Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.

Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić pocztą polską za potwierdzeniem odbioru, ale nie jestem pewna czy osoba przełożona będzie wtedy obecna i czy zapozna się z treścią na czas. Oraz czy poczta polska zdąży doręczyć taki list na czas, czy go nie zgubi i tak dalej. Czy może lepszym rozwiązaniem jest przekazanie takiej przesyłki kurierem? Jak to wygląda w przypadku przekazania takiego wypowiedzenia na piśmie przez osobę trzecią? Czy jest taka możliwość i czy potrzebne jest do tego jakieś pisemne upoważnienie?
anonim cytuj
22-11-2023
Sposób dowolny - mąż, sąsiad , kurier , poczta - ważne żeby było potwierdzenie odbioru pisma.
Dwa pisma , tak żeby na jednym potwierdził przyjęcie pracodawca , a poczta , kurier wiadomo za zwrotką.

anonim cytuj
22-11-2023
W tym przypadku pozostaje już tylko doręczenie przez męża. Co w przypadku gdyby pracodawca nie był w tym dniu w obecny?

anonim cytuj
22-11-2023
To jest pewnie osoba lub dział HR która pocztę przyjmuje. Napisz upoważnienie.

anonim cytuj
22-11-2023
To skomplikowane, ponieważ nie ma działu HR, to bardzo mała firma, zaledwie kilku pracowników, czy istnieje osoba odpowiedzialna za odbieranie poczty, która mogłaby to podpisać tego nie wiem. Czasem może być to zwykły pracownik z biura który odbierze lub nie odbierze. Jak bardzo istotnym jest podpis na takim wypowiedzeniu? Czytałam o tym i wiem, że wystarczy aby pracodawca miał możliwość zapoznania się z treścią wypowiedzenia, że niekoniecznie musi złożyć podpis na samym wypowiedzeniu, tylko podczas nieobecności szefa może być problem z potwierdzeniem dostarczenia, zagmatwana sytuacja

anonim cytuj
22-11-2023
Chodzi o potwierdzenie przyjęcia pisma , jak później udowodnisz ze pracodawca miał możliwość zapoznania się z pismem ?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Tajemnica dziennikarska.
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Uregulowanie kontaktów z dzieckiem.
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu. Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy. Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać. Wieczna manipula...

Wyszukiwarka