Przekazanie spadku po zmarłym.

Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części.
W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza?
Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakiem prawa do spadku po rodzicach w odniesieniu do tej części nieruchomości o której piszę.
anonim cytuj
24-01-2024
Myślę, że najtaniej zrobić sadowy dział spadku i przekazać udziały za darmo rodzicom.

anonim cytuj
24-01-2024
Argumenty, które przedstawiasz nie są żadnym powodem abyś miał pozbywać się swojej części spadku.

anonim cytuj
24-01-2024
A czy w przypadku takiego zabiegu nie pozbawię się w przyszłości prawa do ponownego odziedziczenia tej nieruchomości już po moich rodzicach??
Wiem, że to wygląda dziwnie, jednak jest to dość prywatna sytuacja rodzinna, gdzie na szali są wzajemnie relacje i po prostu rodzice, którzy od dziesiątek lat inwestują w ten dom i teren chcą mieć go na własność co im się należy. Mnie jako dziecku należy się po nich spadek w przyszłości, ale nie roszczę sobie prawa do własności już dziś. Rodzice powinni mieć prawo decydować sami o tym co budowali poprzez te wszystkie lata bo nie wiadomo co życie przyniesie, a dziadki nie inwestowali tam nic. Po prostu nie była nigdy uregulowana sprawa własności z nimi i teraz taka sytuacja.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozmowę podczas urlopu, czy mam obowiązek iść?
Witajcie. Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie? Czy mam obowiązek wogóle tam iść? Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
Renta
Renta dla dziecka Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...

Wyszukiwarka