Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?

Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje.
Czy firma może mnie zwolnić prędzej?
Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę.
Dzięki za informacje.
anonim cytuj
07-04-2024
Z dnia na dzień mogą rozwiązaniem bez wypowiedzenia- jeśli będą mieli podstawy.

anonim cytuj
07-04-2024
To ja wiem.. bardziej miałem na myśli że wchodzę do biura, kładę wypowiedzenie okres 3 miesiące a szanowny Pan władca mówi, że w sumie to od dziś jesteś wolny i spadaj.. nie, nie mają żadnych powodów aby mnie zwolnić.. za to ja mam masę aby zmienić pracę.

anonim cytuj
07-04-2024
Mogą Cię co najwyżej zwolnić ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia i wtedy rzeczywiście "od dziś możesz być wolny".

anonim cytuj
07-04-2024
Ale gdyby kazał Ci " spadać" to weź zwolnienia ze świadczenia pracy na piśmie.

anonim cytuj
07-04-2024
Ale wtedy pamiętajmy, że mimo, że fizycznie do roboty nie chodzisz, to pracodawca ma obowiązek wypłacania ci pensji przez ten okres wypowiedzenia.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie alimentów a wspólne mieszkanie.
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
zwolnienie chorobowe
Dzień dobry, Sytuacja: Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej. Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu. Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc. Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne. Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...

Wyszukiwarka