Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić pocztą polską za potwierdzeniem odbioru, ale nie jestem pewna czy osoba przełożona będzie wtedy obecna i czy zapozna się z treścią na czas. Oraz czy poczta polska zdąży doręczyć taki list na czas, czy go nie zgubi i tak dalej. Czy może lepszym rozwiązaniem jest przekazanie takiej przesyłki kurierem? Jak to wygląda w przypadku przekazania takiego wypowiedzenia na piśmie przez osobę trzecią? Czy jest taka możliwość i czy potrzebne jest do tego jakieś pisemne upoważnienie?
Sposób dowolny - mąż, sąsiad , kurier , poczta - ważne żeby było potwierdzenie odbioru pisma.
Dwa pisma , tak żeby na jednym potwierdził przyjęcie pracodawca , a poczta , kurier wiadomo za zwrotką.
anonim cytuj
22-11-2023
W tym przypadku pozostaje już tylko doręczenie przez męża. Co w przypadku gdyby pracodawca nie był w tym dniu w obecny?
anonim cytuj
22-11-2023
To jest pewnie osoba lub dział HR która pocztę przyjmuje. Napisz upoważnienie.
anonim cytuj
22-11-2023
To skomplikowane, ponieważ nie ma działu HR, to bardzo mała firma, zaledwie kilku pracowników, czy istnieje osoba odpowiedzialna za odbieranie poczty, która mogłaby to podpisać tego nie wiem. Czasem może być to zwykły pracownik z biura który odbierze lub nie odbierze. Jak bardzo istotnym jest podpis na takim wypowiedzeniu? Czytałam o tym i wiem, że wystarczy aby pracodawca miał możliwość zapoznania się z treścią wypowiedzenia, że niekoniecznie musi złożyć podpis na samym wypowiedzeniu, tylko podczas nieobecności szefa może być problem z potwierdzeniem dostarczenia, zagmatwana sytuacja
anonim cytuj
22-11-2023
Chodzi o potwierdzenie przyjęcia pisma , jak później udowodnisz ze pracodawca miał możliwość zapoznania się z pismem ?
Witam, pożyczyłem w sierpniu ubiegłego roku znajomemu pieniądze, mniej niż 1000 zł. Miał oddać w następnym miesiącu (wrześniu). Umowy niestety nie mam, aczkolwiek mam wiele wiadomości na messengerze, w których to przyznaje się do długu i określonej kwoty. Przez cały ten czas, ponad pół roku, pisałem systematycznie by przypomnieć o spłacie, lecz nieskutecznie. Zmienił miejsce zamieszkania i nie znam jego adresu, adres e-mail także jest mi nieznany...
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać?
Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane.
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: