Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę

Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
anonim cytuj
30-11-2022
Możesz wysłać wypowiedzenia - to czy dwutygodniowe zależy od stażu pracy u tego pracodawcy.

anonim cytuj
30-11-2022
Tak pracuję od września.

anonim cytuj
30-11-2022
Zatem zgadza się - okres wypowiedzenia 2 tygodnie.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?

Oczywiście, pracownik ma prawo w każdym momencie złożyć wypowiedzenie umowy o pracę, również będąc na zwolnieniu lekarskim (L4). Niezdolność do pracy nie wpływa na prawo pracownika do złożenia wypowiedzenia.

Co do okresu wypowiedzenia, zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, w przypadku umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia zależy od długości trwania stosunku pracy u danego pracodawcy:

do 6 miesięcy - okres wypowiedzenia wynosi 3 dni,
powyżej 6 miesięcy, ale mniej niż 3 lata - okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie,
3 lata lub dłużej - okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Biorąc pod uwagę informację, że pracujesz u tego pracodawcy od września, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, zgodnie z art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu. Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy. Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie. Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...
Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....

Wyszukiwarka