Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę

Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
anonim cytuj
30-11-2022
Możesz wysłać wypowiedzenia - to czy dwutygodniowe zależy od stażu pracy u tego pracodawcy.

anonim cytuj
30-11-2022
Tak pracuję od września.

anonim cytuj
30-11-2022
Zatem zgadza się - okres wypowiedzenia 2 tygodnie.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?

Oczywiście, pracownik ma prawo w każdym momencie złożyć wypowiedzenie umowy o pracę, również będąc na zwolnieniu lekarskim (L4). Niezdolność do pracy nie wpływa na prawo pracownika do złożenia wypowiedzenia.

Co do okresu wypowiedzenia, zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, w przypadku umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia zależy od długości trwania stosunku pracy u danego pracodawcy:

do 6 miesięcy - okres wypowiedzenia wynosi 3 dni,
powyżej 6 miesięcy, ale mniej niż 3 lata - okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie,
3 lata lub dłużej - okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Biorąc pod uwagę informację, że pracujesz u tego pracodawcy od września, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, zgodnie z art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Składowanie odpadów przez sąsiada.
Sprawa wygląda tak, sąsiad postawił coś w rodzaju szopy -wiaty o wymiarach około 2,5x2,5 metra na pojemniki ze śmieciami itp. Wiatę tą ustawił bezpośrednio przy ścianie swego budynku przy narożniku domu w odległości około 1.5 metra od swojego okna oraz około 1.5 metra od granicy mojej posesji. sprawdzając w internecie wyczytać można iż taka budowla powinna się znajdować 2 metry od działki sąsiedniej i 5 metrów od okna pomieszczenia na pobyt stały...
jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?
Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika? ...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka