Przekazanie spadku po zmarłym.

Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części.
W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza?
Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakiem prawa do spadku po rodzicach w odniesieniu do tej części nieruchomości o której piszę.
anonim cytuj
24-01-2024
Myślę, że najtaniej zrobić sadowy dział spadku i przekazać udziały za darmo rodzicom.

anonim cytuj
24-01-2024
Argumenty, które przedstawiasz nie są żadnym powodem abyś miał pozbywać się swojej części spadku.

anonim cytuj
24-01-2024
A czy w przypadku takiego zabiegu nie pozbawię się w przyszłości prawa do ponownego odziedziczenia tej nieruchomości już po moich rodzicach??
Wiem, że to wygląda dziwnie, jednak jest to dość prywatna sytuacja rodzinna, gdzie na szali są wzajemnie relacje i po prostu rodzice, którzy od dziesiątek lat inwestują w ten dom i teren chcą mieć go na własność co im się należy. Mnie jako dziecku należy się po nich spadek w przyszłości, ale nie roszczę sobie prawa do własności już dziś. Rodzice powinni mieć prawo decydować sami o tym co budowali poprzez te wszystkie lata bo nie wiadomo co życie przyniesie, a dziadki nie inwestowali tam nic. Po prostu nie była nigdy uregulowana sprawa własności z nimi i teraz taka sytuacja.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Termin rozprawy sądowej.
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie. Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych.
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...
Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...

Wyszukiwarka