Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę

Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
anonim cytuj
30-11-2022
Możesz wysłać wypowiedzenia - to czy dwutygodniowe zależy od stażu pracy u tego pracodawcy.

anonim cytuj
30-11-2022
Tak pracuję od września.

anonim cytuj
30-11-2022
Zatem zgadza się - okres wypowiedzenia 2 tygodnie.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?

Oczywiście, pracownik ma prawo w każdym momencie złożyć wypowiedzenie umowy o pracę, również będąc na zwolnieniu lekarskim (L4). Niezdolność do pracy nie wpływa na prawo pracownika do złożenia wypowiedzenia.

Co do okresu wypowiedzenia, zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, w przypadku umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia zależy od długości trwania stosunku pracy u danego pracodawcy:

do 6 miesięcy - okres wypowiedzenia wynosi 3 dni,
powyżej 6 miesięcy, ale mniej niż 3 lata - okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie,
3 lata lub dłużej - okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Biorąc pod uwagę informację, że pracujesz u tego pracodawcy od września, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, zgodnie z art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
nie odebrana paczka pobraniowa
Witam. Mam problem z kupującym. Sprzedałem mu rzecz za pobraniem. Sam zaproponował przesyłkę pobraniową. Ustaliliśmy również fakt że opłatę uiszcza kupujący. Został poinformowany przeze mnie że jest już na poczcie. Wszystko ładnie pięknie ale na dzień dzisiejszy paczka nadal leży do odbioru na poczcie. Pisałem kiedy ma zamiar odebrać paczkę ale zero odezwu. W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze od kupującego? Bo z tego co wiem to jak paczka wrac...
Wpis do KW.
Dzień dobry, mam zagwozdkę jak ruszyć ze sprawą o uregulowanie treści księgi wieczystej, na której postawiony jest mój lokal mieszkalny może od początku, matka, aktem własności ziemi nabyła gospodarstwo rolne, (informacja o nabyciu gospodarstwa przez matkę nie została wpisana do KW, nadal wpisanym jest poprzedni właściciel) Matka zmarła, spadek po matce przypadł dla mnie i mojego brata, W postępowaniu działowym, sąd wyodrębnił z jednego budyn...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...

Wyszukiwarka