Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?

Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje.
Czy firma może mnie zwolnić prędzej?
Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę.
Dzięki za informacje.
anonim cytuj
07-04-2024
Z dnia na dzień mogą rozwiązaniem bez wypowiedzenia- jeśli będą mieli podstawy.

anonim cytuj
07-04-2024
To ja wiem.. bardziej miałem na myśli że wchodzę do biura, kładę wypowiedzenie okres 3 miesiące a szanowny Pan władca mówi, że w sumie to od dziś jesteś wolny i spadaj.. nie, nie mają żadnych powodów aby mnie zwolnić.. za to ja mam masę aby zmienić pracę.

anonim cytuj
07-04-2024
Mogą Cię co najwyżej zwolnić ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia i wtedy rzeczywiście "od dziś możesz być wolny".

anonim cytuj
07-04-2024
Ale gdyby kazał Ci " spadać" to weź zwolnienia ze świadczenia pracy na piśmie.

anonim cytuj
07-04-2024
Ale wtedy pamiętajmy, że mimo, że fizycznie do roboty nie chodzisz, to pracodawca ma obowiązek wypłacania ci pensji przez ten okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...

Wyszukiwarka