Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?

Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje.
Czy firma może mnie zwolnić prędzej?
Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę.
Dzięki za informacje.
anonim cytuj
07-04-2024
Z dnia na dzień mogą rozwiązaniem bez wypowiedzenia- jeśli będą mieli podstawy.

anonim cytuj
07-04-2024
To ja wiem.. bardziej miałem na myśli że wchodzę do biura, kładę wypowiedzenie okres 3 miesiące a szanowny Pan władca mówi, że w sumie to od dziś jesteś wolny i spadaj.. nie, nie mają żadnych powodów aby mnie zwolnić.. za to ja mam masę aby zmienić pracę.

anonim cytuj
07-04-2024
Mogą Cię co najwyżej zwolnić ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia i wtedy rzeczywiście "od dziś możesz być wolny".

anonim cytuj
07-04-2024
Ale gdyby kazał Ci " spadać" to weź zwolnienia ze świadczenia pracy na piśmie.

anonim cytuj
07-04-2024
Ale wtedy pamiętajmy, że mimo, że fizycznie do roboty nie chodzisz, to pracodawca ma obowiązek wypłacania ci pensji przez ten okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Kupiliśmy mieszkanie, od 2 miesięcy pojawiają się pluskwy. Czy ten przypadek łapie się na rękojmie nieruchomości?
Dzień dobry, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem mieszkanie z rynku wtórnego. Od 2 miesięcy w mieszkaniu pojawiają się pluskwy. Udało nam się zaobserwować, że wchodzą oknem, więc przychodzą od któregoś z sąsiadów. Po tej 2 miesięcznej walce z tym robactwem, jesteśmy też pewni, że pluskwy już były w tym mieszkaniu przed naszym wprowadzeniem. Znaleźliśmy sporo śladów w różnych zakamarkach mieszkania. Na pewno nie są to świeże ślady, bo odkąd tutaj mie...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...
obowiązki przed rozwodem
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
czy komornik zajmie swiadcznia socjalne?
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...

Wyszukiwarka