Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.

Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić pocztą polską za potwierdzeniem odbioru, ale nie jestem pewna czy osoba przełożona będzie wtedy obecna i czy zapozna się z treścią na czas. Oraz czy poczta polska zdąży doręczyć taki list na czas, czy go nie zgubi i tak dalej. Czy może lepszym rozwiązaniem jest przekazanie takiej przesyłki kurierem? Jak to wygląda w przypadku przekazania takiego wypowiedzenia na piśmie przez osobę trzecią? Czy jest taka możliwość i czy potrzebne jest do tego jakieś pisemne upoważnienie?
anonim cytuj
22-11-2023
Sposób dowolny - mąż, sąsiad , kurier , poczta - ważne żeby było potwierdzenie odbioru pisma.
Dwa pisma , tak żeby na jednym potwierdził przyjęcie pracodawca , a poczta , kurier wiadomo za zwrotką.

anonim cytuj
22-11-2023
W tym przypadku pozostaje już tylko doręczenie przez męża. Co w przypadku gdyby pracodawca nie był w tym dniu w obecny?

anonim cytuj
22-11-2023
To jest pewnie osoba lub dział HR która pocztę przyjmuje. Napisz upoważnienie.

anonim cytuj
22-11-2023
To skomplikowane, ponieważ nie ma działu HR, to bardzo mała firma, zaledwie kilku pracowników, czy istnieje osoba odpowiedzialna za odbieranie poczty, która mogłaby to podpisać tego nie wiem. Czasem może być to zwykły pracownik z biura który odbierze lub nie odbierze. Jak bardzo istotnym jest podpis na takim wypowiedzeniu? Czytałam o tym i wiem, że wystarczy aby pracodawca miał możliwość zapoznania się z treścią wypowiedzenia, że niekoniecznie musi złożyć podpis na samym wypowiedzeniu, tylko podczas nieobecności szefa może być problem z potwierdzeniem dostarczenia, zagmatwana sytuacja

anonim cytuj
22-11-2023
Chodzi o potwierdzenie przyjęcia pisma , jak później udowodnisz ze pracodawca miał możliwość zapoznania się z pismem ?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...

Wyszukiwarka