Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę
Pytanie użytkownika
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
W skrócie
Bez doprecyzowania nie da się tego pewnie ocenić, bo inne zasady mogą być w sprawie administracyjnej, cywilnej, karnej albo egzekucyjnej. Samo powołanie się na stan zagrożenia zwykle nie wystarczy.
- Trzeba wykazać konkretną przeszkodę, czyli dlaczego dana czynność nie mogła być zrobiona w terminie.
- Trzeba uprawdopodobnić brak winy, złożyć wniosek w ciągu 7 dni od ustania przeszkody i jednocześnie wykonać zaległą czynność.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
5 odpowiedzi
Odpowiedź
30-11-2022
Możesz wysłać wypowiedzenia - to czy dwutygodniowe zależy od stażu pracy u tego pracodawcy.
Odpowiedź
30-11-2022
Tak pracuję od września.
Odpowiedź
30-11-2022
Zatem zgadza się - okres wypowiedzenia 2 tygodnie.
Odpowiedź
08-08-2023
Czy w trakcie l4 mogę wysłać pracodawcy rozwiązanie umowy o pracę (dwutygodniowe wypowiedzenie)?
Oczywiście, pracownik ma prawo w każdym momencie złożyć wypowiedzenie umowy o pracę, również będąc na zwolnieniu lekarskim (L4). Niezdolność do pracy nie wpływa na prawo pracownika do złożenia wypowiedzenia.
Co do okresu wypowiedzenia, zgodnie z art. 36 Kodeksu pracy, w przypadku umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia zależy od długości trwania stosunku pracy u danego pracodawcy:
do 6 miesięcy - okres wypowiedzenia wynosi 3 dni,
powyżej 6 miesięcy, ale mniej niż 3 lata - okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie,
3 lata lub dłużej - okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Biorąc pod uwagę informację, że pracujesz u tego pracodawcy od września, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, zgodnie z art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy.
Odpowiedź
dzisiaj
Bez doprecyzowania nie da się tego pewnie ocenić, bo inne zasady mogą być w sprawie administracyjnej, cywilnej, karnej albo egzekucyjnej. Samo powołanie się na stan zagrożenia zwykle nie wystarczy. Trzeba wykazać konkretną przeszkodę, czyli dlaczego dana czynność nie mogła być zrobiona w terminie.
W sprawie administracyjnej można myśleć o wniosku o przywrócenie terminu z art. 58 kpa. Trzeba uprawdopodobnić brak winy, złożyć wniosek w ciągu 7 dni od ustania przeszkody i jednocześnie wykonać zaległą czynność.
W sprawie cywilnej podobną zasadę daje art. 168 kpc. Napisz, jaki termin chodzi, kiedy odebrano pismo i do jakiego organu albo sądu miało pójść pismo.
W sprawie administracyjnej można myśleć o wniosku o przywrócenie terminu z art. 58 kpa. Trzeba uprawdopodobnić brak winy, złożyć wniosek w ciągu 7 dni od ustania przeszkody i jednocześnie wykonać zaległą czynność.
W sprawie cywilnej podobną zasadę daje art. 168 kpc. Napisz, jaki termin chodzi, kiedy odebrano pismo i do jakiego organu albo sądu miało pójść pismo.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
39
odpowiedzi
24-08-2023
L4 po ustaniu zatrudnienia
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
23
odpowiedzi
01-07-2026
Czy na zwolnienie lekarskim mogę wyjechać za granicę?
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
14
odpowiedzi
01-07-2026
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...
13
odpowiedzi
01-07-2026