Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę

Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
anonim cytuj
30-11-2022
Możesz wysłać wypowiedzenia - to czy dwutygodniowe zależy od stażu pracy u tego pracodawcy.

anonim cytuj
30-11-2022
Tak pracuję od września.

anonim cytuj
30-11-2022
Zatem zgadza się - okres wypowiedzenia 2 tygodnie.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?

Oczywiście, pracownik ma prawo w każdym momencie złożyć wypowiedzenie umowy o pracę, również będąc na zwolnieniu lekarskim (L4). Niezdolność do pracy nie wpływa na prawo pracownika do złożenia wypowiedzenia.

Co do okresu wypowiedzenia, zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, w przypadku umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia zależy od długości trwania stosunku pracy u danego pracodawcy:

do 6 miesięcy - okres wypowiedzenia wynosi 3 dni,
powyżej 6 miesięcy, ale mniej niż 3 lata - okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie,
3 lata lub dłużej - okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Biorąc pod uwagę informację, że pracujesz u tego pracodawcy od września, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, zgodnie z art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik a wypłata.
Jeśli Komornik zabiera mi z wypłaty 500 zł , resztę zostawia. Konto w pracy podane jest na dziewczynę, to czy jeśli podejmę nowa pracę , w której obowiązuje pierwszy miesiąc umowa zlecenie, czyli mówiąc krótko następna wypłatę stary pracodawca wyśle komornikowi 500 zł , to czy zdąży zorientować się że pracuje w innej firmie? Z tego co wiem na umówię zlecenie może zabrać mi wszystkie pieniądze tak ? Może macie jakieś rady jak podejść do sprawy?...
Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...

Wyszukiwarka