest wpisany jako ojciec, złożyłam wniosek o 500 plus na dziecko miesiąc temu i dalej nic przyszła mi informacja z której nic nie rozumiem ponieważ wynika z niej że muszą sprawdzić czy mój mąż nie pobiera niczego na dziecko gdzie wedle niemieckiego prawa w tym momencie nie ma nawet takich uprawnień . Przed ślubem nie miałam nigdy takiej sytuacji .. Dziwi mnie to ponieważ mamy intercyzę mały nie jest nawet jego adoptowanym synem plus oczywiście mam zasądzone alimenty od biologicznego Ojca dziecka . Co mogę zrobić w tym wypadku ?

anonim cytuj
29-07-2020
Jeśli maja państwo(Pani, dziecko i mąż) wspólny meldunek chociażby tymczasowy w PL i mąż pracuje na kontrakt to Mimo wszystko Niemieckie świadczenia rodzinne dla Państwa przysługują. Troszkę jest załatwiania i papierologii. Przede wszystkim najpierw trzeba załatwić świadczenia z polski, dopiero w następnej kolejności z Niemiec.

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze przed sądem pracy
Witam. Proszę o poradę. Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni. 7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy. Nie odpisuje na SMS Nie odbiera telefonu Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić: 1. Zwrócić się o pomoc d...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Art 627 kpk a przedawnie i solidarność
Witam serdecznie, Na podstawie art 271, 273 i 286 (podpisanie dokumentów firmowych) otrzymałam karę 1 roku na 5 lat z dozorem. Wszelkie koszty zostały od razu pokryte na podstawie wyroku i wezwania pełnomocnika Gminy. W wyroku zostały zasądzone również koszty na postawie Art. 627 od skazanych 5 osób solidarnie na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Ja swoją 1/5 kosztów jak napisał mi pełnomocnik w wezwaniu pokryłam nie wiem jak w przypadku pozost...

Wyszukiwarka